/Online boekhouden
Online boekhouden2018-02-26T08:33:12+00:00

Online boekhouden in 4 eenvoudige stappen

Zelf online boekhouden ook als je geen boekhouder bent? Dat kan! Van het versturen van je verkoopfacturen tot het insturen van de btw-aangifte, jij kunt het helemaal zelf. Snel en eenvoudig online boekhouden met InformerOnline in slechts 4 stappen!

Lastig voor te stellen?

Start gratis!

Zorgeloos boekhouden met de gratis opstartservice

Bij Informer maken wij het je graag zo gemakkelijk mogelijk. Daarom hebben wij zelfs een gratis opstartservice in het leven geroepen. In de online opstartservice kom je langs alle belangrijke onderdelen van je boekhouding. Niets staat jou nog in de weg om goed en zorgeloos van start te gaan met online boekhouden. De rest kun jij helemaal zelf! Maak nu snel een account aan!

Online boekhouden met gratis opstartservice

Slim online boekhoudpakket voor ZZP en MKB

Met slim boekhouden kun je zowel veel kosten als veel tijd besparen. InformerOnline is daarom ontwikkeld als een slim, zelflerend online boekhoudprogramma, volledig afgestemd op de wensen van de ZZP en MKB. Met een groot aantal geautomatiseerde functies en een natuurlijke werkwijze, is jouw online boekhouding in 4 overzichtelijke stappen daarom altijd up-to-date!

Ben je benieuwd naar de voordelen van online boekhouden met InformerOnline en hoe wij het jou zo eenvoudig mogelijk maken? Bekijk in 2 minuten hoe InformerOnline ook voor jou een flinke tijd- en kostenbesparing oplevert.

De 4 eenvoudige stappen van zelf online boekhouden

Stap 1: Facturen versturen

Het leukste van online boekhouden, is het versturen van facturen. Het is jouw beloning na hard werken en daar mag je ook trots op zijn. Jouw verkoopfactuur is bovendien één van je belangrijkste visitekaartjes. Laat je klanten versteld staan met een mooie factuur, helemaal in jouw huisstijl. Met InformerOnline kun je digitale facturen eenvoudig versturen in slechts een paar klikken of kun je vaste facturen zelfs volledig geautomatiseerd laten opstellen en verzenden.

Je factuur wordt direct vanuit de online boekhouding per e-mail verstuurd, met in de bijlage een PDF én UBL bestand. Bovendien kun je jouw klanten zelfs sneller en makkelijker laten betalen door de digitale factuur te koppelen aan een iDEAL of PayPal betaalwijze. Gemak dient de mens!

Meer over Factureren
online boekhouden en factureren
Inkoopfacturen uploaden naar de online boekhouding via de app

Stap 2: Inkoopfacturen verwerken

Naast geld verdienen, heb je als ondernemer helaas ook te maken met kosten. Gelukkig zijn deze inkoopfacturen snel te verwerken in je online boekhouding. Met InformerOnline kun je alle inkoopfacturen en bonnetjes bijvoorbeeld eenvoudig per e-mail naar je administratie versturen of je maakt er een foto van met je mobiele telefoon. Via de InformerOnline app upload je de factuur zo direct naar je online boekhouding en wordt de factuurinformatie netjes overgenomen. Je geeft alleen nog aan welke soort kosten het zijn (bijvoorbeeld ‘Telecommunicatie’ bij een telefoonrekening) en je bent klaar!

Bovendien leert InformerOnline van wat jij doet. Aangezien die telefoonrekening waarschijnlijk maandelijks terugkomt, kan het boekhoudprogramma hem de rest van het jaar zelf voor je boeken. Op die manier bespaar je als ondernemer met online boekhouden iedere maand veel tijd.

Meer over Uitgaven verwerken

Stap 3: Banktransacties koppelen

Verkoopfacturen staan al direct in je online boekhouding. Na het inboeken van de inkoopfacturen, is het vervolgens tijd om alle betalingen te verwerken. Alle banktransacties moeten worden gekoppeld aan de in de administratie nog openstaande facturen. Je upload de elektronische bankafschriften van jouw bank en vervolgens gaat de InformerOnline BankRobot automatisch aan de slag om te kijken of hij een match kan vinden met de in jouw online boekhouding aanwezige facturen. Daarnaast kun je de BankRobot regels aanleren zodat ook de transacties zonder factuur netjes kunnen worden geboekt (bijvoorbeeld als je een privé-opname doet).

