Ondernemersloon

Laatst gewijzigd

14/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat is een Ondernemersloon?

Eigenlijk is een ondernemersloon heel simpel het maandsalaris van een zelfstandige ondernemer. Het gaat hierbij om een vast bedrag nadat hier de bedrijfskosten vanaf zijn gehaald.

Weet hoeveel omzet je moet maken

Het ondernemersloon is altijd een vast bedrag. Doorgaans bepaal je als ZZP'er van tevoren een bepaald salaris dat jij aan het eind van iedere maand over wilt houden van je omzet. Hierdoor heb je zekerheid over een vast inkomen. Om dit salaris elke maand uit te kunnen keren aan jezelf kun je berekenen hoeveel omzet je moet maken zodat je zowel de bedrijfskosten als je salaris kunt coveren. Daarom gaat het hierbij over het netto salaris. Houd er rekening mee dat je altijd vaste lasten hebt. Voorbeelden hiervan zijn de inkomstenbelasting en verzekeringen. Maar ook hypotheken of huur. Van het overgebleven netto salaris kun jij je privé uitgaven doen.

De inkomstenbelasting over je ondernemersloon

Je moet als ondernemer altijd inkomstenbelasting betalen over je loon. Hierdoor houd je een netto salaris over. De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van een aantal zaken. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld gebruik maakt van aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek. Hierdoor wordt je belastbaar inkomen lager en houd je dus meer over. Ook pensioenregelingen zijn van invloed op de hoogte. Als jij een pensioen opbouwt via je ondernemersloon wordt hiervan dus een deel opzij gezet voor later. Daardoor houd je nu wat minder over. Bovendien kun je als je privé een auto van de zaak rijdt extra belasting verwachten. Zorg dus altijd dat je precies weet hoeveel je overhoud ná de inkomstenbelasting!

Ondernemersloon overhouden in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je al je bedrijfskosten en omzet eenvoudig verwerken. Hiervoor hoef jij alleen maar een online factuur te uploaden. De robots van Informer doen de rest. Daarnaast kun je profiteren van de bankkoppelingen. Daarmee zorg je ervoor dat al jouw banktransacties meteen netjes verwerkt worden. Ook afschrijvingen worden automatisch bijgewerkt. De resultaten kun je terugvinden op de automatisch bijgewerkte balans!

ondernemersloon overhouden
Eenvoudig je ondernemersloon verwerken in de boekhouding

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis