Modelovereenkomst

Laatst gewijzigd

29/5/24

Flow Library Asset 4

Wat is een Modelovereenkomst?

Een modelovereenkomst is een soort contract voor ZZP'ers dat bewijst dat zij daadwerkelijk zelfstandig werken. Hier kunnen opdrachtgevers namelijk om vragen als zij over jouw zelfstandigheid twijfelen.

Waarom moet je een modelovereenkomst opstellen?

Op het moment dat jij als zelfstandig ondernemer een opdrachtgever vindt kan het zijn dat die een overeenkomst wilt opstellen. Dit geeft de opdrachtgever namelijk duidelijkheid over jullie zakelijke relatie. Jij werkt in principe zelfstandig en mag dus zelf bepalen hoe en wanneer je je werk doet, terwijl de opdrachtgever natuurlijk wel altijd doelstellingen kan meegeven. Bovendien is er zekerheid voor beide partijen dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met loonheffing. Als zelfstandig ondernemer draag je immers zelf belasting af.

Verschillende soorten modelovereenkomsten

In principe ben je niet verplicht om altijd een modelovereenkomst te hebben. Maar als je er een nodig hebt moet deze wel goedgekeurd zijn door de Belastingdienst. Er zijn verschillende soorten contracten die je kunt gebruiken als ZZP'er:

           
  • Algemene modelovereenkomst: De meest populaire en standaard overeenkomst. Hierin laat je simpelweg zien dat jij zelfstandig werkt.
  •        
  • Overeenkomst per beroepsgroep: Voor sommige sectoren gelden er andere afspraken. Met name in de zorg. Hiervoor heb je dan ook een ander modelcontract nodig.
  •        
  • Individuele overeenkomst: Hiermee kun jij het modelcontract precies aanpassen op basis van de afspraken die je hebt met de opdrachtgever.

Je kunt verschillende soorten overeenkomsten downloaden via de Belastingdienst.

Opdrachtgevers facturen sturen via je online boekhouding

Heb jij inmiddels een modelovereenkomst opgesteld en ben je hard aan het werk voor je opdrachtgever? Dan moet je natuurlijk factuurtjes sturen voor de gemaakte uren. In het online boekhoudprogramma InformerOnline stuur jij online facturen via een speciaal beveiligd netwerk. Bovendien kun je deze versturen in jouw eigen huisstijl. Daarnaast kun je de opdrachtgever verschillende betaalopties geven zoals iDEAL, of een QR-code. Als de factuur betaald is, wordt alles meteen verwerkt in je boekhouding door de slimme en zelflerende robots.

Modelovereenkomst opgesteld? Stuur binnen 1 minuut een professionele factuur naar je opdrachtgever

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis