Handelsregister

Laatst gewijzigd

14/9/2023

Flow Library Asset 4

Doe je voordeel met het Handelsregister van de Kamer van Koophandel

Alle startende zzp’ers en ondernemers krijgen ermee te maken: het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De meesten weten wel dat ze hun bedrijf bij de KvK moeten inschrijven. Maar weet je ook wat het Handelsregister precies is? En nog belangrijker: gebruik jij het in je voordeel? Wij zetten de voordelen van het Handelsregister op een rijtje, maar leggen eerst uit wat het precies is en hoe je je kunt inschrijven.

Wat is het Handelsregister?

In het Handelsregister staan alle bedrijven die meedoen aan het economische verkeer in Nederland. Het is eigendom van de overheid en wordt beheerd door de Kamer van Koophandel. Het Handelsregister is dus de basisregistratie waarin alle bedrijven en rechtspersonen staan. Als jij je eigen bedrijf start, schrijf je je hier ook in. Daarnaast zoek je hier de gegevens van andere bedrijven op.

Je vindt het Handelsregister op de website van de KvK of in de KvK-app.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als zzp’er of ondernemer weet je waarschijnlijk wel dat je je moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Met een KvK-nummer kom je bij je zakenpartners veel professioneler over en ben je ook beter vindbaar voor je klanten. Weet jij alle stappen al die je dan moet zetten?

 1. Bedenk een naam voor jouw bedrijf en controleer in het Handelsregister of deze niet al bezet is. Ook kies je een rechtsvorm, als zzp’er zal dit een eenmanszaak zijn.
 2. Maak online een afspraak met de KvK. Hiervoor vul je een online formulier in met gegevens over jezelf en je te starten bedrijf.
 3. Ga voor je afspraak naar jouw lokale KvK-kantoor. Vergeet niet je legitimatiebewijs mee te nemen. Geniet er ook van, dit is voor veel mensen een feestelijk moment!
 4. Je krijgt direct een KvK-nummer. Per post krijg je later een omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer.

Gefeliciteerd, je staat nu in het Handelsregister! Maar wat kun je hier verder mee?

Wat staat er precies in het Handelsregister?

Nu wordt het interessant. Niet alleen jouw gegevens komen in het Handelsregister te staan, maar ook die van alle andere bedrijven staan erin. En het is mogelijk om ze op te zoeken. Om welke gegevens gaat het precies?

 • Naam van het bedrijf of organisatie.
 • Contactgegevens zoals adres, telefoonnummer, faxnummer, e-mailadres en internetadres.
 • Gegevens van vestigingen.
 • Functionarissen en tekenbevoegden.
 • Curator bij een faillissement.
 • Aantal medewerkers.

Controleer deze gegevens bijvoorbeeld bij het opstellen van contracten en facturen. Zo voorkom je problemen achteraf. Alleen met de juiste gegevens is jouw document namelijk rechtsgeldig. Superhandig dus om even te checken!

Het Handelsregister: weet met wie je zaken doet

Kijk ook in het Handelsregister voordat je met een nieuwe klant, zakenpartner of leverancier in zee gaat. Er staat namelijk in of het bedrijf nu failliet is of in het verleden is geweest. Je voorkomt zo dat je in zee gaat met een partij die op het punt staat failliet te gaan of fraude pleegt. Weet met wie je zaken doet!

Daarnaast zoek je eenvoudig op of je nieuwe zakenpartner in de schuldsanering zit, wie er aansprakelijk is indien afspraken niet worden nagekomen en wie de belanghebbende partij is. Tot slot is bij bijvoorbeeld BV’s en coöperaties zelfs de jaarrekening bekend. Bij twijfel over je nieuwe klant of partner komt deze informatie goed van pas, toch?

Een bedrijf opzoeken in het Handelsregister is gratis en doe je op bedrijfsnaam, adres of KvK-nummer. De basisinformatie is gratis beschikbaar. Als je uitgebreide informatie wilt over bijvoorbeeld faillissement en de jaarrekening, betaal je daar een klein bedrag voor. Je vraagt de uittreksels op in de KvK-app of op de website.

De voordelen van het Handelsregister

We zetten de voordelen van het Handelsregister nog eens op een rijtje:  

 • Je komt professioneler over bij je klanten als je een KvK-nummer hebt. Bovendien is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel vaak een feestelijk moment dat je niet wilt missen.
 • Je bent beter vindbaar voor klanten en zakenpartners als je in het Handelsregister staat.
 • In het Handelsregister vind je snel de basisgegevens van klanten en leveranciers. Zo zorg je dat alle gegevens op jouw contracten en facturen goed staan en voorkom je problemen achteraf.
 • Je voorkomt dat je in zee gaat met een klant die schulden heeft of fraude pleegt. Check eenvoudig of je nieuwe zakenpartner failliet is, in de schuldsanering zit en wie er aansprakelijk is. Zo doe je alleen zaken met betrouwbare partijen!
 • Bonustip: na inschrijving bij de KvK doe je eenvoudig inkopen bij groothandels. Dat is goedkoper en de btw is vaak aftrekbaar.

Kortom, het Handelsregister kent vele voordelen. Maak hier slim gebruik van!

Test Informer 30 dagen gratis

Heb jij je al ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel of ben je dat wel van plan? Meld je dan nu gratis aan en test Informer 30 dagen vrijblijvend!

handelsregister kvk
Ingeschreven in het handelsregister? Start je administratie met Informer de eerste 12 maanden gratis!

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis