Zelf boekhouden; is een accountant nog nodig?

Menig (startende) ondernemer zal zich de vraag hebben gesteld, in hoeverre het noodzakelijk of verstandig is om voor de boekhouding hulp in te roepen van een administratiekantoor of accountant. Deze logische vraag wordt gevoed door de angst voor onnodige kosten. Als ondernemer moet je immers kritisch verschillende mogelijkheden afwegen om uiteindelijk tot de beste oplossing te komen. Dat geldt ook voor de kostenpost die het wel of niet inschakelen van een accountant met zich meebrengt. Als je ervoor kiest om zelf je boekhouding bij te houden, is een accountant dan nog wel nodig?

Boekhoudsoftware anno nu

Een groot voordeel voor de ondernemers van tegenwoordig, is dat de keuze om zelf de boekhouding te doen een stuk laagdrempeliger is geworden. De boekhoudsoftware anno nu is niet alleen maar ontwikkeld voor het gebruik door accountants en administratiekantoren, maar is juist gericht op het gebruik door ondernemers met minder verstand van boekhouden. Met andere woorden, de software is vele malen gebruiksvriendelijker geworden en de ontwikkeling van ‘boekhouden in de cloud’ heeft bovendien een zeer positieve impact op de samenwerking tussen ondernemers en accountants.

Gradaties van uitbesteden

Als ondernemer verkeer je tegenwoordig in de luxe positie waarin jij kan bepalen hoe je de samenwerking met de accountant vorm geeft. Dit terwijl ‘vroeger’ de werkwijze juist werd bepaald door de accountant of het administratiekantoor. Tegenwoordig heb je ook verschillende gradaties van uitbesteden. Uiteraard kan je er nog steeds voor kiezen om met je schoenendoos vol met bonnetjes naar je accountant te gaan, maar dat is een beeld dat steeds schaarser wordt. Zeker met het oog op kostenbesparing is het verstandig om in ieder geval een deel van de administratie zelf te doen. Hoeveel je zelf doet, dat kan je helemaal zelf bepalen. Er tegenop zien hoeft in ieder geval niet. De (online) boekhoudprogramma’s van tegenwoordig doen er alles aan om het jou als ondernemer zo eenvoudig mogelijk te maken. Een foto maken van een bonnetje is vaak al voldoende. Dat kan elke niet-boekhouder opbrengen om kosten mee te besparen, toch?

Welk deel van de boekhouding doe je zelf?

Je hebt het voornemen om de boekhouding helemaal zelf te doen en dus maximaal op je kosten te besparen. Is dat echter ook volledig haalbaar? De volgende 4 factoren hebben daar grote invloed op:

  • Hoe complex is de boekhouding?
  • Hoeveel kennis heb je van boekhouden?
  • Hoeveel tijd kan je vrijmaken voor de administratie?
  • Gebruik je boekhoudsoftware en zo ja, welke?

Complexiteit

Als ZZP’er heb je geen personeel in dienst en dat maakt het boekhouden al een stuk eenvoudiger. Ook als je geen voorraden hoeft bij te houden, geen abonnementen verkoopt of zaken doet in het buitenland, wordt je administratie een stuk minder complex. Hoe eenvoudiger de boekhouding, hoe groter de kans dat jij in staat bent om de administratie volledig zelf bij te houden. Maar ook als je een complexe administratie hebt, zijn er nog werkzaamheden die je zelf kunt doen. Zelf je facturen invoeren scheelt al flink in de kosten!

Kennis

De ene ondernemer heeft meer affiniteit met boekhouden dan de andere. Dat gegeven is iets waar je weinig aan kan veranderen. Ben jij bijvoorbeeld op de hoogte van de kleine ondernemersregeling en de investeringsaftrek? Als het je helemaal niks zegt, dan is het toch verstandig om bij een accountant of administratiekantoor hier navraag over te doen. Belastingvoordeel moet je nooit laten liggen en verdient zich altijd terug. Als jij geen ondernemer bent die zich hier van nature in verdiept, dan is het raadzaam om een accountant hiervoor achter de hand te houden.

Tijd

Tja, vadertje tijd… We hebben het altijd maar druk en hopelijk klopt het ook als het gaat om je bedrijf. Hoe meer tijd je kan factureren, hoe meer je verdient. Kan je in die drukte nog tijd vrijmaken voor je administratie? In boekhouden gaat immers tijd zitten en de tijd bepaalt mede hoeveel jij van de boekhouding zelf kan uitvoeren.

Software

Welke software gebruik jij voor je boekhouding of wil je gaan gebruiken? Ook de boekhoudsoftware heeft grote invloed op hoeveel je zelf van de administratie kan verzorgen. Een goed boekhoudprogramma werkt tijdbesparend en ‘tijd’ is, zoals hierboven aangegeven, één van de factoren die bepaalt hoeveel je zelf kan doen. Bovendien bepaalt de software ook de mate van samenwerken met je accountant. Hoe sneller de accountant de informatie uit de software kan verwerken, hoe minder het je kost.

De (nieuwe) rol van de accountant

Door de ontwikkeling van de boekhoudsoftware, is ook de rol van de accountant anders geworden. Ondernemers zijn steeds meer in staat om zelf de boekhouding te doen of in ieder geval een groot deel ervan. Zorgt dit ervoor dat de accountant en administratiekantoren overbodig raken? Nee, absoluut niet! Alleen hun inbreng wordt anders. Een nieuwe inbreng die alleen maar gunstiger uitpakt voor jou als ondernemer. Je kan kosten besparen door zelf (een deel van) je boekhouding te doen, maar dat maakt van jou nog geen expert.

De rol van de accountant verplaatst zich dan ook meer naar een rol van adviseur en controleur. Het is altijd verstandig om je boekhouding te laten controleren voordat je aangifte doet van je omzet- of inkomstenbelasting. Bovendien zijn deze geschoolde experts op de hoogte van de continue veranderingen in de belastingregels. Waar belastingvoordeel valt te behalen, pakken ze deze voor jou. Ook als je kijkt naar de groei van je bedrijf, kunnen zij je gericht adviseren. Accountants en administratiekantoren helpen je bij het ontwikkelen van toekomstplannen. Zij kennen immers de struikelblokken en weten waar je rekening mee moet houden.

Conclusie

Het volledig zelf doen van je boekhouding is een mooi streven. Ook al zou je maar een deel zelf doen, het scheelt aanzienlijk in de kosten. Toch zal de accountant nooit overbodig worden voor je bedrijf en zal het een verkeerde keuze zijn als je het probeert. De expertise van accountants en administratiekantoren moet je als slimme ondernemer juist omarmen. Je moet ze niet zien als een noodzakelijk kwaad, maar als een strategisch hulpmiddel om je bedrijf gezond te houden en te laten groeien. Zij zijn de zakelijke partners waarmee je sterker wordt.

Naar mijn mening gaat het juiste om een goede balans in deze samenwerking. De ideale samenwerking tussen ondernemer en accountant, die kan worden gerealiseerd door het gebruik van online boekhoudsoftware. Software die resulteert in snelle en efficiënte communicatie tussen ondernemer en accountant, kostenbesparing en altijd real-time inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Kortom, een hulpmiddel waar je als bedrijf alleen maar beter van wordt.