Een slimme ondernemer werkt samen

Tijden veranderen. Belden we vijftien jaar geleden nog met een modem in op het ‘wereldwijde web’, tegenwoordig kan een internetverbinding niet snel genoeg zijn. De tijd dat we alleen in de buurt van een stopcontact konden werken, is al lang voorbij en het faxtijdperk ligt definitief achter ons. Ook in de boekhoudwereld blijft (gelukkig maar!) niet alles bij het oude. Een ordner uitpuilend van de bonnetjes en facturen die op de fiets naar de boekhouder werd gebracht; dat vinden we nu ouderwets. Ook de tijden dat je je hele administratie aan een accountant uitbesteedt, zijn naar mijn idee voorbij.

Meebewegen

In het boekhoudlandschap gaat de komende jaren veel veranderen. Alles wordt digitaal en ik durf te stellen dat de kleine administratiekantoren die niet meebewegen, dat zullen gaan merken. Stilstand is achteruitgang, wordt wel eens gezegd en zo is het ook. Als ondernemer en dus ook als accountant ‘moet’ je bijblijven. In de toekomst gaan ondernemers en administratiekantoren elkaar als het goed is steeds meer aanvullen: samen werken aan het optimaliseren van de administratie. Dat betekent dat je als administratiekantoor naar een ander model dient te gaan. Je moet meebewegen met de markt. Die markt speelt er steeds meer op in dat de ondernemer dankzij slimme software veel (voor)werk zelf kan doen.

Efficiencyverbetering

Neem het principe van het scannen en uploaden van boekingsdocumenten zoals in- en verkoopfacturen, die vervolgens automatisch worden verwerkt naar boekingen. Ook binnen mijn organisatie zijn we ervan overtuigd dat dit voor zowel ondernemers als administratiekantoren een efficiencyverbetering betekent. Voor de ondernemer is het handig: het scheelt veel tijd en dankzij de software bouw je gelijk een online archief op van al je inkomende facturen. Tegelijk is het systeem gebruiksvriendelijk: met simpelweg een scanner en een computer met internetacces ben je al ‘in business’.
Ook voor de accountants, die de inkoop- en verkoopfacturen boeken voor hun klanten, is er winst te behalen. Dankzij de software kunnen zij veel meer documenten in een kortere tijd verwerken en daarmee wellicht de concurrentie een stapje voor blijven.

Altijd de laatste cijfers

Een slimme ondernemer werkt samen met zijn administratiekantoor. Zorg dat je goede software aanschaft om de basisadministratie zelf op een eenvoudige manier en snel bij te houden. Zo houd je een vinger aan de pols hoe het met je bedrijf gaat: je ziet de laatste cijfers overzichtelijk bij elkaar. Niet na ieder kwartaal als de boekhouder verslag uitbrengt, maar iedere week als je de gegevens bijwerkt of zelfs dagelijks als je wilt. De accountant schakel je dan vooral in bij de meer ingewikkelde zaken en voor de controle en aangifte. Als je met hetzelfde systeem werkt, kunnen zowel ondernemer als boekhouder online in dezelfde gegevens. Dat werkt voor beide partijen makkelijk. Je eet elkaar niet de kaas van het brood, maar zorgt allebei op je eigen manier voor een goed belegde boterham.