Fiets van de zaak

Laatst gewijzigd

29/5/2024

Flow Library Asset 4

Fiets van de zaak als ZZP’er: hoe werkt het?

Een fiets nemen voor je zaak wordt steeds populairder, vooral nu elektrische fietsen en pedelecs steeds vaker hun intrede doen. Zo kom je als freelancer filevrij bij je afspraken, krijg je wat meer frisse lucht, bouw je aan je conditie, én zorg je ervoor dat onze planeet nog iets langer meegaat. Tenslotte zitten er flink wat fiscale mogelijkheden aan. Eigenlijk alleen maar voordelen dus! Lees snel verder om de mogelijkheden te ontdekken!

Kun je je privé fiets zakelijk gebruiken?

Mocht je als ZZP’er een fiets privé aanschaffen, dan kun je € 0,19 per gefietste zakelijke kilometer als bedrijfskosten van de winst aftrekken. Hoe meer je zakelijk fietst en kilometers aflegt, hoe aantrekkelijker dit wordt. Je kunt dan geen andere kosten, zoals verzekering, het abonnement op een fietsenstalling en onderhoudskosten meer als kosten opvoeren; deze zitten namelijk verwerkt in de €0,19. Je hebt bij een privéfiets ook geen recht op investeringsaftrek of afschrijving.

Hoe werkt een zakelijke fiets?

Als ZZP’er kun je er ook voor kiezen een fiets zakelijk aan te schaffen, en deze tot je bedrijfsvermogen rekenen. Om dit te kunnen doen, moet minimaal 10% van alle kilometers die je fietst zakelijk zijn, hoewel het verstandiger is om deze marge iets ruimer te gebruiken. Deze zakelijk gefietste kilometers moet je namelijk kunnen aantonen aan de Belastingdienst, door middel van een rittenadministratie.

Je kunt in ieder InformerOnline pakket eenvoudig handmatig je ritten registreren. Alle kosten die je maakt voor je zakelijke fiets, zoals een abonnement voor een fietsenstalling of een onderhoudsbeurt, kun je zakelijk opvoeren. Ook kun je de btw terugvragen en van investeringsaftrek gebruik maken.

In 2024 geldt er, net als voor het privé gebruik van de auto, een bijtelling van 7% over de aanschafprijs van de fiets. Hiervoor neem je de consumentenadviesprijs inclusief btw van de fiets.

Mag je de btw over de fiets terugvragen?

Ben je btw-plichtig? Dan mag je de btw terugvragen over de aanschaf van een fiets en andere kosten die je maakt voor je fiets. Let op: je mag alleen btw terugvragen voor het zakelijke deel. Voorbeeld: je gebruikt je fiets voor 75% zakelijk, dan mag je ook maximaal 75% van de betaalde btw terugvragen.

Hoe werkt de investeringsaftrek bij een zakelijke fiets?

Je kunt ook gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) als je een fiets zakelijk bezit. De KIA is een aftrekmogelijkheid voor bedrijfsmiddelen. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden aan verbonden door de Belastingdienst. Zo mag je bijvoorbeeld niets aftrekken via de KIA als het bedrijfsmiddel minder dan €2.401 kost.

Kan ik een zakelijke fiets afschrijven?

Mits de aanschaf van de fiets meer dan €450 euro exclusief btw bedraagt, mag je de fiets voor vijf jaar afschrijven. Dit betekent dat je de aanschafkosten van de fiets elk jaar voor 1/5 als zakelijke kosten mag meenemen. Deze kosten kun je dan meestal aftrekken van de belasting. Is de fiets minder dan € 450 (excl. btw) waard? Dan kun je de investering in één keer aftrekken en schrijf je niet af.

Ook voor het afschrijven geldt dat je alleen het zakelijke deel mag opvoeren. Dus als je de fiets 75% gebruikt voor zakelijke doeleinden, dan is de investering 75% van de aanschafprijs (excl. btw) en mag je jaarlijks 75% afschrijven.

Moet ik mijn fiets zakelijk of privé kopen?

Het is afhankelijk van jou en jouw situatie of je de fiets zakelijk of privé moet kopen. Fiets je heel veel of juist bijna nooit, wil je een superdeluxe fiets of juist een simpele enzovoorts. Het is verstandig om dit goed voor jezelf uit te rekenen als je een fiets wilt aanschaffen, zeker voor de lange termijn. Als je dat doet, kun je goed beoordelen wat voor jou de slimste keuze is.

Ben je lid van PZO? Dan kun je overigens een fikse korting krijgen bij het kopen van een fiets. Bekijk het ledenvoordeel hier. Nog geen lid van PZO? Als klant van Informer word je extra voordelig lid van PZO. Zo ben je al lid voor € 29 (excl. btw) per jaar. Normaal is dit € 135 per jaar, dus krijg je een korting van meer dan 100 euro!

Zeker weten dat je kosten correct boekt?
Dankzij onze automatische boekhulp vanuit de Belastingdienst, zijn je boekingen altijd correct.
Probeer gratis

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis