Hoe kies je een uurtarief als ZZPer?

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen als ZZPer gaan werken in Nederland. Als ZZPer moet je jezelf eigenlijk ‘verkopen’, vaak tegen een uurtarief. Maar hoe weet je nu dat je het goede uurtarief hebt gekozen?

Niet te hoog en niet te laag

Als ZZPer kun je jezelf bijna wel vergelijken met een echt bedrijf. Naast alle rechten en plichten die je hierdoor als ZZPer hebt, moet je ook een verkoopprijs voor jouw diensten vaststellen. Deze verkoopprijs mag niet te hoog zijn, anders loop je immers het risico dat concurrerende ZZPers goedkoper zijn en opdrachtgevers niet voor jou kiezen.
Aan de andere kant mag het gekozen tarief ook niet te laag zijn, je moet immers wel goed rond kunnen komen van je werk. Wat overblijft is een lastig vraagstuk over de hoogte van het uurtarief. Daarom laten we in deze blog zien waar ZZPers op moeten letten bij het vaststellen van het uurtarief.
Het gekozen uurtarief moet er in ieder geval voor zorgen dat de onkosten worden gedekt en er genoeg overblijft om als privé persoon goed kunt leven.

Kosten van een ZZPer

Als je werkt als ZZPer maak je ongemerkt toch aardig wat kosten. Zeker als je de situatie vergelijkt met iemand in loondienst.
Een aantal voorbeelden waar je als ZZPer mee te maken krijgt:
  • Verzekeringen
  • Pensioenregeling
  • Kosten huisvesting
  • Telecommunicatiekosten
  • Administratiekosten (indien je deze taak wilt uitbesteden aan een boekhouder of accountant)
  • Relevante cursussen of opleidingen die je volgt
  • Vervoer (denk aan benzine- en onderhoudskosten)
  • Kosten inventaris
  • Marketing- en advertentiekosten (inclusief acquisitie, website en netwerken)
Het gaat hierbij vooral om doorlopende kosten die steeds terug blijven komen. Zeker in het eerste stadium kunnen de kosten nog groter zijn door bijvoorbeeld een eenmalige aanschaf van een laptop etc. (Rabobank, Ik ga starten, 2016).

Doe zelf je boekhouding als ZZPer!

Als ZZPer wordt je al vroeg geconfronteerd met de administratieplicht en de keuze voor zelf boekhouden of de boekhouding uitbesteden. Als je zelf je boekhouding doet kun je natuurlijk sowieso fors besparen op de administratiekosten, waardoor je uiteindelijk je uurtarief kunt verlagen of meer kunt overhouden. Bovendien heb je door zelf je boekhouding bij te houden veel beter inzicht in je kosten en overige financiën. Als je de boekhouding zelf niet doet en facturen automatisch doorstuurt naar je boekhouder, mis je zelf wellicht het overzicht van de kosten, ook als je boekhouding relatief klein is.

Is zelf boekhouden moeilijk? Wij denken van niet. Zo heeft Informer bijvoorbeeld een aantal aantrekkelijke online boekhoudpakketten voor ZZPers. Met deze aantrekkelijk geprijsde pakketten (€5-€15 per maand) kun je een deel van de boekhouding zelf doen, of de gehele administratie voor je rekening nemen. Verregaande boekhoudkennis is niet nodig en je zult zien dat je al heel snel zelf de BTW aangifte kunt doen bijvoorbeeld.

Wat wil ik verdienen?

Als je al je jaarlijkse onkosten op een rijtje hebt gezet, kun je uitrekenen wat je zou moeten verdienen om geen verlies te draaien. Maar zoals we net al hebben aangehaald moet je natuurlijk ook zelf kunnen leven van je inkomen.
Daarom is het belangrijk dat je vaststelt hoeveel je per maand zou willen verdienen. Belangrijk ook is dat je hierbij rekening houdt met de inkomstenbelasting. Als ZZPer krijg je namelijk gewoon te maken met inkomstenbelasting, meer informatie hierover vind je hier. Waar je de inkomstenbelasting waarschijnlijk als een last ervaart zijn er ook nog fiscale voordelen. Deze fiscale voordelen, vaak in de vorm van aftrekposten, zorgen ervoor dat je minder belasting betaalt, waardoor je netto meer overhoudt.

Hoeveel uur ga je werken?

Nu je weet hoeveel kosten je gemiddeld per jaar maakt en wat je per maand ongeveer wilt overhouden, is het belangrijk om na te gaan hoeveel uur je wilt gaan werken. Hierbij moet je rekening houden met uren die worden doorberekend aan klanten, maar ook aan niet declareerbare uren, zoals uren die je nodig hebt om de administratie bij te werken. Bovendien heb je als ZZPer natuurlijk ook te maken met vakantie- en ziektedagen. Het is daarom voor het uurtarief enorm belangrijk om een realistische schatting te maken van het aantal uur dat je uiteindelijk kunt doorberekenen aan opdrachtgevers.

De grote Rekensom!

Als je weet wat de jaarlijkse kosten zijn en hebt bepaald hoeveel je wilt verdienen en hoeveel uur je wilt gaan werken kun je in principe heel eenvoudig je uurloon berekenen. Als je de jaarlijkse kosten en je verdiensten bij elkaar optelt, kun je deze delen door het aantal te declareren uren om je uurtarief te bepalen.

Overige factoren

Met het uurtarief dat je op deze manier berekend hebt, heb je een goede leidraad voor het bepalen van je definitieve uurtarief voor een project. Zo kan de eenvoud of complexiteit van een bepaalde opdracht natuurlijk ook zorgen voor een hoger of lager uurtarief. Daarnaast is het ook belangrijk wie de opdrachtgever is. Je zal misschien voor een plaatselijk MKB bedrijf een ander uurtarief hanteren dan voor een grote multinational.

Een ander heel belangrijke factor is de concurrentie. Als je een voor jou goed uurtarief hebt gevonden, dien je dit natuurlijk wel goed te vergelijken met concurrerende zelfstandigen om te voorkomen dat je te duur bent.

Vraag om advies

Waar de rekensom van het uurtarief nog relatief overzichtelijk was, zijn het vooral de overige factoren die het bepalen van een uurtarief voor veel ZZPers lastig maken. Als je de markt en je eigen business een beetje kent kom je hier uiteindelijk wel uit, maar als je niet zeker genoeg bent over je financiën, is het misschien beter om deskundig advies te zoeken.

Twijfel je als ZZPer om zelf de boekhouding te doen, neem dan eens kijkje op onze website of open een gratis proefaccount.