Wat zijn de nieuwe Belastingregels in 2023?

Wat zijn de nieuwe Belastingregels in 2023?

Ook in 2023 moet jij als ondernemer weer belastingaangifte doen. Vanaf 1 maart 2023 kan jij aangifte doen over 2022. Maar let goed op: ieder nieuw jaar komt de overheid met nieuwe belastingregels die invloed hebben op jou als ondernemer. Daarom hebben wij de nieuwe belastingregels nog even op een rijtje gezet, zodat jij klaar bent om straks belastingaangifte te doen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van nieuwe kortingen, maar moet je ook rekening houden met een verlaging van aftrekposten.

1. Zelfstandigenaftrek daalt

Als zelfstandig ondernemer kun je gebruik maken van een aftrekpost die jou minder belasting laat betalen over je winst. Dat is de zelfstandigenaftrek. Het kabinet wil de zelfstandigenaftrek versneld afbouwen in 6 stappen: tot €900 in 2027. In 2022 was deze aftrek nog €6.310, maar in 2023 is dit dus nog weer ietsje lager, namelijk €5.030. Het doel van het verlagen van de zelfstandigenaftrek is om de verschillen in belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen.

2. Minder belasting over je inkomen

Verdien jij maximaal €73.071 per jaar? Dan hoef jij minder belasting te betalen in 2023! Het belastingpercentage daalt namelijk van 37,07% in 2022 naar 36,93% in 2023. Hierdoor zal je netto €102 per jaar meer overhouden. Voor inkomens boven het hiervoor genoemde jaarsalaris verandert er niets; dit blijft 49,5%.

3. Heffingskortingen omhoog

Bovendien gaan de heffingskortingen dit jaar omhoog. Dat geldt voor zowel de algemene heffingskorting als de arbeidskorting op inkomstenbelasting. Voor beiden geldt dat de hoogte van de korting afhankelijk is van jouw salaris. Hoe lager het salaris, hoe hoger de korting en vice versa.

  • Algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting is een korting op jouw inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Een hogere algemene heffingskorting zorgt ervoor dat mensen in de eerste belastingschrijf minder belasting betalen. Met een inkomen tot €22.661 krijg je in 2023 een heffingskorting van €3.070. Verdien je meer? Dan kun je tot een inkomen van €73.031 een heffingskorting krijgen van: €3.070 – 6,095% x (belastbaar inkomen – €22.660). Boven een inkomen van €73.031 krijg je geen algemene heffingskorting.

  • Arbeidskorting

De arbeidskorting zal worden verhoogd. Dit is een heffingskorting op de inkomsten uit arbeid om zo de inkomstenbelasting voor werkenden te verlagen. Een verhoging van de arbeidskorting zal vooral voordelig zijn voor arbeiders met een inkomen tot €115.000. Het doel van deze verhoging is daarom ook om ondernemers, zelfstandigen en werknemers evenredig te belasten.

4. Oudedagsreserve wordt afgeschaft

De oudedagsreserve maakte het voor ondernemers mogelijk om een deel van hun winst voor hun pensioen te gebruiken. Per 1 januari 2023 zal het dan niet meer mogelijk zijn deze te verhogen. De reden voor deze maatregel is om te voorkomen dat ondernemers hun oudedagsreserve gebruiken om belastinguitstel te krijgen. Daarnaast zal het dus voor meer gelijkheid in belasting van ondernemers, werknemers en aandeelhouders zorgen.

5. Belastingregels voor het klimaat

  • Vliegbelasting

Van plan om dit jaar een zakenreisje met het vliegtuig te boeken, een nieuwe bedrijfsauto aan te schaffen, of je productie op te voeren? Wees dan alert! In 2023 is de belasting op milieuonvriendelijke zaken namelijk hoger. Zo is de vliegbelasting van ongeveer €8 naar ruim €26 gegaan. Bovendien wordt er een C02 heffing gehanteerd voor de industrie.

  • Belastingheffing bestelauto’s

Het kabinet wil dat voor bestelauto’s dezelfde belastingheffing zal gaan gelden als voor personenauto’s. De vrijstelling voor ondernemers op hun bestelauto’s wordt dus afgeschaft. Per 2025 betalen ondernemers dan bpm bij  de aanschaf van een bestelauto op benzine, diesel of gas afhankelijk van hun CO2-uitstoot. Ook de motorrijtuigenbelasting (mrb) op bestelauto’s wordt verhoogd met 15% in 2025 en met 6,96% in 2026. De vrijstelling voor emissievrije bestelauto’s blijft bestaan, om zo duurzaam rijden te stimuleren. Misschien toch maar die elektrische auto aanschaffen dan… ;)

6. Wijziging vennootschapsbelastingtarief

De schijfgrens van de winst van de vennootschapsbelasting (vpb) zal omlaag gaan en de vennootschapsbelasting omhoog. Bedrijven zullen hierdoor in 2023 meer vpb betalen over hun winst. De grens zal van €395.00 winst naar €200.000 winst worden verlaagd. Het lage tarief, wat dus betaald zal worden tot €200.000 stijgt van 15% naar 19%. Het hoge tarief wat betaald wordt vanaf €200.000 zal stijgen van 25% naar 25,8%.

Al jouw investeringen, aftrekposten en belastingen netjes bijhouden

Iets wat in tegenstelling tot belastingregels nooit zal veranderen is het feit dat je altijd een nette boekhouding bij moet houden. Hierin moet je ook allerlei zaken zoals aftrekposten en investeringen verwerken. Kortom, alle genoemde wijzigingen zijn onderdeel van jouw financiële administratie. Wil jij die nou op een innovatieve en eenvoudige manier zelf bijhouden? Dat kan met een online boekhoudprogramma.

Van veilig online factureren, tot een razendsnelle btw-aangifte en verwerking van kosten: alles wat je nodig hebt als ondernemer vind je bij InformerOnline!

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Waar moet je als ZZP'er zijn om te Netwerken? - 4 Uitgebreide Tips

Hoe vind je nieuwe opdrachtgevers als zzp'er, blijf je in contact met vakgenoten en ontdek je kansen om te netwerken? Ontdek het allemaal in deze blog!
Lees verder

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Sneller winstaangifte doen dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer

Dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer upload je eenvoudig een brugstaat van je Informer-administrayie in de aangiftesoftware, dat bespaart veel tijd.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis