Zeven tools voor videocalls vergeleken

Met thuiswerken zijn videoconferentietools erg praktisch omdat alle actuele onderwerpen en doelen die van invloed zijn op jouw bedrijf met al je medewerkers kunt bespreken. Maar welke videoconferentietool past het best bij jouw behoeften? Is bijvoorbeeld een gratis programma voldoende of is een ander programma het investeren waard? In deze blog vergelijken we alle tools, zodat jij kan kiezen welke software het beste bij jou past!

Om mee te doen aan een videoconferentie heb je, naast natuurlijk internet, ook een microfoon en een webcam nodig. Een laptop of monitor is het beste, maar je kunt ook je smartphone gebruiken voor korte gesprekken.

We gaan het hebben over de volgende tools: Google Hangouts, Skype, Microsoft Teams, Slack, Webex, Zoom und Whereby

1. Google Hangouts/Meet

Google HangoutsGoogle Hangouts is een tool om mee te chatten en (video)bellen. Het enige wat je nodig hebt, is een account bij Google. Je hoeft niet een apart programma te downloaden. Je kunt videobellen met maximaal 25 personen tegelijkertijd. Bovendien is Hangouts heel gebruiksvriendelijk en vooral heel handig als je andere diensten van Google (zoals Google Docs) gebruikt. Deze software is dan al bekend bij de gebruikers en alle Google-diensten werken makkelijk met elkaar samen.

 • Bijzonderheden: delen van scherm, bellen en de opnamefunctie.
 • Pro: gebruiksvriendelijk, platformonafhankelijk en geschikt voor de meeste browsers
 • Con: Beperkt aantal deelnemers (max. 25)

2. Skype

SkypeSkype is de eerste grote videochat tool die wij kennen. Het programma bestaat al sinds 2003(!) en heeft hoe wij communiceren veranderd. De tool van Microsoft moet als app gedownload worden en werkt via een account. Videocalls kunnen met maximaal 50 deelnemers worden gehouden. Ook kun je bestanden verzenden en je scherm delen met anderen via Skype. Andere zakelijke functies worden echter niet aangeboden.

 • Bijzonderheden: delen van scherm, opnamefunctie
 • Pro: nostalgiefactor, gebruiksvriendelijk, gratis
 • Con: alleen bedoeld voor de meest eenvoudige videocalls

3. Microsoft Teams

Microsoft TeamsMicrosoft Teams is de opvolger van Skype, maar dan speciaal ontwikkeld voor zakelijke doeleinden. De software dat in de cloud werkt combineert chat- en videofuncties met de onderlinge uitwisseling en bewerking van documenten (denk aan Microsoft 365, Trello of Evernote). Je kunt Microsoft Teams gratis gebruiken, maar ook gebruiken in een Office pakket 365 voor € 4,20 per maand. Bekijk hier de verschillen tussen gratis en betaald. De limiet voor deelnemers is 250 personen.

 • Bijzonderheden: cloudopslag, integratie met zakelijke apps, delen van bestanden, HD-beeldkwaliteit
 • Pro: integratie van apps en Microsoft 365-producten, groot aantal deelnemers
 • Con: minder videofuncties dan andere programma’s

4. Slack

Velen gebruiken Slack al als online platform voor managementdoeleinden. Het platform is beschikbaar in de browser of als app voor zowel smartphone als desktop. De tool zelf is erg praktisch, zo kan een videocall plaatsvinden in een aangemaakte groep (zoals de marketingafdeling). Net als bij andere programma’s kan hier ook het scherm worden gedeeld, wat heel makkelijk werkt.

 • Bijzonderheden: de spreker in beeld wordt vergroot, managementtool, verschillende groepen kunnen aanmaken
 • Pro: beheer- en videocalltool in één
 • Con: andere programma’s bieden meer videofuncties

5. Webex

Webex kan worden gebruikt als een zowel een gratis en een betaalde versie. Het programma is over het algemeen gratis voor individuele gebruikers, hier is het aantal deelnemers die meedoen aan videocalls beperkt tot 100 deelnemers. Het scherm kan ook worden gedeeld. Wat maakt het programma zo bijzonder? Enquêtes kunnen tijdens de conferentie worden gedeeld en er kan een virtueel whiteboard worden gebruikt. Ook in de browser of telefonisch kunt deelnemen aan een conferentie, wel zo praktisch.

