Boekhouden in de cloud is veilig!

De grootste reden waarom men nog weleens twijfelt om gebruik te maken van een cloud dienst, zoals online boekhouden, is omdat men zich zorgen maakt om de veiligheid. In hun ogen staat de gevoelige informatie ergens online opgeslagen waardoor het makkelijker ten prooi kan vallen aan hackers. Omdat men bij die gedachtegang alleen maar stilstaat bij de veiligheid van het cloudprogramma, wil ik je via deze weg attenderen op iets wat eigenlijk het grootste risico met zich meebrengt. Namelijk, je eigen gedrag en verantwoordelijkheid.

Veiligheid van clouddienst

Voordat ik daarop inga, wil ik wel nog vermelden dat het uiteraard prima is om ook stil te staan bij de veiligheid van een clouddienst. Je wilt een betrouwbaar programma gebruiken. Toch zijn tegenwoordig veel online diensten al goed tot zeer goed beveiligd. De consument wordt kritischer en men wilt ook geen negatieve aandacht van de media, wat funest kan zijn voor hun bedrijf. Niet alleen jij, maar ook zijzelf zijn erbij gebaat om alles goed te beveiligen. Zij zullen dan ook alles op alles stellen om het werken in de cloud zo veilig mogelijk te maken.

Keurmerk Zeker-OnLine

De veiligheid van een cloudprogramma kan ook worden onderschreven door een keurmerk. Het Keurmerk Zeker-OnLine bijvoorbeeld laat zien welke boekhoudprogramma’s veilig en betrouwbaar zijn. Het keurmerk is mede ontwikkeld door de Belastingdienst en wordt alleen verleend op het moment dat een online partij de normen van het normenkader goed hanteert.

Jouw computer is ook ‘online’

Wat door sommigen misschien vergeten wordt, is dat je met je eigen computer of server ook online bent. Het enige verschil is dat je bij een lokaal geïnstalleerd programma geen internetverbinding nodig hebt om zelf toegang te krijgen tot de data. Echter, doordat je gekoppeld bent aan het internet, kunnen moedwilligen van buitenaf toegang krijgen tot jouw omgeving en is jouw data net zo bereikbaar voor hackers als wanneer je het ergens ‘in de cloud’ hebt staan. De vraag is dan; denk je dat de servers van clouddiensten beter beveiligd zijn dan je eigen computer of server? Je antwoord zal waarschijnlijk ‘ja’ zijn en dat klopt. De clouddiensten zijn constant bezig hun systemen te verbeteren en nemen de veiligheid van data altijd goed in ogenschouw.

Waar moet je op letten?

Wanneer we er vanuit gaan dat de clouddienst veilig is, dan zijn er nog een aantal punten waar je op moet letten. Zoals ik bij de introductie van deze blogpost al aangaf, is het grootste risico bij het in de cloud werken niet de clouddienst, maar de gebruiker zelf. Internetcriminaliteit wordt namelijk vooral in de hand gewerkt door slecht beveiligde computers en door onhandig gedrag. Dus waar moet je zoal op letten?

Zorg dat je antivirusprogramma up-to-date is

Eén van de belangrijkste dingen, is om te zorgen dat je virusscanner altijd up-to-date is. Hackers zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe programma’s, dus moeten antivirusprogramma’s ook worden bijgewerkt. Het niet updaten van je programma brengt een verhoogd risico met zich mee.

Een bijgewerkte virusscanner kan voorkomen dat een programma als een keylogger op je computer wordt geïnstalleerd. Zo’n programma registreert alles wat je met je toetsenbord typt, dus ook wachtwoorden van een clouddienst. Op die manier kan bijvoorbeeld ook je Facebook account worden gehackt en in het ergste geval je creditcard.

Zet wachtwoorden nooit op papier

Als men je wachtwoord niet achterhaalt via het internet, dan kan dat nog steeds fysiek gebeuren. Wachtwoorden worden bijvoorbeeld om een mooie gele post-it geschreven. Het lijkt soms onschuldig, maar veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor verschillende programma’s. Als men jouw wachtwoord te pakken heeft gekregen, dan kunnen ze in potentie tot veel verschillende gegevens toegang krijgen.

Zet wachtwoorden daarom nooit op papier. Iets tastbaars kan kwijtraken en in verkeerde handen terechtkomen of eenvoudig worden ontvreemd. Het kan dus wel degelijk grote gevolgen hebben. Wees er voorzichtig mee.

Verander wachtwoorden regelmatig

Net als vele anderen heb ook ik er een hekel aan, maar het is zeker niet overbodig om regelmatig je wachtwoorden te veranderen. Wanneer men dan ‘toevallig’ toegang heeft gekregen tot je wachtwoord, kan je de gevolgen voorkomen of binnen de perken houden. Zeker als je merkt dat iets niet klopt, raad ik aan meteen actie te ondernemen en je wachtwoorden te wijzigen.

Samenvattend

Ik wil met deze blogpost absoluut geen doembeeld creëren, want een clouddienst zoals online boekhouden, is iets waar ik alleen maar positief over kan zijn. Echter, doordat sommige mensen nog steeds sceptisch kunnen zijn over het gebruik ervan, heb ik hiermee willen aangeven dat het risico meestal in een andere (onverwachte) hoek ligt. Door het beter beveiligen van je eigen apparaten en door op je eigen gedrag te letten, heb je het risico voornamelijk zelf in de hand.

Werken in de cloud kan gezien worden als veilig en daar moeten we gewoon ons voordeel mee doen.