Btw aangifte: wat is het en hoe doe ik het?

Als ondernemer moet je doorgaans aangifte omzetbelasting of btw-aangifte doen. Dat is eigenlijk een soort overzicht van alle betaalde en ontvangen btw, die je verstuurt naar de Belastingdienst. Vervolgens wordt op basis hiervan bepaald of jij nog geld terugkrijgt of moet betalen. Hoe het precies werkt en makkelijker wordt met InformerOnline lees je hier!

Gratis Testen!
Alle functies
keurmerk betrouwbaar boekhouden
Ontwikkelpartner van de Belastingdienst
Reviews van InformerOnline

Wat is de btw-aangifte precies?

Voordat we je vertellen hoe eenvoudig het is om de aangifte omzetbelasting zelf te doen, leggen wij je de 5 stappen uit die je bij iedere aangifte weer doorloopt.

1. Belasting over je omzet

Btw staat voor “belasting toegevoegde waarde”. De klant betaalt deze toegevoegde waarde over jouw omzet, of te wel; de producten of diensten die je verkoopt. Een algemene naam hiervoor is “ontvangen btw”. Doorgaans zijn de tarieven hiervoor 21% of 9%. Sommige producten zijn vrijgesteld van omzetbelasting.

2. Btw betalen over je inkopen

Tegelijkertijd betaal je als ondernemer ook btw. Dat doe je namelijk op het moment dat je iets inkoopt. In dit geval betaal jij de omzetbelasting over de omzet van jouw leverancier. “Betaalde btw” noemen we dat ook wel.

3. Alle omzetbelasting op een rijtje

Nu komt de btw-aangifte kijken. Deze dient om ervoor te zorgen dat jouw betaalde- en ontvangen belasting als het ware tegen elkaar wordt afgewogen. Door je boekhouding netjes bij te houden weet je precies hoeveel omzetbelasting je hebt betaald en ontvangen. Dit overzicht stuur je naar de Belastingdienst. Doe je dit niet, of niet op tijd? Dan kunnen er boetes volgen. En let op, want de Belastingdienst is hier erg streng in!

4. Het verschil betalen of terugkrijgen

Uit de btw-aangifte blijkt of je meer btw hebt betaald of meer btw hebt ontvangen. Op het moment dat jij meer hebt betaald, dan zal de Belastingdienst het verschil aan jou terugbetalen. Maar als jij meer hebt ontvangen dan betaald, dan moet jij dus dat verschil terugbetalen aan de Belastingdienst. Normaal gesproken doe je dit als ondernemer 1x per kwartaal.

5. Iets vergeten?

Uiteraard zijn fouten menselijk, dus kan het zijn dat je een btw-bedrag vergeet. Om vervolgens de aangifte omzetbelasting toch compleet te maken dien je een suppletieaangifte in. Hierin vermeld je alle vergeten bedragen, zodat de Belastingdienst alsnog op de hoogte is van jouw precieze belastingen.

Hoe kun je binnen 2 minuten aangifte omzetbelasting doen?

Je zou denken dat het bijna onmogelijk is om van een heel kwartaal alles zo snel op een rijtje te hebben en te versturen. Maar niets is minder waar! Met online boekhoudprogramma InformerOnline is btw-aangifte doen een kwestie van 2 minuutjes. Deze officiële manier van aangifte omzetbelasting doen is ontwikkeld in samenwerking met de Belastingdienst, en dus compleet veilig! Bekijk hieronder de 3 stappen.

1. Altijd automatisch bijgewerkt

De voornaamste reden dat jij eigenlijk maar maximaal 2 minuten bezig bent met de btw-aangifte, is dat Informer automatisch alle omzetbelasting bedragen onthoudt en de aangifte bijwerkt. Dat betekent dat zodra jij een factuur ontvangt of verstuurt, de belasting hierop direct wordt doorgezet naar de btw-aangifte. Hiervoor hoef je zelf verder niets meer te doen.

Als je de aangifte omzetbelasting vervolgens gaat controleren, zie je alles heel overzichtelijk op een rijtje staan!

btw aangifte InformerOnline
Stappen van de btw aangifte doorlopen en meteen versturen

2. Even nalopen en versturen!

Omdat alles automatisch al is klaargezet, hoef je de btw-aangifte aan het einde van een periode alleen nog even te checken met je accountant. Vervolgens verstuur je deze met één druk op de knop. Natuurlijk hoef je hiervoor niet meer in te loggen in MijnBelastingdienst; alles gaat vanuit je InformerOnline account.

Na een uitgebreid overzicht van de berekeningen volgt een vertaling naar het officiële Belastingdienst formulier. Daarna bevestig je de aangifte en verstuur je deze direct!

3. Direct betalen met iDEAL

Heb jij uiteindelijk dus meer btw ontvangen dan afgedragen? Dan moet je dat terugbetalen aan de Belastingdienst. Dankzij de innovatieve pilot van de Belastingdienst en Informer, kun je dit direct doen nadat je de btw-aangifte hebt bevestigd. En dat gewoon met iDEAL!

Zo heb je dus letterlijk alles geregeld binnen een tijdsbestek van 2 minuten. Makkelijker wordt het niet! 

Btw aangifte betalen met iDeal!

30 dagen gratis uitproberen!

Wil jij nou helemaal zelf ervaren hoe eenvoudig het aangifte btw doen is? Dan kun je dat gerust even uitproberen bij InformerOnline, bij ons mag je namelijk gratis testen!

Test nu 30 dagen lang gratis hoe eenvoudig btw-aangifte doen is →

Ontwikkelpartner Belastingdienst

Ontwikkelpartner Belastingdienst

In samenwerking met de Belastingdienst wil Informer boekhouden en alles wat daar bij komt kijken zo snel en eenvoudig mogelijk maken. Dit heeft inmiddels al geleid tot een verbeterde btw aangifte die direct online kan worden betaald. Wij zijn er dan ook enorm trots op dat we deze functies samen met de Belastingdienst mogen ontwikkelen.

Informer en de Belastingdienst →

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden

Betrouwbaar Boekhouden is een keurmerk ontwikkeld door GBNED. Hierin staat service en prijs/kwaliteit bovenaan de lijst. Bovendien moet je voldoen aan de eisen met betrekking tot functionaliteiten en veiligheid. Informer is in Nederland het eerste programma met dit veiligheidskeurmerk.

Keurmerk Betrouwbaar Boekhoudem →

Voordelen btw-aangifte doen vanuit je online boekhouding

Vanuit een online boekhoudprogramma kun je op een eenvoudige manier de aangifte omzetbelasting doen. Een stuk eenvoudiger dan wanneer je het allemaal zelf uit moet zoeken via de site van MijnBelastingdienst. Bovendien is het natuurlijk een volkomen legale manier van je belastingen aangeven en maak je waarschijnlijk veel  minder fouten. De tijd van een papieren btw formulier is dus voorgoed voorbij.

Administratie altijd bij de hand

Met InformerOnline heb je aan een browser en een internetverbinding genoeg om te kunnen inloggen in de boekhouding. Hierdoor ben je als ondernemer veel flexibeler als het om de administratie gaat. Daarnaast kun je indien nodig direct alle facturen of bonnen bij de btw aangifte zoeken. Handig als je adviseur of de Belastingdienst ergens vragen over heeft.

Bekijk meer voordelen van een online boekhoudprogramma →

Toepassen Kleineondernemersregeling (KOR)

Voor ondernemers die jaarlijks weinig btw betalen is de kleineondernemersregeling in het leven geroepen. Betaal je in een jaar minder dan €1.883 aan btw? Dan krijg je een korting op de aangifte in de vorm van belastingvermindering. Ondanks het feit dat de kleineondernemersregeling per jaar wordt berekend, mag je de belastingvermindering wel per kwartaal verwerken in je aangifte.

Meer informatie over de kleineondernemersregeling →

Voorkom een boete van de Belastingdienst

Als je btw aangifte te laat bij de Belastingdienst binnen is krijg je een boete (verzuimboete). Ook als je betaling te laat binnen is krijg je zonder pardon een boete. De Belastingdienst is hierin erg streng. Ook al is je aangifte één seconde te laat zul je toch een boete ontvangen. Met InformerOnline zorg je ervoor dat je in een paar klikken aangifte omzetbelasting kunt doen. Bovendien kun je de aangifte direct betalen met iDEAL en krijg je altijd herinneringen. Deze betaling zie je meteen terug in je banktijdlijn op het dashboard als je je bankrekening hebt gekoppeld.

Leer hier hoe je een bankrekening koppelt aan je administratie →

Foutje gemaakt in de btw aangifte?

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je een foutje maakt in de btw aangifte. Zo kan het zijn dat je bedragen verkeerd hebt verwerkt of ineens nog een inkoopfactuur uit een eerdere periode hebt gevonden. Correcties in de aangifte verwerk je aan het einde van het jaar met een suppletie omzetbelasting. Is het te corrigeren bedrag kleiner dan €1.000? Dan mag je de facturen ook verwerken in de volgende btw aangifte. Een aparte suppletie aangifte is dan niet meer nodig. Het gebeurt heel vaak dat de aangifte omzetbelasting niet 100% klopt. Bij twijfel kun je ook altijd nog een adviseur mee laten kijken. Met InformerOnline kan jouw adviseur of accountant van afstand helemaal gratis inloggen.

Voorkom fouten en laat je accountant GRATIS meekijken →

Aangifte btw

Optimaal inzicht in je aangifte btw

Houd altijd inzicht in de ontwikkeling van je btw aangifte. Na iedere bon of factuur wordt de aangifte direct bijgewerkt. Ook zie je altijd hoe de berekening van de aangifte omzetbelasting in elkaar zit. Op die manier kun je eenvoudig en snel zelf btw aangifte doen.

Gratis Testen!
Alle functies
Bekijk alle Functies

Functies

Ontdek de tijdbesparende functies van een online boekhoudprogramma.

Zo bespaar je minstens 5 uur per week →

Iets voor mij?

Een boekhoudprogramma is ideaal voor iedereen die meer tijd en overzicht wilt.

Check of online boekhouden iets voor jou is →

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid wordt een belangrijker topic, ook jij kan je steentje bijdragen!

Compenseer gratis je carbon footprint →