De 6 meest gekke Belastingen en Regels ter wereld

De 6 meest gekke Belastingen en Regels ter wereld

Als ondernemer krijg je in Nederland te maken met verschillende soorten belastingen en accijnzen. Gelukkig zijn de belastingregels in Nederland nog redelijk duidelijk en overzichtelijk. Het kan namelijk veel erger. Daarom in deze blog een kijkje in de meest gekke belastingen en wetten ter wereld.

6. Belastingvrije ballonvaart in de VS

In de Amerikaanse staat Kansas betaal je geen BTW als je in een luchtballon stapt die ergens naartoe vliegt, maar wel als hij nergens naartoe vliegt. Deze grappige situatie is het resultaat van de combinatie van twee nationale en lokale belastingwetten. De eerste wet zegt dat er belasting moet worden betaald over plekken waar je amusement, entertainment of recreatieve services kunt krijgen. Je zou verwachten dat je over een ballonvaartje voor je plezier dus inderdaad gewoon belasting zou moeten betalen. Toch is er nog een andere wet die hierin een rol speelt. Er is namelijk ook een wet die het verbiedt aan staten en lokale instanties om belasting te heffen aan airlines en andere luchtvaarttransporteurs.  

Het resultaat? Als je voor de lol in een luchtballon stapt, en je gaat nergens heen, dan ben je verplicht belasting te betalen. Stap je voor je lol in een luchtballon en je vliegt ook daadwerkelijk ergens heen, dan hoeft het dus niet! Raar maar waar…

5. Laat je medewerkers hun kleding aanhouden

Het zal niet iets zijn wat als ondernemer snel in je opkomt, je personeel naakt of gedeeltelijk naakt laten werken. Mocht je hier toch de behoefte aan hebben, dan heb je liever niet dat jouw business in Utah gevestigd is. Hier krijg je namelijk een extra verkoopbelasting van maar liefst 10% als jouw personeelsleden (gedeeltelijk) naakt werken.

4. Belasting op Toiletbezoek

In Nederland kom je er waarschijnlijk nog wel mee weg, maar als je bedrijf in Maryland gevestigd krijg je toch een naheffing van de belasting. Om onnodig waterverbruik tegen te gaan is namelijk een belasting in het leven geroepen voor het doorspoelen van de toiletten. De zogenoemde ‘flush-tax’ wordt gebruik voor het overmatig doorspoelen van de toiletten.

3. Verkoop je bagels ongesneden!

Stel je voor, je staat met je kraampje op een mooie zonnige dag in Central Park, New York. De mensen in het park komen op de verse geur van je bagels af. Dat is mooi, de eerste persoon wil zijn bagel in stukjes gesneden en de volgende persoon propt hem in één keer in zijn mond. Dit zal voor de belasting vast niets uitmaken… Helaas, de Amerikaanse belastingwetten zien hier wél een verschil. Bagels die in stukken gesneden zijn krijgen namelijk een extra verkoopbelasting ten opzichte van ongesneden bagels. Let dus goed op met je bagelkraam en zwaai niet te graag met je mes, dit voel je uiteindelijk in je eigen portemonnee…

2. Belasting op koeienscheten

Als je deze maatregel leest ben je natuurlijk direct benieuwd welk land dit belachelijke idee heeft verzonnen. Maar misschien is de gedachte erachter minder belachelijk en gaat het om een land dichtbij huis. Er zijn namelijk diverse Europese landen, waaronder Denemarken, waar je als agrarisch ondernemer een speciale ‘koeienbelasting’ betaalt.

We weten allemaal dat uitlaatgassen van auto’s en de smerige rook van fabrieken belangrijke oorzaken van het broeikaseffect zouden zijn. Toch zijn er recente onderzoeken geweest die de methaanuitstoot in darmgassen van runderen (koeienscheten dus!) ook als belangrijke oorzaak zien. En dus betaal je als boer in Denemarken een extra belasting, soms tot wel €100 per koe.

1. Belastingdienst heeft stem in de naam van je kinderen

Veel stelletjes zien het als de ultieme bezegeling van hun liefde: de geboorte van een zoon of dochter. En als je uiteindelijk weet welk geslacht je nieuwe kroost heeft, kun je op zoek naar een naam. Het kan al een hele klus zijn om een naam te vinden die zowel goedkeuring krijgt van de vader als de moeder, maar in Zweden gaan ze nog een stapje verder. In Zweden moet de Belastingdienst namelijk ook akkoord gaan met de naam. Oorspronkelijk werd deze wet ingevoerd om de namen van de koninklijke familie te beschermen, maar tegenwoordig wordt het met name gezien als een bescherming tegen beledigende en verwarrende namen.

Je vraagt je misschien af wat de Zweedse Belastingdienst abnormale namen vindt. Sinds de wet in werking is getreden zijn in ieder geval de namen ‘Ikea’ en ‘Allah’ al verboden. Toch is er in ieder geval één kind dat erg blij is met deze wet en de Belastingdienst. Deze hebben namelijk voorkomen dat hij, of zij, ‘Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116′ zou gaan heten.  Oja, en de namen ‘Google’ en ‘Lego’ werden wel gewoon goedgekeurd. Dat dan weer wel…

Belasting in Nederland

Gelukkig zijn de belastingregels in Nederland een stuk overzichtelijker. Je kunt hier als ondernemer vaak zelf al prima mee omgaan, zeker met de BTW. Lees daarom eens ons gratis ebook over de BTW aangifte. Wij denken dat je als ondernemer namelijk prima zelf de boekhouding kunt doen. Probeer het gerust eens uit, of bekijk een van onze webinars voor een rondleiding.

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Sneller winstaangifte doen dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer

Dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer upload je eenvoudig een brugstaat van je Informer-administrayie in de aangiftesoftware, dat bespaart veel tijd.
Lees verder

Informer en Advies voor Stichtingen lanceren rekeningschema voor ANBI’s

Waar stichtingen eerst zelf hun rekeningschema moesten aanpassen, is er nu een speciaal rekeningschema voor ANBI-stichtingen beschikbaar gesteld in Informer.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis