Wat is een Betalingsconditie?

Een betalingsconditie is een belangrijk onderdeel van de factuur. Hierin geef je aan binnen welk termijn de klant of leverancier de factuur moet voldoen.

Waar vermeld je de betalingscondities?

De betalingsconditie met betalingsvoorwaarden vermelden op een factuur is niet verplicht maar zeker niet onbelangrijk. De condities kunnen aangeven hoe iemand een betaling moet doen, binnen welk termijn en onder welke voorwaarden dit moet gebeuren. De betalingsconditie vermeldt je vaak onderaan de factuur. In de meeste gevallen maak je gebruik van een standaard conditie, deze conditie kan variëren tussen de 15 en 60 dagen. Er zijn ook bepaalde situaties of bedrijven waar er gebruik gemaakt wordt van meer dan 60 dagen. Dit is in de meeste gevallen afhankelijk van de duur van uitvoering van de opdracht. Een voorbeeld van een conditie:

Wij verzoeken u vriendelijk het verschuldigde bedrag binnen 30 dagen over te maken onder vermelding van het factuurnummer. Op alle diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Deze kunt u downloaden van onze website.

Wat als de betalingscondities niet worden nagekomen?

Het is natuurlijk mogelijk dat klanten jouw betalingsconditie(s) niet kunnen nakomen. Om welke reden dan ook. Het is het best voor de relatie met je klant om dan eerst een herinnering te versturen. Een herinnering is namelijk een vriendelijk bericht waarin je nogmaals vraagt of ze aan de betaling kunnen voldoen.

Nu kan het voorkomen dat je klant opnieuw verzuimt te betalen. Dan is het tijd om een aanmaning te versturen. Dit is een wat dringender bericht aan de klant. In de aanmaning geef je meestal een laatste kans om de betaling binnen een bepaalde termijn te voldoen.

Dan is er nog een laatste vervolgoptie. Dat is het inschakelen van een incassobureau. Een incassoprocedure starten is vaak wel de laatste oplossing aangezien de kosten aan het incassobureau voor jou zijn. Vandaar dat je er wel zeker van moet zijn dat de klant niet gaat betalen voor je deze optie kiest!

Hoe krijg je jouw factuur snel betaald?

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je bij het aanmaken van een nieuwe factuur aangeven welke conditie je wilt gebruiken. Je kunt gebruik maken van de standaard condities die staan weergegeven. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een betalingsconditie aan te maken. Aan de hand van de betalingsconditie en de factuurdatum zal de vervaldatum van de factuur worden ingevuld. Ook kun je aan de hand van de ingevulde conditie zien wat de status van de factuur is. De status van een factuur die niet betaald is en is verstreken is dan ‘Te Laat’.

betalingscondities instellen in informeronline
Download de printversie

Deel dit artikel!