Sponsoring

Laatst gewijzigd

25/8/2023

Flow Library Asset 4

Sponsoring en de Belastingdienst

Als na de schoolvakanties de sportcompetities weer gaan beginnen is de kans groot dat de sportclubs weer bij u aanbellen: “Wilt u de teamkleding van het voetbalteam van uw zoontje misschien sponsoren?”  Zeg dan maar eens nee…

De bestelling van de shirts, broekjes, jacks, het bedrukken, een teamfoto etc, loopt al snel in de honderden euro’s. Kunt u dat boeken als reclamekosten in de zaak? En is de BTW aftrekbaar?

Als we de belastingwetten en jurisprudentie lezen, komt het volgende beeld heel duidelijk naar voren:

  • Als de sponsoring gedaan is uit zakelijk oogpunt (naamsbekendheid, binding met de regio, product- of merkintroductie, personeelswerving) kunnen de kosten afgetrokken worden van de winst. De BTW kan als voorbelasting verwerkt worden in de aangifte omzetbelasting.
  • Als de sponsoring is gedaan uit privé oogpunt (geen direct zakelijk belang, “maskeren” van privé uitgaven, voldoen van privébehoeften) zijn de kosten niet van de winst aftrekbaar. Ook is de BTW niet verrekenbaar als voorbelasting in de aangifte omzetbelasting.

Mooi, dat is duidelijk, maar wanneer is er nou sprake van zakelijk oogpunt? Hoe toon je zakelijk oogpunt aan? En hoe voorkom je dat de belastingdienst bij een controle het standpunt inneemt dat “het privé oogpunt overheerst?” Daarvoor heb ik enkele voorbeelden opgezocht en uitgewerkt:

Sportteam zoontje – schildersbedrijf

Uw schildersbedrijf sponsort het voetbalteam van uw zoontje met shirtjes, broekjes en mooie trainingspakken. Overal staan uw logo’s op. Dat is mooi, want u werkt veel voor particulieren in de regio. Er is dus een duidelijk zakelijk belang. De kosten zijn aftrekbaar, en de BTW kan als voorheffing verwerkt worden in de aangifte omzetbelasting.

Wielrenfiets / Wielrenkleding – Stukadoorsbedrijf

U bent stukadoor en gek op wielrennen. Daarom koopt u (op kosten van de zaak) een mooie racefiets en een paar prachtige shirts, uiteraard met de naam van uw bedrijf erop. U werkt veel in de regio waar u fietst, maar de belastingdienst zal zich op het standpunt stellen dat uw privé belang/voordeel groter is dan het zakelijk voordeel. Deze kosten zijn niet aftrekbaar van de winst, en de BTW niet aftrekbaar in uw aangifte omzetbelasting.

Golftoernooi – advies- en administratiekantoor

U heeft een advies- en administratiekantoor en bent lid van de plaatselijke golfvereniging. Voor het jaarlijkse golftoernooi stelt u een paar leuke prijzen ter beschikking en sponsort u de hapjes en drankjes bij de prijsuitreiking, in ruil voor een mooie advertentie in het clubblad en uw logo’s op de scorekaarten en de website van het toernooi. Uiteraard heeft u uw relaties en een paar prospects gevraagd mee te doen, en bent u ook van de partij.
Dat er een zakelijk belang is, staat buiten kijf. Maar welk deel van de kosten aftrekbaar is, wordt al een beetje moeilijker.
De kosten voor de prijzen zijn helemaal aftrekbaar, en de BTW is ook verrekenbaar in de aangifte omzetbelasting (tenzij het drank betreft).
De hapjes en drankjes zijn aftrekbaar (maar in de aangifte inkomstenbelasting moet een correctie van 26,5% worden gemaakt) en de BTW op de hapjes en drankjes zijn niet verrekenbaar in de aangifte omzetbelasting.

Tip: U moet in uw administratie deze factuur splitsen, zodat de prijzen en de hapjes/drankjes apart geregistreerd worden. Op die manier kunnen aan het eind van het jaar, bij het opstellen van de aangifte Inkomstenbelasting, de correcties juist uitgevoerd worden.

Golfclubs / golftas / golfkleding – reclamebureau

U heeft een reclamebureau en bent lid van de plaatselijke golfvereniging. Om goed voor de dag te komen, koopt u een mooie golfset, een mooie golftas (met uw logo erop) en een paar knappe polo’s en truien. De kleding laat u voorzien van uw bedrijfsnaam en logo’s.
Is er sprake van een zuiver zakelijk oogpunt? Of heeft het privé oogpunt de bovenhand?
Het ligt aan de feiten: Gebruikt u deze spullen heel actief tijdens het netwerken, en draagt u actief uit dat golf voor u netwerken is, dan kan geconcludeerd worden dat het een overwegend zakelijke oogpunt heeft. De inspecteur zal bij een controle uw privé voordeel zeker benoemen. Als u uw kant van het verhaal duidelijk en helder uitlegt, zal zeer waarschijnlijk een deel van de kosten zakelijk verwerkt mogen worden, en een deel zal gecorrigeerd worden. Dat zal dan ook gelden voor de aftrekbaarheid van de voorbelasting in de BTW aangifte.

J.G. (Jan-Gerrit) Heijenk, is directeur van deADVISEUR.nu en Scan@d Nederland. Sinds 1992 werkt hij in de accountancy en advisering voor het MKB en ZZP’ers. In zijn vrije tijd, en om te netwerken, speelt hij golf.

Zeker weten dat je kosten correct boekt?
Dankzij onze automatische boekhulp vanuit de Belastingdienst, zijn je boekingen altijd correct.
Probeer gratis

Zeker weten dat je kosten correct boekt?

Probeer het 30 dagen gratis