Vordering

Laatst gewijzigd

7/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat is een Vordering?

Je spreekt van een vordering op het moment dat een klant een nog openstaand bedrag moet betalen aan jou. Eigenlijk is het dus hetzelfde als een openstaande factuur of debiteur.

Hoe ontvang je een vordering?

Stel, je hebt een webshop. Een klant bestelt bij jou een product voor €50, maar geeft aan dat hij later wilt betalen. Vervolgens verzend je het product naar de klant. Nu heb je het product dus geleverd terwijl je je geld nog moet ontvangen. Dat betekent dat je een vordering hebt op deze klant. Meestal ontvang je het openstaande bedrag gewoon netjes binnen de afgesproken betaaltermijn, en is de vordering voldaan. Hoewel het natuurlijk ook voor kan komen dat iemand niet wilt betalen of vergeet te betalen. Op dat moment volg je een aantal stappen.

Wat als iemand een vordering niet betaald?

Om je geld alsnog te ontvangen verstuur je je klant eerst een herinnering. Hierin vraag je nog eens op een vriendelijke manier of de klant de factuur kan betalen binnen een nieuwe betaaltermijn. Heeft de klant na het verstrijken van deze termijn nog niet betaald? Dan is het tijd om een aanmaning te sturen. Eigenlijk is dit een dwingendere versie van de herinnering, waarin je dus opnieuw een uiterste datum aangeeft.

Incassoprocedure

Is de vordering na de twee bovenstaande stappen nog steeds niet voldaan? De volgende stap is in dat geval een incassoprocedure. Daarbij laat je een extern incassobedrijf de factuur voor jou vorderen. Doorgaans moeten de extra kosten hiervoor (tot op een zekere hoogte) betaald worden door jouw klant. Let wel op dat het starten van een incassoprocedure de uiterste stap is en de relatie met je klant erg kan schaden.

Hoe verstuur je makkelijk vorderingen?

Heb jij als zelfstandige ondernemer ook wel eens last van klanten die niet betalen? Dan kun je vanuit het online boekhoudprogramma InformerOnline eenvoudig en snel alle stappen doorlopen om je vorderingen te laten voldoen. In het debiteurenbeheer zie je namelijk heel overzichtelijk welke facturen er nog openstaan en in welke fase die zijn. Op die manier zorg jij ervoor dat je je geld zo snel mogelijk ontvangt!

vorderingen versturen
Eenvoudig en snel vorderingen versturen vanuit Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis