Cloud accountants; inspelen op klantbehoefte met cloud oplossingen

Klanten worden steeds mondiger en weten precies wat ze willen. Ze laten niet alleen van zich horen, maar ze handelen er ook nog eens naar. Waar men voorheen jarenlang bij dezelfde energieleverancier of zorgaanbieder bleef, overweegt men nu elk jaar over te stappen voor een betere deal. Men wil meer waar voor hun geld. Des te belangrijker wordt het om goed in te spelen op klantbehoeften. Dit geldt uiteraard ook voor de diensten van accountants. Waar hebben je klanten behoefte aan? Kan je ze bieden wat ze willen? Hoe bieden cloud oplossingen uitkomst hierin?

Meer dan 20% overweegt overstap naar andere accountant

Volgens onderzoeker Peter Vermeulen van Pb7 Research, overweegt meer dan 20% van de MKB’ers om over te stappen naar een andere accountant. Ongeveer driekwart van de MKB’ers is dan wel tevreden tot zeer tevreden over hun accountant, maar een percentage van ruim 20% dat nadenkt over een overstap is best veel. Zelfs trouwe klanten staan hiervoor open.

De reden voor een overstap is drieledig:

  • Ze willen kosten besparen en zoeken daarom een accountant met een voordeliger tarief.
  • Ze willen dat de diensten sneller en efficiënter worden uitgevoerd.
  • Ze zoeken iemand die beter en meer met ze meedenkt.

Genoeg reden om te kijken hoe je als account jouw klanten tegemoet kan komen bij deze behoeftes.

Cloud accountant

Accountants proberen hierop in te springen door clouddiensten aan te bieden. Cloud oplossingen zijn een ideale tool om de samenwerking tussen jou en je klanten te bevorderen. Het is bovendien niet alleen een hulpmiddel om de klanten mee tegemoet te komen, maar je hebt er zelf ook veel voordeel bij. Met een clouddienst kan je namelijk uitstekend de communicatie met de klanten automatiseren. Veel accountants zien dan ook in dat je als ‘cloud accountant’ veel meer winst op de efficiency kan behalen. Hierdoor kunnen jouw diensten sneller en beter worden uitgevoerd (minder administratieve lasten), worden de kosten lager en hou je bovendien meer tijd over om jouw klanten met raad van dienst te zijn. Met andere woorden, precies de 3 punten waarom klanten een overstap overwegen.

Achter de feiten aanlopen

Ondanks deze duidelijke signalen uit de markt en de eenvoudige cloud oplossingen om hier antwoord op te geven, blijven accountants de lange vervangcyclus van de IT-omgeving in stand houden. Gemiddeld worden de bedrijfsapplicaties eens in de 10 tot 12 jaar vervangen. Zeker in een tijd waar de veranderingen op IT-gebied in een hoog tempo plaatsvinden, loop je op die manier achter de feiten aan. Een gemiste kans, want cloud oplossingen zijn met een geringe investering en met weinig risico te realiseren. Hierdoor loop je bovendien niet achter op de ontwikkelingen en heb je snel toegang tot nieuwe functionaliteit. Het is te begrijpen dat men in de huidige economie minder financiële risico’s wil nemen, maar klanten hebben ook niet het eeuwige geduld om te wachten totdat er naar hun behoeftes wordt geluisterd. Zij kijken dan verder. Een verandering in de manier van denken is nodig om te begrijpen dat met een kleine investering in clouddiensten, aanzienlijke verbeteringen kunnen worden gerealiseerd. Niet alleen voor jou, maar ook voor je klanten. Zo’n investering verdient zichzelf dan ook snel terug.

Cloud oplossingen aanbieden

Een grote investering is dus niet nodig voor het kunnen aanbieden van cloud oplossingen. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar dan moet wel de lange vervangcyclus van de IT-omgeving worden doorbroken. Durf jij als accountant die stap te nemen?

Wil je meer informatie over hoe je als cloud accountant je klanten eenvoudig clouddiensten kunt aanbieden? Lees dan meer over InformerOnline Accountancy.