Starten als zzp’er naast je werk

Veel mensen combineren tegenwoordig een baan in loondienst met ondernemen. Maar hoe pak je dit het beste aan? In deze blog geven we tips wat je kunt doen als je wilt beginnen met het combineren van freelance klussen doen en in loondienst werken. Ook vertellen we de voordelen én nadelen van starten als zzp’er naast je baan in loondienst

Je hebt de stap bijna gezet: je wilt gaan freelancen naast je eigen werk in loondienst. Maar waar moet je nou rekening mee houden? Hieronder noemen we de belangrijkste punten:

Kijk of je contract geen concurrentiebeding heeft

Sommige werkgevers zijn niet bepaald blij als je dezelfde werkzaamheden gaat doen als je voor hun in loondienst doet. Eigenlijk ben je dan concurrentie van je werkgever. Overleg daarom (ook verstandig als het niet in je contract staat) met je werkgever.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Iedere ondernemer moet ingeschreven staan bij de KvK volgens de wet, ook al ben je parttime ondernemer. Maak een afspraak op de website van de KVK en schrijf je in!

Vergeet je btw-aangifte niet

Als je je inschrijft in het handelsregister, dan ontvang je naast een KVK nummer (mits je alle gegevens goed doorvoert) ook meteen je btw-nummer van de Belastingdienst. Als ondernemer ben je verplicht om je btw-aangifte te doen, dit doe je om het kwartaal. Lees op website van de Belastingdienst hoe je dit moet doen.

 • Houd je administratie bij
  als ondernemer moet je alles goed bewaren in je administratie, tot wel 7 jaar terug. Een uitkomst is om er een foto of scan van maakt, wat heel makkelijk kan in Informer!
 • Kijk goed naar verzekeringen
  Een aansprakelijkheidsverzekering is goed om te hebben, want je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet met je werk. Mocht je het meest afhankelijk worden van je inkomen als ondernemer, dan is het ook goed om te kijken naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Leg je opdrachten en afspraken vast

Niks is zo rot als er miscommunicatie is over opdrachten of afspraken. Leg ze daarom altijd vast met een overeenkomst zodat je duidelijkheid schept.

Voor- en nadelen zzp’er zijn na loondienst

Waarschijnlijk heb je, als je dit artikel leest, je al een beetje verdiept in de voor- en nadelen van parttime ondernemen naast je baan in loondienst. Hieronder hebben we een aantal voor- en nadelen voor je benoemd, voor het geval je iets over het hoofd hebt gezien.

Voordelen

 1. Je hebt al een netwerk.
  Je werkt binnen een bedrijf waar iemand misschien iemand via via kent die jou kan helpen. Gebruik dit netwerk om aan nieuwe klanten te komen (kijk wel uit voor concurrentiebeding!)
 2. Minder financieel risico
  Omdat je al (meestal) een vast inkomen hebt met je baan in loondienst, heb je die altijd achter de hand voor het geval dat je een tijdje zonder opdrachten zit.
 3. Regelingen waar je op kunt terugvallen
  Als zzp’er en in loondienst werken heb je best of both worlds. Zo heb je wel de regelingen die je hebt als loondienst: als je vakantie neemt of ziek bent word je de uren dat je in loondienst werkt doorbetaald. Ook heb je recht op een WW-uitkering of een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt als je in loondienst werkt.

Nadelen

 1. Kans op meer inkomstenbelasting
  Je gaat waarschijnlijk meer verdienen door bij te klussen als zzp’er. Dat is natuurlijk fijn, behalve voor je inkomstenbelasting. Doordat je meer inkomsten binnen krijgt, heb je kans om in een hogere belastingschijf te komen.
 2. Minder kans op zelfstandigenaftrek
  Als je meer dan 1225 uur voor je onderneming hebt gewerkt in het jaar, dan krijg je een aftrek op je winst van € 7280,- (2019)! Als parttime zzp’er is dit moeilijker te behalen, zo moet je iedere week minimaal 24 uur werken aan je bedrijf om dit te halen. Bedenk dat dit is zonder vakantie of iets dergelijks.
 3. Je bent maar parttime beschikbaar
  Doordat je je als zzp’er naast je baan aan de slag gaat, kun je niet je focus volledig op allebei zetten. Dit maakt je ook minder flexibel voor zowel je baas als voor je opdrachtgevers,

 

Wil je starten als zzp’er? Dan hebben wij bij Informer een goede deal voor jou! Als starter krijg je namelijk het eerste jaar 50% korting op je administratie. Lees alles de korting als starter op de website van Informer.