Btw aangifte: wat is het en hoe doe ik het?

Als ondernemer moet je doorgaans aangifte omzetbelasting of btw-aangifte doen. Dat is eigenlijk een soort overzicht van alle betaalde en ontvangen btw, die je verstuurt naar de Belastingdienst. Vervolgens wordt op basis hiervan bepaald of jij nog geld terugkrijgt of moet betalen. Hoe het precies werkt en makkelijker wordt met InformerOnline lees je hier!

Gratis Testen!
Alle functies
12 maanden gratis voor starters
keurmerk betrouwbaar boekhouden
Ontwikkelpartner van de Belastingdienst
Reviews van InformerOnline

Wat is de btw-aangifte precies?

Voordat we je vertellen hoe eenvoudig het is om de aangifte omzetbelasting zelf te doen, leggen wij je de 5 stappen uit die je bij iedere aangifte weer doorloopt.

1. Belasting over je omzet

Btw staat voor “belasting toegevoegde waarde”. De klant betaalt deze toegevoegde waarde over jouw omzet, of te wel; de producten of diensten die je verkoopt. Een algemene naam hiervoor is “ontvangen btw”. Doorgaans zijn de tarieven hiervoor 21% of 9%. Sommige producten zijn vrijgesteld van omzetbelasting.

2. Btw betalen over je inkopen

Tegelijkertijd betaal je als ondernemer ook btw. Dat doe je namelijk op het moment dat je iets inkoopt. In dit geval betaal jij de omzetbelasting over de omzet van jouw leverancier. “Betaalde btw” noemen we dat ook wel.

3. Alle omzetbelasting op een rijtje

Nu komt de btw-aangifte kijken. Deze dient om ervoor te zorgen dat jouw betaalde- en ontvangen belasting als het ware tegen elkaar wordt afgewogen. Door je boekhouding netjes bij te houden weet je precies hoeveel omzetbelasting je hebt betaald en ontvangen. Dit overzicht stuur je naar de Belastingdienst. Doe je dit niet, of niet op tijd? Dan kunnen er boetes volgen. En let op, want de Belastingdienst is hier erg streng in!

4. Het verschil betalen of terugkrijgen

Uit de btw-aangifte blijkt of je meer btw hebt betaald of meer btw hebt ontvangen. Op het moment dat jij meer hebt betaald, dan zal de Belastingdienst het verschil aan jou terugbetalen. Maar als jij meer hebt ontvangen dan betaald, dan moet jij dus dat verschil terugbetalen aan de Belastingdienst. Normaal gesproken doe je dit als ondernemer 1x per kwartaal.

5. Iets vergeten?

Uiteraard zijn fouten menselijk, dus kan het zijn dat je een btw-bedrag vergeet. Om vervolgens de aangifte omzetbelasting toch compleet te maken dien je een suppletieaangifte in. Hierin vermeld je alle vergeten bedragen, zodat de Belastingdienst alsnog op de hoogte is van jouw precieze belastingen.

Hoe doe je makkelijk btw-aangifte?

Tegenwoordig kun je als ondernemer binnen 2 minuten de aangifte omzetbelasting regelen. Met boekhoudprogramma InformerOnline doe jij snel en veilig je online btw-aangifte, ontwikkeld in samenwerking met de Belastingdienst. Bekijk hieronder hoe je het in 3 stappen geregeld hebt.

1. Aangifte altijd automatisch bijgewerkt

Zodra jij een inkoopfactuur of bonnetje uploadt, of een verkoopfactuur verwerkt en betaald krijgt, worden de btw-bedragen van deze documenten direct doorgezet naar de btw-aangifte. Zo heb je altijd inzicht in de hoogte van je aangifte, en hoef je zelf niet meer te onthouden of na te lopen hoeveel btw je betaald en ontvangen hebt.

Als je de aangifte omzetbelasting vervolgens gaat controleren, zie je alles heel overzichtelijk op een rijtje staan!

btw aangifte InformerOnline
Stappen van de btw aangifte doorlopen en meteen versturen

2. Even nalopen en versturen!

Omdat alle btw automatisch al is klaargezet, hoef je de btw-aangifte aan het einde van een periode alleen nog even te controleren, zelf of met je boekhouder. Vervolgens verstuur je deze met één druk op de knop naar de Belastingdienst, gewoon vanuit je Informer-administratie. Je hoeft dus nooit meer in te loggen op een andere plek!

3. Direct betalen met iDEAL

Heb jij uiteindelijk dus meer btw ontvangen dan afgedragen? Dan moet je dat verschil terugbetalen aan de Belastingdienst. Dankzij de innovatieve pilot van de Belastingdienst en Informer, kun je dit direct doen nadat je de btw-aangifte hebt bevestigd. En dat gewoon met iDEAL!

Zo heb je dus letterlijk alles geregeld binnen een tijdsbestek van 2 minuten. Makkelijker wordt het niet! 

Btw aangifte betalen met iDeal!

30 dagen gratis uitproberen!

Wil jij nou helemaal zelf ervaren hoe eenvoudig het aangifte btw doen is? Dan kun je dat gerust even uitproberen bij InformerOnline.

Test nu 30 dagen lang gratis hoe eenvoudig btw-aangifte doen is →

Ontwikkelpartner Belastingdienst

Ontwikkelpartner Belastingdienst

In samenwerking met de Belastingdienst wil Informer boekhouden en alles wat daar bij komt kijken zo snel en eenvoudig mogelijk maken. Dit heeft inmiddels al geleid tot een verbeterde btw aangifte die direct online kan worden betaald. Wij zijn er dan ook enorm trots op dat we deze functies samen met de Belastingdienst mogen ontwikkelen.

Informer en de Belastingdienst →

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden

Betrouwbaar Boekhouden is een keurmerk ontwikkeld door GBNED. Hierin staat service en prijs/kwaliteit bovenaan de lijst. Bovendien moet je voldoen aan de eisen met betrekking tot functionaliteiten en veiligheid. Informer is in Nederland het eerste programma met dit veiligheidskeurmerk.

Keurmerk Betrouwbaar Boekhoudem →

Voordelen btw-aangifte doen vanuit je online boekhouding

Vanuit een online boekhoudprogramma kun je op een eenvoudige manier de aangifte omzetbelasting doen. Een stuk eenvoudiger dan wanneer je het allemaal zelf uit moet zoeken via de site van MijnBelastingdienst. Bovendien is het natuurlijk een volkomen legale manier van je belastingen aangeven en maak je waarschijnlijk veel  minder fouten. De tijd van een papieren btw formulier is dus voorgoed voorbij.

Administratie altijd bij de hand

Met InformerOnline heb je aan een browser en een internetverbinding genoeg om te kunnen inloggen in de boekhouding. Hierdoor ben je als ondernemer veel flexibeler als het om de administratie gaat. Daarnaast kun je indien nodig direct alle facturen of bonnen bij de btw aangifte zoeken. Handig als je adviseur of de Belastingdienst ergens vragen over heeft.

Bekijk meer voordelen van een online boekhoudprogramma →

Toepassen Kleineondernemersregeling (KOR)

Voor ondernemers die jaarlijks weinig btw betalen is de kleineondernemersregeling in het leven geroepen. Betaal je in een jaar minder dan €1.883 aan btw? Dan krijg je een korting op de aangifte in de vorm van belastingvermindering. Ondanks het feit dat de kleineondernemersregeling per jaar wordt berekend, mag je de belastingvermindering wel per kwartaal verwerken in je aangifte.

Meer informatie over de kleineondernemersregeling →

Voorkom een boete van de Belastingdienst

Als je btw aangifte te laat bij de Belastingdienst binnen is krijg je een boete (verzuimboete). Ook als je betaling te laat binnen is krijg je zonder pardon een boete. De Belastingdienst is hierin erg streng. Ook al is je aangifte één seconde te laat zul je toch een boete ontvangen. Met InformerOnline zorg je ervoor dat je in een paar klikken aangifte omzetbelasting kunt doen. Bovendien kun je de aangifte direct betalen met iDEAL en krijg je altijd herinneringen. Deze betaling zie je meteen terug in je banktijdlijn op het dashboard als je je bankrekening hebt gekoppeld.

Leer hier hoe je een bankrekening koppelt aan je administratie →

Foutje gemaakt in de btw aangifte?

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je een foutje maakt in de btw aangifte. Zo kan het zijn dat je bedragen verkeerd hebt verwerkt of ineens nog een inkoopfactuur uit een eerdere periode hebt gevonden. Correcties in de aangifte verwerk je aan het einde van het jaar met een suppletie omzetbelasting. Is het te corrigeren bedrag kleiner dan €1.000? Dan mag je de facturen ook verwerken in de volgende btw aangifte. Een aparte suppletie aangifte is dan niet meer nodig. Het gebeurt heel vaak dat de aangifte omzetbelasting niet 100% klopt. Bij twijfel kun je ook altijd nog een adviseur mee laten kijken. Met InformerOnline kan jouw adviseur of accountant van afstand helemaal gratis inloggen.

Voorkom fouten en laat je accountant GRATIS meekijken →

Aangifte btw

De btw-rekening van bunq

Heb je een zakelijke rekening bij bunq? Dan kun je als Informer-gebruiker ook een speciale btw-rekening aanmaken. Hierop wordt automatisch je te-betalen-btw-bedrag bijgehouden, zodat je na de btw-aangifte meteen kunt betalen. Op die manier heb je altijd wat apart staan en kom je dus nooit meer in betaalproblemen.

Gratis Testen!
Alle functies
Bekijk alle Functies

FAQ

Op de btw-aangifte geef je aan hoeveel btw je ontvangen en betaald hebt over een jaar, kwartaal, of maand. Dit is afhankelijk van hoe jij van tevoren hebt afgesproken aangifte omzetbelasting te doen. Als je meer btw hebt ontvangen dan betaald, moet je dit terugbetalen aan de Belastingdienst. Als je meer hebt betaald dan ontvangen, krijg je het verschil terug.

Het indienen van de btw-aangifte is erg eenvoudig met een gespecialiseerd boekhoudprogramma, zoals InformerOnline. Hiermee automatiseer je het tijdrovende en moeilijke deel van de aangifte, zodat je aan het eind van een periode binnen 2 minuten klaar bent. Zo kun je dus ook zonder verstand van boekhouding helemaal zelf je btw-aangifte doen, zonder dat je fouten maakt.

Als zelfstandig ondernemer ben je verplicht btw-aangifte te doen, tenzij je gebruik maakt van de Kleineondernemersregeling. Als je hier geen gebruik van maakt moet je dus wel altijd aangifte omzetbelasting indienen. Je mag wel zelf (van tevoren) kiezen of je dit per jaar, kwartaal of maand wilt doen.

Als je te laat bent met het indienen of betalen van de btw-aangifte, krijg je een boete van de Belastingdienst. Deze boete is 3% van het te-laat-betaalde bedrag met een minimum van €50 en een maximum van €5.514. Zorg dus altijd dat je op tijd bent en wees geen dief van je eigen portemonnee.

Dat is in principe geen probleem, mits je het corrigeert. Dit kun je doen door een suppletieaangifte in te dienen. Daarin geef je dus aan welke facturen of bonnen je de vorige keer vergeten bent mee te nemen. Door deze aangifte ook in te dienen heb jij het foutje helemaal hersteld. Een suppletieaangifte indienen via InformerOnline is binnen 5 minuten geregeld.

Nee, totaal niet. Het moeilijkste deel is namelijk geautomatiseerd, zolang jij je inkoop- en verkoopfacturen bijwerkt, waardoor alleen de controle en het versturen nog over blijft. Het controleren kun je zelf doen, of zou je kunnen laten doen door een boekhouder. Versturen kun je helemaal zelf, gewoon vanuit je boekhoudprogramma.

Ontdek Informer

Lees meer hoe je meer tijd vrijmaakt voor ondernemen i.p.v. boekhouden – en dat op een duurzame manier

Functies

Ontdek de tijdbesparende functies van het Informer boekhoudprogramma.

Tientallen uren per maand besparen →

Iets voor mij?

Ben ZZP’er, Starter of wellicht MKB’er? Informer biedt mogelijkheden voor elke ondernemer die meer tijd en overzicht wilt.

Ontdek of Informer bij jou past →

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid en aandacht voor onze omgeving zijn ook belangrijk als ondernemer en ook jij kan je steentje bijdragen.

Compenseer gratis je carbon footprint →