Wat is Investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is een aftrekpost die ervoor zorgt dat je meer geld over houdt. Je mag namelijk een deel van je investeringen van je winst aftrekken. Zo betaal je minder belasting en houd je dus meer over!

Waarom bestaat de investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is door de overheid in werking gesteld om ondernemers te motiveren meer te investeren. Investeringen zijn namelijk goed voor de nationale economie. Bovendien helpt het ondernemers op verschillende manieren. Ten eerste breid je als ondernemer je bedrijf uit bij een investering. Daarnaast hoef je ook nog eens minder belasting te betalen!

Verschillende soorten

Er bestaan 3 verschillende soorten investeringsaftrek. Deze hebben allemaal andere regelingen qua hoeveel je mag aftrekken van je winst. De bedoeling van de verschillende soorten is om een splitsing te maken tussen bepaalde investeringen met verschillende regels.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (ook wel de KIA genoemd) geldt voor algemene investeringen. Denk hierbij aan bedrijfsmiddelen die je helpen met het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden. Bijvoorbeeld een computer of gereedschap. De hoogte van je investering bepaalt uiteindelijk hoeveel je mag aftrekken van je winst. Voor 2019 gelden de volgende percentages:

Hoogte Investering Aftrek
Minder dan €2.301 0%
€2.301 – €57.321 28%
€57.322 – €106.150 €16.051
€106.151 – €318.449 €16.051 + 7,56% van het deel boven €106.150
Meer dan €318.449 0%

Energie-investeringsaftrek

Je komt in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA) op het moment dat je investeert in energiebesparende middelen of duurzame energie. Wel zijn er een aantal eisen waar je aan moet voldoen voor deze aftrek. Ten eerste moet het middel in de ‘Energielijst‘ van de RVO (Rijkdienst voor Ondernemend Nederland) staan. Daarnaast moet het bedrijfsmiddel nieuw zijn. Tenslotte moet je binnen 3 maanden melding doen van de investering. De energie-investeringsaftrek bedraagt in 2019 45% van een bedrag van minimaal €2.500 en maximaal €122.000.000.

Milieu-investeringsaftrek

De milieu-investeringsaftrek (MIA) is bedoeld om investeringen die goed zijn voor het milieu te promoten. Hoeveel je mag aftrekken voor investeringen die bijdragen aan een beter milieu, ligt aan de categorie waarin je investering valt. Je kunt de categorieën bekijken op de ‘Milieulijst‘ van de RVO. De volgende percentages gelden in 2019:

1ste Categorie: 36%
2de Categorie: 27%
3de Categorie: 13,5%

Wanneer is dit niet toepasbaar?

De investeringsaftrek is niet altijd toepasbaar. Bij een bedrag onder de €450 kun je geen aftrekpost toepassen. Een dergelijke aankoop wordt namelijk niet  gezien als investering. Maar gewoon als een directe kostenpost. Bovendien mag je de EIA en MIA niet combineren. Daarin moet je dus een keuze maken. Wel kun je de KIA combineren met één van de twee andere aftrekposten.

Verwerk je investeringen in de boekhouding

Natuurlijk moet je al je investeringen ook verwerken in de boekhouding. Met online boekhoudprogramma InformerOnline is dit eenvoudig en snel gebeurd. Met behulp van robots verwerk je al je facturen en transacties. Daarnaast is het doen van de btw-aangifte binnen 2 minuten klaar en betaal je deze met iDEAL.

Investeringsaftrek verwerken in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!