Zo verwerk je toeristenbelasting in de boekhouding!

Zo verwerk je toeristenbelasting in de boekhouding!

Het is midden zomer, en dat betekent dat je ook als ondernemer af en toe even geniet van wat vrije tijd. Bijvoorbeeld door een weekje op vakantie te gaan, of door een pretpark te bezoeken met je gezin. Anderzijds is het voor ondernemers in de toeristenbranche hoogtij, geen tijd voor vakantie! Waar je deze tijd hoe dan ook mee te maken krijgt is de toeristenbelasting, of je deze nou betaalt, of misschien wel heft bij je klanten. Hoe je dit type belasting verwerkt in de boekhouding, ontdek je in deze blog!

Wat is de toeristenbelasting?

Eigenlijk is het principe van toeristenbelasting erg simpel. Op het moment dat jij in een gemeente waar je zelf niet ingeschreven staat verblijft, heft de gemeente deze belasting. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je een weekje in een bungalow op Texel zit, of een weekendje in het vakantiepark naast de Efteling. Het is voor gemeenten alleen een lastige klus om iedere bezoeker apart te vragen om toeristenbelasting.  Daarom heeft de gemeente de organisaties in deze branche,zoals vakantieparken, verplicht deze belasting voor hen te innen. Vervolgens keren de toeristenorganisaties dit via een aangifteformulier uit aan de gemeenten.

En hoe hoog is deze belasting dan?

Dat verschilt per gemeente. Juist omdat overal andere regels en tarieven gelden, is er online ook niet echt een plek waar je dit snel kunt vinden, zoals bij normale btw-aangiftes.  De gemeente informeert de bedrijven in de toeristenbranche aan het begin van het jaar wat de tarieven zijn. Onthoud dus dat toeristenbelasting niet nationaal hetzelfde is!

Hoe verwerk ik toeristenbelasting als ik het moet betalen?

Omdat dit type belasting dus niet geheven wordt door de Belastingdienst, mag je het als betalende ondernemer niet verrekenen bij de btw-aangifte. Dat betekent dus dat je het betaalde bedrag niet kunt terugvragen. Op het moment dat jij toeristenbelasting hebt betaald en hiervan een factuur ontvangt, verwerk je het gewoon op dezelfde categorie waar je ook de hotelovernachting ofzo verwerkt.

Hoe verwerk ik toeristenbelasting als ik het hef?

Ook in het geval van de heffer, valt de toeristenbelasting niet onder een btw-categorie. Eigenlijk is het ook geen omzet, maar een belastingheffing voor de gemeente, zodat het aanmaken van een aparte categorie noodzakelijk is. Zoals eerder namelijk uitgelegd, moet je het totaal van het van klanten ontvangen bedrag aan toeristenbelasting op een bepaald moment inleveren bij de gemeente. Jij bent dus eigenlijk een soort incassobureau of bank van je gemeente.

Hoe doe ik dit eenvoudig in een online boekhoudprogramma?

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je het hierboven beschreven proces erg eenvoudig toepassen. Dat doe je in de volgende 5 stappen:

  1. Maak een "product" "Toeristenbelasting" aan.
  2. Maak hiervoor ook direct een categorie aan, en zet het schuifje "Voorschotrekening" aan.
  3. Koppel vervolgens het "product" aan de nieuwe categorie.
  4. Voeg het "product" toe op je factuur.
  5. De geïnde toeristenbelasting zal automatisch op de balans worden gezet onder een soort crediteurenrekening. Dat creëert praktisch een schuld (aan de gemeente). Hierdoor houd je het geld eenvoudig apart, en verwerk je het boekhoudkundig correct.

Eens per jaar moet een opgave gedaan worden aan de gemeente van de geïnde toeristenbelasting. Op basis van die opgaaf moet de toeristenbelasting betaald worden. De betaling kan in de bank rechtstreeks op de aangemaakte categorie geboekt worden.

Wil je het zelf eerst proberen voordat je het meteen gelooft? Dat kan natuurlijk!

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Ben jij nog wel ZZP’er in 2025? Alles wat je moeten weten over de nieuwe regels

De Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp'ers, wat dat betekent en wat de gevolgen hiervan zijn leggen we uit in deze blog!
Lees verder

Informer eerste Premium Partner Rabobank

Informer is de eerste Premium Partner van de Rabobank. Deze erkenning markeert een belangrijke mijlpaal in de jarenlange samenwerking.
Lees verder

Sneller online betalingen ontvangen dankzij samenwerking tussen MultiSafepay en Informer

Vanaf nu kunnen gebruikers sneller betalingen ontvangen via MultiSafepay, zij maken het mogelijk om de factuur te voldoen met verschillende betaalmethoden (42+!).
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis