Btw-aangifte per maand, kwartaal of jaar?

Btw-aangifte per maand, kwartaal of jaar?

Als ondernemer ben je verplicht om je btw-aangifte in te dienen bij de Belastingdienst (met uitzondering van de Kleineondernemersregeling). Maar wanneer je precies de aangifte moet doen is voor sommige ondernemers wat onduidelijk. Daarom leggen we uit welke drie tijdvakken er zijn bij voor de omzetbelasting, wat de voorwaarden zijn om per maand, kwartaal of per jaar te betalen en wat je moet regelen om een andere periodieke betaling aan te vragen.Als je je als ondernemer hebt aangemeld bij de Kamer van Koophandel, krijg je een brief op het adres die je hebt aangegeven. Hierin staat vermeld hoe vaak je per jaar aangifte moet doen.

Kwartaalaangifte

Dit is de standaard aangifteperiode waarin de meeste ondernemers hun omzetbelasting doen.De komende tijdvakken voor de aangifte per kwartaal zijn:

  • Aangifte over eerste kwartaal (januari - maart): uiterlijk 30 april;
  • Aangifte over tweede kwartaal (april - juni): uiterlijk 31 juli;
  • Aangifte over derde kwartaal  (juli - september): uiterlijk 31 oktober;
  • Aangifte over  vierde kwartaal (oktober - december): uiterlijk 31 januari.

Voor actuele data kijk op de site van de Belastingdienst: wanneer moeten mijn btw-aangifte en betaling binnen zijn?

Maandelijks btw-aangifte

Maandelijkse aangifte is een stuk minder gebruikelijk. Het is wel aantrekkelijk als je weet dat je meer btw terugkrijgt van de Belastingdienst dan dat je moet betalen. Dit kan bijvoorbeeld als je veel export doet. Dan breng je namelijk 0% btw in rekening, maar je betaalt zelf de nodige btw. Maar het kan ook als je in een periode veel investeert. Deze btw op je investeringen krijg je direct terug na je btw-aangifte. Wil je maandelijkse aangifte doen? Dan kun je een brief naar je belastingkantoor sturen met het verzoek maandelijks aangifte te doen. De inspecteur gaat meestal mee met het verzoek, tenzij je speciale redenen hebt. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig wisselen tussen maand- en kwartaalaangifte. In sommige gevallen moet je verplicht maandelijks een aangifte indienen. Dit doet de Belastingdienst als ze je aangifte of betaling niet op tijd ontvangen. Eigenlijk een soort van straf. Je ontvangt een bericht als ze dit aanpassen. Probeer dit te vermijden en dien je aangifte op tijd in! De maandelijkse aangiftes moeten elke laatste dag van de maand uiterlijk binnen zijn.

Jaarlijkse btw-aangifte

Het klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk, je aangifte maar één keer per jaar doen. Jammer genoeg moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je betaalt per jaar minder dan € 1883 btw per jaar.
  • Je hebt geen vergunning artikel 23. Mocht je weleens goederen vanuit de Europese Unie-landen hebben geïmporteerd, dan betaal je de belasting bij de douane. Deze belasting kun je, als je recht hebt op aftrek van btw, als voorbelasting aftrekken in de btw-aangifte. Met een vergunning artikel 23 in je bezit betaal je geen btw bij de grens, maar neem je het op in je btw-aangifte. Je komt dus als je deze vergunning in bezit hebt, niet in aanmerking om de btw-aangifte jaarlijks te doen.
  • Je hebt per jaar voor minder dan € 10.000 aan elk van de volgende activiteiten:
  • Intracommunautaire dienstenJe levert diensten aan klanten in andere landen die vallen onder de Europese Unie. Als je klant ondernemer of een organisatie is, dan is zeer waarschijnlijk de dienst belast in het land van de afnemer. De afnemer berekent en betaalt de btw dan in zijn of haar eigen land. Dit is een intracommunautaire dienst. Bij een intracommunautaire dienst stuur je een factuur zonder btw met aantekening 'btw verlegd', je geeft de dienst aan in je btw-aangifte aan en tot slot geef je de dienst op in ICP-aangifte.
  • Intracommunautaire leveringenMet een intracommunautaire levering lever je goederen aan klanten in andere landen binnen de EU. Als je goederen verkoopt aan een klant die geen btw-aangifte doet, dan breng je btw in rekening die geldt in het land van de klant. Als je goederen verkoopt die worden vervoerd aan een klant die btw-aangifte doet in een ander EU-land, dan pas je het 0%-tarief toe. De klant berekent volgens het tarief wat in zijn of haar land geldt en betaalt het in eigen land. Bij een intracommunautaire levering verstuur je een factuur met 0% btw, geeft de levering aan in je btw-aangifte en geeft de levering op in je ICP-aangifte.
  • Intracommunautaire verwervingenEen intracommunautaire verwerving vindt plaats als je goederen koopt die vanuit een ander land in de EU naar Nederland worden vervoerd en waarbij de leverancier een ondernemer is. De levering door de verkoper in het andere land in de EU is belast met 0% btw. De verwerving in Nederland belast met Nederlandse btw. Lees meer over intracommunautaire verwervingen op de site van de Belastingdienst.

Heb je eerder toestemming gehad van de Belasting om je aangifte jaarlijks te doen, maar voldoe je niet meer aan de voorwaarden? Dan veranderen ze het aangiftetijdvak. Je krijgt dan een brief toegestuurd waar ze dat in aangeven.De aangifte per jaar moeten uiterlijk 31 maart binnen zijn. Dus de aangifte van bijvoorbeeld 2022, dien je uiterlijk 31 maart 2023 in.

Vergeet niet je aangifte in te dienen!

Vergeet niet je btw-aangifte op tijd te doen! Het kan een keer gebeuren natuurlijk. De eerste keer dat je het vergeet krijg je waarschijnlijk een waarschuwing, maar als dit een tweede keer gebeurt krijg je een boete. Hoe hoog deze boetes zijn en wat verdere consequenties zijn kun je lezen in onze blog ‘Belastingdienst: te laat is te laat!’ Ontdek hoe je iedere maand, kwartaal of jaar jouw btw-aangifte binnen 2 minuten regelt!

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Sneller winstaangifte doen dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer

Dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer upload je eenvoudig een brugstaat van je Informer-administrayie in de aangiftesoftware, dat bespaart veel tijd.
Lees verder

Informer en Advies voor Stichtingen lanceren rekeningschema voor ANBI’s

Waar stichtingen eerst zelf hun rekeningschema moesten aanpassen, is er nu een speciaal rekeningschema voor ANBI-stichtingen beschikbaar gesteld in Informer.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis