VAR verklaring

Laatst gewijzigd

14/9/23

Flow Library Asset 4

Wat is een VAR Verklaring?

De VAR verklaring was tot 1 mei 2016 de manier om aan te tonen dat je als zelfstandige werkte voor een opdrachtgever. Sindsdien doe je dit door een modelovereenkomst op te stellen. Je kunt dus geen VAR meer aanvragen.

Waarvoor had je een VAR Verklaring nodig?

VAR staat voor "Verklaring Arbeidsrelatie". Je had deze dus nodig op het moment dat jij jezelf als ZZP'er verhuurde aan een bedrijf. Hiermee kon je samen met de opdrachtgever aan de Belastingdienst laten weten dat de opdrachtgever geen verzekeringspremies of loonheffing hoefde in te houden. Bovendien had de opdrachtgever dus zekerheid dat jij zelfstandig was. Je vulde namelijk heel simpel 4 vragen in over hoe de werkrelatie in elkaar zat.

Alleen de VAR verklaring was niet altijd even waterdicht. Sommige ondernemers die eigenlijk vast in dienst waren maakte namelijk misbruik van deze verklaring door te doen alsof ze zelfstandig waren. Hierdoor liep de Belastingdienst geld mis. Vandaar dat er tegenwoordig de modelovereenkomst is.

Modelovereenkomst als vervanger van de VAR verklaring

Tegenwoordig vul je dus een zogenaamde modelovereenkomst in om te bewijzen dat je zelfstandig bent. Deze wijziging is ingegaan op 1 mei 2016 door de in werking tredende Wet DBA. Je kunt verschillende soorten van dit contract downloaden en inleveren bij de Belastingdienst. Bijvoorbeeld algemene -, maar ook overeenkomsten gebaseerd op verschillende branches. Hierdoor kunnen afspraken duidelijker worden vastgelegd en is het voor ondernemers niet meer mogelijk om te sjoemelen.

Facturen sturen naar je opdrachtgevers

Heb jij je antwoord over wat een VAR Verklaring nou precies is? Mooi! Want dan kun je dus snel een modelcontract downloaden en inleveren bij de Belastingdienst. Vervolgens is het tijd om de opdrachtgever waarvoor je werkt facturen te gaan sturen van het werk dat jij levert. In het online boekhoudprogramma InformerOnline doe je dat razendsnel en via een speciaal beveiligd netwerk. Bovendien kun je ze helemaal opmaken in jouw eigen huisstijl. En de verwerking? Die wordt gedaan door robots. Klink makkelijk toch?

Test het zelf 30 dagen gratis →

var verklaring nodig
VAR verklaring klaar en facturen sturen via Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis