Waarom een zakelijke bankrekening?

Afgelopen week kwam Informer met het nieuws dat het als een van de eerste online boekhoudpakketten de elektronische zakelijke rekeningafschriften van Bunq kan inlezen. Deze nieuwe speler op de financiële markt bood particulieren al de mogelijkheid tot het openen van een bankrekening, maar nu zijn dus ook ondernemers aan de beurt. Dit brengt ons direct bij de vraag waarom je als ondernemer een zakelijke rekening nodig hebt, je kunt toch net zo goed een particuliere rekening gebruiken? In dit artikel gaan we kijken wat de voordelen en nadelen zijn van een zakelijke rekening.

Kleine boekhouding

Veel ZZP’ers of ondernemers met een relatief kleine boekhouding zien zeker in het begin van hun ondernemerscarrière niet altijd het nut van een zakelijke rekening. Zakelijke rekeningen zijn over het algemeen iets duurder dan particuliere rekeningen en dit zou een reden kunnen zijn om (nog) niet over te stappen. Bovendien is de boekhouding van sommige ondernemers zo klein dat zij de banktransacties rustig via de particuliere rekening laten lopen. Een eerste vraag is misschien of dat wel mag van de Belastingdienst. De Belastingdienst is hier vrij helder in, je mag als ondernemer gewoon een particuliere bankrekening gebruiken. Toch kan het in veel gevallen handiger zijn om voor de zakelijke variant te kiezen.

Werk en Privé gescheiden houden!

Stel je voor dat je jouw bankrekening zowel zakelijk als privé gebruikt en tussen de betalingen van de facturen ineens ook de boodschappen ziet staan. Maar waren die boodschappen nu voor thuis of voor de zaak? We hebben hier direct twee belangrijke nadelen voor het gebruiken van één rekening voor zakelijke en privé-doeleinden

Allereerst heb je op een bankrekening die je zowel zakelijk als privé gebruikt geen goed overzicht van de financiën. Het banksaldo bevat immers zowel zakelijke als privé-transacties en het onderscheiden van deze twee groepen kan een flinke klus zijn. Met een zakelijke rekening heb je in principe veel beter inzicht in je zakelijke saldo en zie je tussen je facturen niet meer de cadeaus van de kinderen staan. Natuurlijk kan het soms gebeuren dat je een privégoed zakelijk betaald of andersom, maar dit is vaak redelijk eenvoudig te corrigeren in de administratie.

Een ander nadeel van het gebruiken van één rekening is dat het mogelijk is dat bij vragen of een controle van de Belastingdienst je ook je privé-administratie moet overleggen. Als je zelf je boekhouding niet bijhoudt, zal je boekhouder waarschijnlijk ook de voorkeur hebben voor twee gescheiden rekeningen.

Nieuwe privé-rekening zakelijk gebruiken

Aangezien het hebben van één rekening met zowel zakelijke als privé-transacties niet heel wenselijk is, wijken sommige ondernemers uit naar een aparte privé-rekening die men zakelijk gebruikt. Op die manier lopen de transacties niet door elkaar en is de kans groot dat ook de banksaldo’s van die rekening kloppen. Toch is een zakelijke rekening misschien wel nog interessanter. Sommige banken willen ondernemers namelijk stimuleren om een zakelijke rekening te openen, bijvoorbeeld via allerlei voordelen. Naast het geven van voordelen stellen sommige banken het hebben van een zakelijke rekening ook als vereiste om bijvoorbeeld bedrijfsfinanciering te ontvangen.

Zakelijke rekening is professioneler

Naast financieel technische redenen staat het hebben van een zakelijke rekening natuurlijk ook een stuk professioneler. Het scheelt natuurlijk wel of jouw klanten het factuurbedrag moeten overmaken naar J.P. Jansen of naar Jansen Professional Services. Het zakelijke rekeningnummer duikt natuurlijk ook op alle bedrijfscommunicatie als de website en het briefpapier.

Makkelijker boekhouden

Een belangrijk voordeel met het oog op de boekhouding is dat je met een zakelijke rekening veel makkelijker kunt boekhouden. Veel moderne online boekhoudprogramma’s hebben de mogelijkheid om de elektronische bankafschriften in te lezen. Hierdoor staan alle bij- en afschrijvingen direct in de boekhouding waarna deze alleen nog maar aan facturen moeten worden gekoppeld. Sommige banken geven deze mogelijkheid niet bij particuliere rekeningen, waardoor je alle transacties handmatig moet verwerken. Het digitaal verwerken van de bankboekingen gaat veel sneller, waardoor je als ondernemer veel tijd kunt besparen met het doen van je boekhouding. Bovendien scheelt het niet alleen tijd en daardoor geld, het is ook nog eens veel makkelijker!

Conclusie

Al met al mogen we toch voorzichtig wel concluderen dat het hebben van een zakelijke rekening een aantal heel belangrijke voordelen heeft ten opzichte van particuliere rekeningen. Het argument dat zakelijke rekeningen duur zijn gaat tegenwoordig eigenlijk ook al niet meer op. En als je het aan mij vraagt zijn de voordelen van een zakelijke rekening meestal veel groter dan de financiële investering.