Meer accountancy vacatures

Na al die malaise van de afgelopen paar jaar, is het extra leuk om weer eens positief nieuws te lezen over de ontwikkelingen in de accountancybranche. Zo las ik op de website van Yacht, dat het aantal accountancy vacatures weer aan het toenemen is. Voor de accountants zal dit aangenaam in de oren klinken. Niet zozeer dat ze dan weer eens rond kunnen kijken naar een andere baan (alhoewel 7% actief op zoek is naar iets nieuws en 66% latent op zoek), maar meer vanwege het signaal dat de accountancybranche flink aan het aantrekken is.

Stijging van 32%

Het klinkt veel, maar het is echt waar. In het 4de kwartaal van 2013 is de vraag naar accountants met 32% toegenomen. Dat wil zeggen een explosieve groei in het aantal accountancy vacatures. Over heel het jaar 2013 komt het dan nog wel neer op een krimp van 1,5 procent, maar de groei is ingezet en we zijn op de goede weg! Aan de jarenlange daling in het aantal vacatures lijkt nu dus een eind te zijn gekomen. Die groei begon al vanaf het 3de kwartaal van 2013 en blijkt nu aan te houden.

Kleinere accountantskantoren

Een opvallend detail in dit geheel, is dat de groei van het aantal vacatures is terug te vinden bij de kleinere accountantskantoren (met 10 tot 200 medewerkers). Het lijkt er dus op dat de kritische rapporten van de AFM z’n doel in de accountancybranche niet heeft gemist. Een conclusie was namelijk dat ook bij de SRA-kantoren ingrijpende maatregelen nodig zijn om de kwaliteit van controles op niveau te brengen. Dit heeft er blijkbaar voor gezorgd dat de vraag naar ervaren accountants bij de kleinere accountantskantoren is toegenomen.

Accountancy talentenjacht

Een flinke groei in het aantal accountancy vacatures, betekent ook dat de talenten onder de accountants meer keuze krijgen. Voor de rest van 2014 wordt eveneens een (lichte) groei verwacht, wat betekent dat de jacht op de talenten weer kan beginnen. Om de beste accountants aan te trekken, zal er toch wat gepaaid moeten worden. Dat biedt de zoekers naar een nieuwe baan (actief of latent) wat meer onderhandelingsvrijheid. Het verlangen naar een goed salaris, flexibele werktijden en opleidingsmogelijkheden scoren hoog onder de accountancy specialisten. Dit lijken dan ook de beste lokkers te zijn om het talent aan te trekken.

Overige functies in de financiële arbeidsmarkt

Alhoewel de explosieve groei alleen betrekking heeft op de accountancy functies, moet ik niet vergeten te vermelden dat ook de andere functies in de financiële arbeidsmarkt in vraag zijn toegenomen. De vraag naar nieuw personeel nam in het 4de kwartaal van 2013 met 4,6% toe in vergelijking met datzelfde kwartaal in 2012.

Dus of je dit nieuws nu linksom of rechtsom bekijkt, de signalen zijn in ieder geval positief. Daar ben ik blij mee en waarschijnlijk velen met mij. Het is ieder geval een mooi begin van 2014!