Effectief netwerken

Laatst gewijzigd

14/9/2023

Flow Library Asset 4

Hoe kun je effectief netwerken?

Om in contact te komen met ondernemers met wie jij een relatie kunt opbouwen moet je effectief netwerken. Het vergroten van je netwerk zorgt er immers voor dat jouw onderneming sneller groeit. Hoe je dat goed doet lees je hier!

Face-to-face netwerken

Face-to-face is de meest persoonlijke manier van netwerken. Men noemt dit ook wel actief netwerken. Hierbij ontmoet je mensen fysiek via bijvoorbeeld congressen of netwerkbijeenkomsten zoals de KvK startersdagen. Maar ook op beurzen en in zogenaamde business clubs is het de bedoeling om contacten te leggen met andere ondernemers. Business clubs kom je vaak tegen op bijvoorbeeld sportverenigingen. Het is belangrijk voor de groei van je netwerk en onderneming om op dit soort bijeenkomsten aanwezig te zijn. Hoewel netwerken niet alleen maar via de zakelijke kant gaat. Ook op bijvoorbeeld verjaardagen kun je effectief netwerken.Bovendien is het dan natuurlijk ook belangrijk om ervoor te kunnen zorgen dat je je gesprekspartner kunt overtuigen. Zo kun je bijvoorbeeld een elevator pitch voorbereiden. Dat is een verhaaltje van ongeveer 1 minuut waarin jij vertelt over jouw onderneming en de voordelen voor je potentiële relatie. Probeer dit natuurlijk wel een beetje spontaan te houden en niet alsof je kijkt naar een reclame spotje ;). Vergeet ook nooit je business cards mee te nemen en te vragen. Hiermee kunnen mensen namelijk direct contact met elkaar leggen.

Online effectief netwerken

Tegenwoordig breiden ook veel ondernemers hun netwerk uit via online opties. Dit staat ook wel bekend als passief netwerken. Het meest bekende en waardevolle platform hiervoor is natuurlijk LinkedIn. Als ondernemer is het cruciaal om zowel voor jezelf als voor je bedrijf een goed LinkedIn account te hebben. Dit kun je namelijk zien als een soort online cv wat voor iedereen beschikbaar is. Door op LinkedIn connecties te maken met andere ondernemers vergroot je je netwerk. Bovendien zijn mensen via dit platform makkelijk te benaderen en kun je in een razend tempo mensen toevoegen. De keerzijde hiervan is natuurlijk het feit dat je veel connecties eigenlijk niet kent of niet gezien hebt.Naast LinkedIn zijn er natuurlijk meerdere professionele netwerken zoals Yammer. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer online netwerkbijeenkomsten.

Investeer tijd in je contacten

Het opbouwen van een netwerk is iets wat je niet zomaar even doet. Hierin moet je veel tijd investeren. Bijvoorbeeld door evenementen te bezoeken of door mensen online te benaderen. Maar daarnaast is het ook van belang om tijd te investeren in het behouden van relaties. Dit kun je doen door iets te betekenen voor deze personen. Bericht ze bijvoorbeeld eens spontaan over een tip die je gelezen hebt. Of laat zien dat je op de hoogte bent door iemand te feliciteren met het behalen van een mooie prestatie. Bovendien kun je met je belangrijkste relaties af en toe een hapje gaan eten om eens bij te kletsen. Kortom investeer in je netwerk. Dat zal zich op den duur namelijk gegarandeerd uitbetalen.

Bespaar tijd met een online boekhoudprogramma

Het opbouwen van een stabiel netwerk is een van de hoofdtaken bij het runnen van een onderneming. Maar het bijhouden van je administratie is dat ook. Hiertoe ben je zelfs verplicht door de Belastingdienst. In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je snel en eenvoudig je administratie bijhouden. Upload facturen die verwerkt worden door robots. Verstuur de btw aangifte in 2 minuten. Koppel je bankrekening. Dit zijn een paar van de vele functies van InformerOnline waarmee jij als ondernemer bakken met tijd bespaart. Tijd die je beter kunt investeren in je netwerk...

12 maanden gratis voor iedere starter!

effectief netwerken
Misschien wel belangrijker dan een netwerk opbouwen: de boekhouding!

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis