Hoe kan ik mijn onderneming financieren?

Hoe kan ik mijn onderneming financieren?

De financiering van jouw onderneming is een van de belangrijkste beslissingen die je als ondernemer moet nemen. Er zijn verschillende mogelijkheden met elk hun eigen voor- en nadelen. Ben jij een startende ondernemer en vraag je je af  hoe je het beste jouw eigen onderneming kunt financieren? Dan hebben wij een aantal tips voor jou!

1. Eigen kapitaal

Jouw onderneming financieren met eigen vermogen is een goede manier om te beginnen. Allereerst moet je bepalen hoeveel geld je nodig hebt om jouw bedrijf van de grond te krijgen. Als je de afgelopen jaren in loondienst hebt gewerkt en je kapitaal hebt opgebouwd, dan kun je dit natuurlijk gebruiken als eerste inleg voor de start van jouw onderneming. Vaak is dit spaarpotje echter niet genoeg om jouw onderneming volledig te financieren.  

2. Bankfinanciering

Een van de meest populaire vormen van financiering blijft toch een lening bij de bank nemen. Je wilt als zzp’er groeien en snel kunnen schakelen. Hiervoor heb je af en toe extra geld nodig dat je zelf niet hebt. Er zijn 2 regelingen die je kunt gebruiken om via de bank jouw onderneming te financieren: een zakelijke rekening en rekening courant krediet.

Zakelijke Lening

Een zakelijke lening is in wezen hetzelfde als een persoonlijke lening. Echter hangt het bedrag dat je voor een zakelijke lening kunt krijgen af van de potentiële toekomstige groei van jouw onderneming. Bovendien zitten er ook gevolgen aan het gebruik van een zakelijke lening. Zo moet je het geleende bedrag op termijn aflossen met rente.

Rekening courant krediet

Bij rekening courant krediet mag je tot een bepaald bedrag rood staan bij de bank en tot dit bedrag kun je dus vrij opnemen en storten wanneer je maar wilt. Dit geeft je voor het moment iets meer financiële ruimte. Hiermee kun je gemakkelijk een omzetdaling opvangen zonder constant naar de bank te moeten gaan. Als je dan omzet gaat draaien of als je omzet weer stijgt kun je beginnen met afbetalen.

3. Particuliere investeerders en venture capitalists

Particuliere investeerders zijn individuen of groepen die geld in bedrijven investeren in ruil voor een aandeel in het eigendom of de winst van het bedrijf. Vaak zijn het oud-ondernemers die naast kapitaal ook veel waardevol advies en ondersteuning bieden. Om particuliere investeerders aan te trekken, moet je een sterk ondernemersplan opstellen en een overtuigend argument presenteren waarom jouw onderneming een goede investering is. Zo moet je ook bereid zijn om een deel van het eigendom en de controle van je onderneming op te geven.

Venture capitalists zijn een soort ondernemingen die kapitaal van grote beleggers of geldschieters beheren en daarmee investeren in startende bedrijven om deze van de grond te helpen. Dit wordt voornamelijk aan bedrijven in de beginfase gegeven, wanneer ze het meest behoefte hebben aan financiering.

4. Familie en vrienden

Financiering van jouw onderneming met investeringen van familie en vrienden kan een geweldige manier zijn om aan de slag te gaan. Hiermee kan je een deel van de kosten en rompslomp vermijden die gepaard gaan met traditionele financieringsopties.

Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van de potentiële risico’s. Zo is bij familie en vrienden altijd belangrijk dat je goede contracten opstelt om te voorkomen dat er ruzies ontstaan.

5. Financial lease

Als je een startende ondernemer bent, dan is de aanschaf van machines, apparatuur of voertuigen niet altijd eenvoudig. In dat geval kan financial lease uitkomst bieden. Bij financial lease ben jij de eigenaar van alle bedrijfsmiddelen, wat ook weer fiscale voordelen oplevert. Verder kun je vaak aan het eind van het leasetermijn het bedrijfsmiddel kopen.

6. Financieringsregeling en Innovatiefinanciering

Verder zijn er verschillende financieringsprogramma’s van de overheid. De Borgstelling MKB Kredieten (BMKB), de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) en de Groeifaciliteit. Met de BMKB en de GO kan de overheid jou als ondernemer (deels) steunen met leningen die je nodig hebt, wanneer jij de bank niet de nodige zekerheden kunt geven. De groeifaciliteit helpt ondernemers bij het veiligstellen van risicodragend kapitaal.

Ook op het gebied van innovatiefinanciering heeft de overheid speciale financieringsprogramma’s. Zo heb je bijvoorbeeld de SEED Capital-regeling en het Innovatiekrediet. Let op: niet alle bedrijven of initiatieven komen in aanmerking voor Innovatiekrediet.

Ontdek hier of je in aanmerking komt voor alle regelingen en subsidies voor startende ondernemers.

7. Crowdfunding

Een andere bekende manier van het financieren van je bedrijf is crowdfunding. Eigenlijk vraag je hiermee aan een grote ‘crowd’ of groot publiek of ze jouw onderneming geld willen schenken. Dit kan in verschillende vormen:

  • Donaties: de investering is schenking, dus de investeerder krijgt hier niets voor terug.
  • Aandelen: in ruil voor de investering krijgen investeerders aandelen in jouw onderneming.
  • Beloning: investeerders krijgen een beloning in ruil voor hun investering, bijvoorbeeld het nieuwe product dat je van de financiering ontwikkelt.

Ontdek hier meer over hoe crowdfunding precies werkt.

Natuurlijk is het mogelijk om meerdere vormen van financiering te gebruiken, sterker nog, dit is het meest gebruikelijk. Zo kun je bijvoorbeeld zowel je eigen vermogen als een lening bij de bank hebben.

Ongeacht de vorm van financiering, is het altijd belangrijk om een goed overzicht te hebben in jouw financiën. Met een boekhoudprogramma zoals Informer ben je altijd op de hoogte van jouw situatie. Test InformerOnline 30 dagen gratis!

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Sneller winstaangifte doen dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer

Dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer upload je eenvoudig een brugstaat van je Informer-administrayie in de aangiftesoftware, dat bespaart veel tijd.
Lees verder

Informer en Advies voor Stichtingen lanceren rekeningschema voor ANBI’s

Waar stichtingen eerst zelf hun rekeningschema moesten aanpassen, is er nu een speciaal rekeningschema voor ANBI-stichtingen beschikbaar gesteld in Informer.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis