Wat is een Handelsnaam?

Een Handelsnaam of bedrijfsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Het is de naam die bij iedereen bekend is en kan ook wel worden gezien als merknaam. Een handelsnaam kun je registreren of wijzigen bij de Kamer van Koophandel.

Het kiezen van een Handelsnaam

Er zijn een aantal stappen in het kiezen van een handelsnaam. Het volgen van deze stappen helpt je om je naam zo goed mogelijk te vormen.

Bedenk je Handelsnaam

De eerste stap in het proces is uiteraard het bedenken van potentiële namen voor je bedrijf. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening moet houden bij het bedenken van je naam. Het is belangrijk om een ‘eerlijke’ handelsnaam te kiezen. Doe je niet groter voor dan je bent. Daarnaast gebruik je geen woorden als bijvoorbeeld ‘bank’ als je geen bank of bankverkoper bent.

Gebruik ook geen namen van andere bedrijven of namen die daar op lijken. Noem je zelf bijvoorbeeld niet Albert Geijn als je een supermarkt start.

Bovendien zijn er een aantal leestekens die je niet mag gebruiken. Bijvoorbeeld: #, ! of ?. Leestekens als @, + en – mag je wel gebruiken.

Het laatste wat handig is bij het bedenken van een bedrijfsnaam is internationale business in je achterhoofd houden. Probeer dus een naam te kiezen die ook in het buitenland toepasbaar is.

Controleer & vergelijk je Handelsnaam

Zodra je denkt dat je de juiste naam gevonden hebt is het belangrijk om te checken of die niet al bestaat. Dit kun je ook doen op de pagina van de Kamer van Koophandel.

Vervolgens vergelijk je de namen die uit de zoekresultaten komen met jouw naam. Stel je zelf dan een aantal vragen. Hoe erg lijken de namen op elkaar? Gaat het om dezelfde activiteiten? Is er overlap in werkgebied of zou dit kunnen komen? Zijn er domeinnamen die (bijna) hetzelfde zijn? Zijn er buitenlandse bedrijven met een vergelijkbare naam? Kun je enigszins ‘ja’ antwoorden op één of meer van de vragen?  Ga dan terug naar de eerste stap.

Registreer je Handelsnaam

Heb je de vorige twee stappen helemaal goed doorlopen? Dan is het tijd om je handelsnaam officieel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Handelsnaam in je online boekhouding

De handelsnaam is ook de naam die overal terug te zien is in het online boekhoudprogramma InformerOnline. Denk hierbij aan de facturen en de offertes die je in je eigen huisstijl en met je eigen bedrijfsnaam erop kunt versturen.

Handelsnaam op de Factuur

Download de printversie

Deel dit artikel!