Wat is een KvK nummer?

Een KvK nummer is het nummer dat je krijgt nadat je jouw onderneming hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Doorgaans bestaat het nummer uit 8 cijfers en laat dus zien dat je officieel een bedrijf bezit.

Hoe ontvang je het KvK nummer?

Op het moment dat jij een bedrijf hebt kun je dit inschrijven via het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Om vervolgens een KvK nummer te krijgen moet je binnen 8 dagen na inschrijving officieel starten met je onderneming. Dit komt omdat het nummer altijd pas maximaal een week van tevoren bekend wordt gemaakt. Neem je een bedrijf over of verandert de rechtsvorm van je bedrijf? Dan krijg je ook een nieuw Kamer van Koophandel nummer.

Waarvoor gebruik je het?

Tijdens de bedrijfsvoering moet je altijd jouw KvK nummer vermelden op bepaalde documenten. Zo weten jou klanten met wie ze zaken doen. De overheid is een uitzondering op dit gebied. Naar hen hoef je het niet te vermelden. Op de volgende documenten vermeld je altijd het nummer:

  • Facturen
  • Offertes
  • Brieven
  • Bestellingen
  • Website
  • Zakelijke e-mails

Bovendien gebruik je het nummer om te bewijzen dat je daadwerkelijk een bedrijf bent. Dit is noodzakelijk wanneer je bijvoorbeeld een auto van de zaak wilt kopen of bedrijfsverzekeringen afsluit. Maar ook voor zakelijke rekeningen en leningen moet je altijd je nummer vermelden.

Verschil met btw nummer

Naast het KvK nummer heb je als ondernemer ook een btw nummer. Dit zijn niet dezelfde nummers. Je btw nummer is namelijk langer en opgebouwd uit bepaalde cijfers. Bovendien ontvang je het btw nummer van de Belastingdienst en dus niet van de Kamer van Koophandel. Wel is het belangrijk om dus altijd beide nummers te vermelden op de hierboven genoemde documenten.

KvK nummer in je online boekhouding?

In het online boekhoudprogramma InformerOnline hoef jij je niet druk te maken om je KvK nummer. Deze vul je alleen in het begin een keer in. Vervolgens wordt het nummer automatisch toegevoegd op de belangrijk documenten die jij verstuurt. Wel kun je zelf nog de huisstijl van je online factuur volledig naar wens veranderen. Op de factuur hieronder kun je het Kamer van Koophandel nummer onderaan in het midden terugvinden!

KvK nummer op je Informer factuur

Download de printversie

Deel dit artikel!