Keurmerk Zeker-OnLine: bewezen online veiligheid!

InformerOnline heeft voor het online boekhoudpakket Boekhouden Premium het Keurmerk Zeker-OnLine gekregen. Heeft deze certificering in een wereld vol keurmerken eigenlijk wel waarde? Jazeker! Veel ondernemers zijn zich namelijk niet of te weinig bewust van de risico’s en gevaren van (online) boekhouden. Deze risico’s kunnen worden ondervangen met de strenge richtlijnen van het Keurmerk Zeker-OnLine. Eigenlijk zou iedere ondernemer dus moeten kiezen voor een Keurmerkhouder, want dan weet je zeker dat jouw boekhoudpakket veilig en betrouwbaar is.

Risico’s van offline en online boekhouden

Veel ondernemers denken dat offline boekhouden veiliger is dan online boekhouden. Helaas is dit gevoel vaak een gevoel van schijnveiligheid. De hierna genoemde risico’s van boekhouden gelden dus zowel voor offline als online boekhoudoplossingen.

Een eerste risico waar ondernemers mee te maken is het blind vertrouwen op de werking van het boekhoudprogramma. Worden de verschillende overzichten, zoals de balans en de BTW aangifte, wel op de juiste manier uitgerekend. Er zijn voorbeelden van programma’s die bepaalde financiële overzichten op een verkeerde manier berekenden. Als ondernemer ga je er vanuit dat het programma op een juiste manier werkt, met het keurmerk Zeker-OnLine heb je in ieder geval de bevestiging dat dit voor jouw boekhoudpakket geldt.

Een tweede risico waar ondernemers mee te maken krijgen is de veiligheid van de data. Als je gebruik maakt van een offline boekhoudpakket, ben je zelf verantwoordelijk voor data-opslag en back-ups. Bovendien zijn er maar weinig ondernemers die hun data op verschillende fysieke locaties bewaren, zodat een eventuele ramp op de ene plek niet leidt tot dataverlies. Bij online boekhoudpakketten wordt de data van de boekhouding meestal automatisch opgeslagen en geback-upt.

Programma’s met het Keurmerk Zeker-OnLine voldoen aan de strengste eisen als het gaat om data-opslag. Deze richtlijnen zijn geheel in lijn met de bepalingen van het NCSC, een overheidsinstantie die zich inzet tegen cybercrime. Door de data-opslag goed te regelen weet je als ondernemer dat jouw administratie veilig is, verloren data kan immers tot hoge boetes van de Belastingdienst leiden.

Keurmerk staat voor Kwaliteit

De stichting Zeker-Online heeft in samenwerking met diverse partijen, waaronder de Belastingdienst, een breed normenkader op het gebied van online veiligheid opgesteld. Partijen die voldoen aan deze normen komen in aanmerking voor het Keurmerk Zeker-OnLine. De audit (toetsing van de normen) wordt uitgevoerd door een objectieve partij, waardoor de onafhankelijkheid van het keurmerk gewaarborgd is. De Belastingdienst stelt dat administratiesoftware met het keurmerk Zeker-OnLine als veilig en betrouwbaar mag worden geacht.

Is een pakket zonder keurmerk onveilig?

Dat mag je niet direct zo zeggen. Feit is wel dat van software zonder keurmerk aan de hand van het normenkader niet gezegd kan worden dat alle protocollen en constructies veilig en betrouwbaar zijn. Er is immers geen objectieve derde partij geweest die de systemen uitgebreid getest en geanalyseerd heeft.

Wat betekent het Keurmerk voor InformerOnline?

Met het Keurmerk Zeker-Online is Informer een van de partijen waarvan de veiligheid en betrouwbaarheid bewezen zijn. InformerOnline is daarmee een betrouwbare partner voor iedere ondernemer die als ZZP’er of in het MKB werkt. Als je gaat boekhouden met Informer voldoe je standaard aan de bewaarplicht en maak je gebruik van een programma dat de informatie waar de Belastingdienst om kan vragen op een juiste manier opslaat.

Maak je nog geen gebruik van een pakket met het keurmerk Zeker-Online? Download dan het ebook Zelf Boekhouden of neem snel een proefaccount en profiteer van het gevoel van veiligheid dat je ervaart met InformerOnline.