Online Factureren veel beter voor het Milieu

In ons dagelijkse leven staan we er niet altijd bij stil, maar alles wat we doen heeft direct of indirect invloed op het milieu. Nu zullen de meesten mensen wel snappen dat de keuze voor de fiets een veel minder negatieve invloed heeft op het milieu  dan de keuze voor een auto, maar hoe zit dat in de ondernemerswereld? Wat is bijvoorbeeld de belasting van het milieu voor het sturen van een factuur? En is er verschil tussen het sturen van een factuur op papier of digitaal? Ontdek hoe je niet alleen sneller en eenvoudiger, maar ook ‘groener’ kunt factureren…

Carbon Footprint  (Ecologische Voetafdruk)

Om de impact van iets op het milieu te meten wordt gebruikt gemaakt van de ‘carbon footprint’, ofwel de ecologische voetafdruk in gewoon Nederlands. Deze voetafdruk, die laat zien welke sporen ons gedrag achterlaat in het milieu, wordt uitgedrukt in gCO2 (grammen CO2). Op deze manier kunnen we van alles, en dan ook echt van alles, de impact op het milieu meten.

Offline vs. Online Factureren

Om een van de vragen uit de inleiding te beantwoorden: JA! Natuurlijk is er verschil tussen het offline en online versturen van een factuur, sterker nog, het zijn er best veel. Denk alleen maar aan de handelingen die je moet verrichten bij het offline versturen van een factuur. De factuur moet gemaakt worden, ingepakt, gefrankeerd en valt vervolgens een paar dagen later bij de klant op de mat. De digitale factuur maak je in een paar klikken en verschijnt een paar seconden later al in de mailbox van de klant. Als we alle handelingen van offline en online factureren naast elkaar zetten, krijgen we de volgende CO2 waardes:

Papier Online
Inkoop Verkoop Inkoop Verkoop
Verwerking medewerker 152,04 269,11 45,61 152,04
Papier 30,53
Enveloppe 0,44 15,27
Energie frankeermachine 0,002 0,02
Postbezorging 21,00
Verwerking accountant 60,82
Transfer naar accountant 0,60
Energie archief 0,72 0,72
Dataverkeer 0,01 0,01
Data-opslag 0,01 0,01
Totaal 214,62 336,66 48,39 154,82

Tabel 1: Ecologische voetafdruk van offline en online factureren in gCO2 (Tenhunen en Penttinen, 2010).

Uit de gegevens van dit onderzoek blijkt dat online factureren 63% minder CO2 verbruikt dan offline factureren. In andere woorden zou je voorzichtig kunnen zeggen dat online factureren 63% beter voor het milieu is dan offline facturen sturen.

De resultaten van deze studie worden onderschreven door een studie van onderzoeksinstantie TNO. Uit dit onderzoek blijkt dat papieren facturen een bijna twee keer zo groot energieverbruik en ruim anderhalve keer grotere CO2-emissie hebben. Ook dit onderzoek laat dus zien dat online factureren een flink voordeel voor het milieu kan opleveren dan de traditionele manieren van factureren.

Lees meer over duurzaamheid binnen Informer →

Wat betekent dit concreet?

Nu is het natuurlijk leuk, zo’n onderzoek, maar wat houden deze uitkomsten nu concreet in? Er zullen inderdaad maar weinig ondernemers zijn die op basis van dit onderzoek zullen overstappen op online factureren of online boekhouden. Toch verklappen deze onderzoeksresultaten waar de andere voordelen van online factureren liggen.

Met een online boekhouding kun je namelijk gebruik maken van allerlei slimme innovaties en oplossingen. Zo zijn er diverse boekrobots die steeds meer onderdelen van de administratie volledig automatisch kunnen uitvoeren. Dit zorgt niet alleen voor een flinke tijdbesparing, er worden ook veel minder fouten gemaakt. En dat zorgt er vervolgens weer voor dat steeds meer ondernemers zelf durven te boekhouden. Door alle slimme oplossingen is boekhouden namelijk een stuk sneller én eenvoudiger geworden.

Wil je zelf ervaren wat een online boekhouding voor voordelen kan hebben? Ervaar InformerOnline dan 30 dagen helemaal gratis.