Internationaal ondernemen

Laatst gewijzigd

14/9/2023

Flow Library Asset 4

Hoe werkt Internationaal Ondernemen?

Wil jij met je bedrijf ook internationaal ondernemen? Dan moet je rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Zo zijn er vaak grote etiquette verschillen tussen Nederland en andere landen. Bovendien gelden er uiteraard andere regels.

Importeren en exporteren van producten

Het importeren en exporteren van producten is een populaire vorm van internationaal ondernemen. Er zijn een aantal stappen die je moet volgen om dit op de juiste manier te doen. Ten eerste moet je zorgen dat je er zeker van bent dat het product op de Nederlandse of buitenlandse markt gewild is. Het kan zijn dat een splinternieuwe gadget als een lopend vuurtje gaat in China. Dat betekent dan nog niet dat het ook hier gaat lopen

Zo kan het andersom ook zo zijn dat wij in Nederland tulpen allemaal erg mooi vinden. Australiërs zijn hier misschien wel minder van onder de indruk . Tijdens dit proces zorg je ook meteen dat je de doelgroep van je product weet. Zulke zaken kun je allemaal op papier zetten in een ondernemingsplan. Daarnaast moet je een importplan of exportplan te schrijven. Hiervoor heeft de Kamer van Koophandel een handig template voor zowel import als export.

Iets soortgelijks waarbij je niet noodzakelijk alles hoeft te regelen is dropshipping. Hierbij geld jij als tussenpersoon tussen bijvoorbeeld een producent uit China en een Nederlandse klant. Jij regelt alleen de betaling en geeft de order door. De bestelling gaat dan direct naar de klant. Op die manier heb je minder verantwoordelijkheden maar meer risico's.

Ken de regels en cultuur van andere landen

Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je het land waarmee je zaken gaat doen goed kent. Ieder land heeft andere regels en wetten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de Chinese gadgets niet door de douane komen in Nederland maar daar wel gewoon toegestaan zijn. Andersom is het mogelijk dat landen strenge invoerrechten hebben en je dus veel geld moet betalen om je producten te laten versturen. Misschien is het internationaal ondernemen het dan helemaal niet meer waard. Zorg ook dat je op de hoogte bent van eventuele subsidies in andere landen. Hiermee kun je namelijk geld besparen.

Bovendien hebben alle landen een andere cultuur. Zo moet je in China bijvoorbeeld altijd in pak komen. In Duitsland gaat de oudste persoon altijd als eerst de vergaderkamer in. En in Italië praat je tijdens een borrel niet meer over zaken. Wees dus altijd goed voorbereid op de regels en wetten en de cultuur van het land waar jij zaken gaat doen. Op de website van de Rijksoverheid vind je handige tips per land.

Europese wetgeving bij internationaal ondernemen

Tenslotte is het belangrijk je te houden aan de Europese wetgeving (EER) op het gebied van invoerrechten en certificeringen. Je moet bijvoorbeeld beschikken over de CE-certificering. Die geeft aan dat jouw product voldoet aan onder andere milieu- en veiligheidseisen. Niet alle producten hoeven hieraan te voldoen. Maar bijvoorbeeld speeltoestellen of bouwproducten wel. Daarnaast moet je rekening houden met de warenwetgeving in Nederland.

Internationaal ondernemen en de boekhouding

Alle facturen die je ontvangt en verstuurt moet je verwerken in de boekhouding. Ook als je aan internationaal ondernemen doet. Maar hoe werkt dat dan met de btw? Dat verschilt een beetje. Op het moment dat jij iets verkoopt aan een particuliere klant in het buitenland (EU) moet je tot aan een drempelbedrag dat vaak rond de €10.000 ligt de Nederlandse btw gebruiken. Als het bedrag hoger dan dat drempelbedrag gebruik je de btw van het andere land. Verkoop je aan een zakelijke klant? Dan moet je 0% btw toepassen. Eigenlijk verleg je de btw dan naar je klant. Je geeft dit in Nederland aan op de Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ook wel ICP aangifte). Zo weet de Belastingdienst precies aan welke buitenlandse klanten jij hebt verkocht.

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je alle internationale zaken makkelijk verwerken in de boekhouding. Zo kun je facturen toevoegen aan de ICP aangifte en aangeven of ze behoren tot de btw verlegd. Robots zorgen vervolgens voor de verwerking. Deze facturen kun je versturen via het speciaal beveiligde PEPPOL netwerk. Bovendien doe je dat volledig in jouw huisstijl. Op die manier is internationaal ondernemen wel heel easy!

internationaal ondernemen valuta
Doe jij zaken in het buitenland? Maak dan gebruik van vreemde valuta in Informer

Wees zeker van je boekhouding.

Nu Gratis Aanmelden