Aanbieding: Ter gelegenheid van de Corona-crisis kunnen bedrijven het programma 90 dagen onbeperkt testen. Daarna is er een toeslag (vanaf € 12,85 per maand). Dit aanbod is ideaal als uw bedrijf tijdens de crisis alleen videoconferenties houdt. Hier vindt u meer informatie: Aanbieding van Webex

 • Bijzonderheden: delen van scherm, whiteboard, gezamenlijk documentbeheer, maken van enquêtes, opnames
 • Pro: aanbieding tijdens de crisis, veel functies
 • Con: Algemeen kostplichtig

6. Zoom

Het is bijna een werkwoord geworden deze crisis: even zoomen. Zoom is dan ook een van de tools met de meeste videofuncties, maar er zijn beperkingen met de gratis versie. Door de gebruiksvriendelijkheid is het programma een musthave voor veel bedrijven. Zo kun je onder andere bestanden verzenden en een interactief whiteboard gebruiken. Ook bestaat de optie in Zoom om je achtergrond te veranderen, zodat je collega’s niet kunnen zien wat je leefomgeving is. Zoom kun je zowel al software of app downloaden of via de browser gebruiken. Met de gratis versie kunnen maximaal 100 mensen deelnemen aan een videocall, maar je kunt dan maar maximaal 40 minuten er gebruik van maken per gesprek. De betaalde versie is verkrijgbaar vanaf €13,99 per maand

 • Bijzonderheden: verzenden van bestanden, interactief whiteboard, achtergrond vervangen, scherm delen, uitnodiging per link
 • Pro: veel functies die je niet bij andere tools vindt
 • Con: videocalls zijn in de gratis versie beperkt tot 40 minuten

7. Whereby

WherebyWhereby kan worden gebruikt als een gratis versie voor individuen, maardan ben je beperkt tot een chatroom met maximaal 4. De tool is interessanter met de betaalde versie. Deze is beschikbaar vanaf € 10, – per maand en dan kunnen 12 mensen de videocalls bijwonen. Deelnemers kunnen via een link voor de videocall worden uitgenodigd. Ook kunnen er beveiligde chatrooms worden ingesteld in zowel de gratis als betaalde versie. Een andere functie van de betaalde versie is dat de layout van de chats kan worden aangepast op jouw wensen. Zo kun je klanten uitnodigen voor een chat in jouw huisstijl

 • Bijzonderheden: authenticatie van deelnemers, beveiligde chats, delen van bestanden, integratie met YouTube (programma’s zoals Trello en Google zijn geïntegreerd in de betaalde versie)
 • Pro: meer veiligheid door beveiligde kamers, in de betaalde versie je eigen huisstijl integreren.
 • Con: de gratis versie heeft een stuk minder te bieden dan andere gratis versies. Aantal deelnemers is maximaal 4.

Conclusie

 • Als je al een tool gebruikt op werk die al een videofunctie biedt, gebruik dan deze voor eenvoudige videogesprekken. Slack werkt bijvoorbeeld prima.
 • Als je meer interactiviteit wil, probeer dan de proefversie van 90 dagen van Webex. Als je binnen 90 dagen annuleert hoef je niks te betalen. Zoek je iets wat je langer kunt gebruiken? Dan is Zoom een ​​zeer goede optie.
 • Microsoft Teams is ideaal voor Microsoft 365-gebruikers omdat de individuele programma’s kunnen worden geïntegreerd. Hetzelfde geldt voor Google Hangouts/Meet voor Google-documenten.

Onze beste tip is dat je een tool kiest die je het makkelijkst kunt combineren met de andere programma’s die je gebruikt.