Sinterklaas

Laatst gewijzigd

25/8/2023

Flow Library Asset 4

Sinterklaas uitgaven verwerken, hoe zit dat?

Het is inmiddels december. De maand waarin de winter begint en je druk bezig bent met het opstellen van de jaarafsluiting. Dat klinkt nou niet echt leuk. Hoewel december ook de maand is van Sinterklaas! Normaal gesproken een goede reden voor een bedrijfsfeestje, maar in coronatijden is dat natuurlijk niet echt een goed plan. Daarom kun je besluiten om je personeel te verwennen met misschien wel een presentje van de Sint. Maar ja, zélfs Sinterklaas moet zijn uitgaven verwerken in de boekhouding... Hoe dat allemaal in zijn werk gaat lees je hier!

Sinterklaasje bonnen bonnen bonnen (verwerken)

Iedere uitgave die je maakt als onderneming moet je verwerken in je administratie. Die verplichting heb je als ondernemer. Dat komt omdat je de btw die je betaalt moet meenemen in de btw aangifte die je elk kwartaal doet. Ook de kosten voor de cadeaus voor je personeel moet je dus verwerken. Daarom is het van belang dat je alle bonnetjes die je daarvan ontvangt goed bewaart, zodat je straks geen uitgaven mist bij de btw aangifte. Als jouw aangifte namelijk niet klopt, kun je in de problemen komen met de Belastingdienst.

Kun je de belasting van personeelsgeschenken aftrekken?

Volgens de Belastingdienst vallen geschenken voor je personeel onder zogenaamde personeelsvoorzieningen. Dit zijn naast geschenken ook faciliteiten die je beschikbaar stelt aan je personeel. Voorbeelden daarvan zijn een fitnessruimte of een bedrijfsuitje. De belasting over de kosten voor personeelsvoorzieningen kun je soms aftrekken van de btw aangifte. Maar dat kan niet altijd. Hiervoor geldt namelijk een drempelbedrag. Het drempelbedrag komt neer op €227 exclusief btw per personeelslid per boekjaar. Zijn de kosten voor een personeelslid hoger dan €227 per boekjaar? Dan mag je de btw niet aftrekken. Als de kosten onder dit drempelbedrag blijven mag je de belasting dus wel aftrekken. Bij het kopen van Sinterklaas geschenken moet je dus ook rekening houden met de andere personeelsvoorzieningen die je misschien al wel hebt gefaciliteerd.

Rekenvoorbeelden

Om de aftrekbaarheid van de belasting op sinterklaascadeaus voor je personeel wat duidelijker te maken hebben we een voorbeeld voor je. Stel, je hebt 3 personeelsleden: Bas, Tessa en Chris. Afgelopen zomer zijn jullie met zijn vieren wezen paintballen als bedrijfsuitje. Dit heeft per medewerker €60 gekost. Daarna zijn jullie uit eten gegaan. Voor Bas kostte dit €40, Tessa €50 en Chris heeft net wat meer drankjes op; €60. Nu, met Sinterklaas geef je iedereen een persoonlijk cadeau. Aan Bas geef je een mooie trui, deze heeft je €95 gekost. Tessa krijgt een horloge van €130 en Chris een koptelefoon van €150. Hiervan heeft Chris zelf €50 betaald omdat hij nog een bon over had. Om te bepalen over welke kosten je de btw mag aftrekken moet je de bedragen per medewerker optellen. Alle genoemde bedragen zijn dus exclusief btw.Bas: 60 + 40 + 95 = €195,-Tessa: 60 + 50 + 130 = €240,-Chris: 60 + 60 + 150 - 50 = €220,- (als een medewerker een eigen bijdrage levert moet je dit bedrag van het totaal aftrekken)Je mag dus tot nu toe alle belasting die je hebt betaald over de voorzieningen voor Bas aftrekken. Bovendien mag je btw van Chris aftrekken omdat hij zelf €50 heeft bijgedragen. Omdat je dankzij de aankoop van het horloge van Tessa over het drempelbedrag bent gegaan voor dit personeelslid, mag je de btw van het cadeau voor Tessa niet aftrekken. En wat als je alsnog de btw aftrekt als je over het bedrag heen gaat? Dan moet je dat bedrag aan btw terugbetalen aan de Belastingdienst.

Het perfecte Sinterklaascadeau voor de ondernemer: InformerOnline!

Ben jij nog hard op zoek naar een cadeau voor een andere ondernemer? Of wil jij jezelf verwennen deze Sinterklaas? Dan is online boekhoudprogramma InformerOnline de perfecte keuze! Verwerk snel en eenvoudig al je Sinterklaas uitgaven en verstuur veilig online facturen naar je klanten. Hierbij word je geholpen door slimme en zelflerende robots. Bovendien fix je de btw aangifte binnen 2 minuten en kun je deze direct verzenden naar de Belastingdienst. Probeer het nu vrijblijvend 30 dagen gratis en bespaar bakken met tijd! Tijd die je op dit moment beter kunt besteden aan het schrijven van al die Sinterklaas gedichten... ;)

Zeker weten dat je kosten correct boekt?
Dankzij onze automatische boekhulp vanuit de Belastingdienst, zijn je boekingen altijd correct.
Probeer gratis

Zeker weten dat je kosten correct boekt?

Probeer het 30 dagen gratis