Bij het verwerken van de banktransacties bespaar je met online boekhouden nog eens heel veel tijd. Tijd die jij als ondernemer vast aan iets anders kunt besteden! Voor ondernemers die bankieren met Knab en Bunq bestaat bovendien een automatische bankkoppeling, waardoor het uploaden van de bankafschriften niet eens meer nodig is en je nog veel meer voordelen geniet.

Meer over Betalingen verwerken
Het automatisch verwerken van betalingen in een online boekhouding
Btw aangifte versturen via online boekhouden

Stap 4: Btw-aangifte doen

Bij het online boekhouden in InformerOnline, wordt bij iedere in- en verkoopfactuur direct de btw voor je uitgerekend en wordt de btw ook meteen op de juiste plaats in jouw btw-aangifte gezet. Zodra alle inkoopfacturen zijn verwerkt, kun je dus ook direct de btw-aangifte versturen. Door onze samenwerking (en dus koppeling) met de Belastingdienst, is dit bovendien met 1 klik op de knop vanuit InformerOnline geregeld. Zó eenvoudig werkt dat!

Heb je toch liever dat iemand anders je administratie nog even controleert, een accountant of boekhouder bijvoorbeeld? Dan is dat natuurlijk geen enkel probleem. Je accountant of boekhouder heeft namelijk altijd gratis toegang tot jouw online boekhouding.

Net als de btw-aangifte werkt InformerOnline bij elke boeking ook alle andere overzichten direct bij. Zo heb je altijd een actuele balans en Winst- en verliesrekening.

Meer over de BTW aangifte

Voldoe aan alle factuureisen

Met jouw online boekhouding in InformerOnline voldoe je aan alle factuureisen van de Belastingdienst en ben je met je boekhoudprogramma bovendien UBL Ready.

Alles over de eisen van de Belastingdienst
Standaard factureren in UBL
Het online boekhoudpakket voldoet aan de eisen van de belastingdienst

Webinars over online boekhouden

Maak met onze webinars een rondleiding door InformerOnline en ontdek alle handige functies van het online boekhouden. Stel bovendien direct al je vragen!

Naar de webinars!

Online Boekhouden voor Beginners

Ontdek dat boekhouden helemaal niet moeilijk hoeft te zien. Maak gebruik van de gratis minicursus ‘Online boekhouden voor beginners’.

Naar de mini cursus

5 voordelen van online boekhouden

Online boekhouden kent veel voordelen ten opzichte van het ‘traditionele’ boekhouden met een offline boekhoudprogramma. Ook al is het voor sommigen soms nog een stap om van de vertrouwde werkwijze af te stappen, gelukkig zien steeds meer ondernemers (en ook administratiekantoren) de grote voordelen van een online boekhouding in. Ben jij nog niet helemaal overtuigd? Hieronder een overzicht met een aantal voordelen als voorbeeld.

1. Online boekhouden is goedkoper

Voor sommige ondernemers is het een drempel dat ze maandelijks een (klein) bedrag moeten betalen voor het gebruik van een online boekhoudprogramma. Toch is online boekhouden een heel stuk goedkoper dan de ‘oude’ werkwijze. Sowieso hoeft er niet in 1 keer een flinke uitgave te worden gedaan aan de software, maar daarnaast bespaar je, omdat:

 • je geen investering hoeft te doen in computers of servers die moeten voldoen aan minimale systeemeisen;
 • je geen back-up systeem hoeft te kopen, aangezien de back-up bij een online boekhouding automatisch voor je wordt uitgevoerd;
 • je minder administratiekosten maakt, omdat je het grootste deel of de volledige boekhouding zelf kunt doen en niet hoeft uit te besteden;
 • alles digitaal is en je dus geen archiefruimte, ordners of ordnerskasten nodig hebt;
 • je zelf ook minder tijd kwijt bent aan boekhouden. Tijd is immers geld en met de vele geautomatiseerde functies wordt een groot deel van de werkzaamheden al voor je uitgevoerd.

Zo is de maandelijkse uitgave aan een online boekhoudpakket snel terugverdiend!

2. Online boekhouden is makkelijker

Een punt waar niet alle ondernemers bij stilstaan, is dat online boekhoudprogramma’s met een heel andere doelgroep in gedachte zijn ontwikkeld dan de ‘oude’ boekhoudpakketten. Traditionele boekhoudprogramma’s werden ontwikkeld voor administratie- en accountantskantoren. Enige kennis van de terminologie en de theorie achter boekhouden, is bijna noodzakelijk om van deze systemen gebruik te kunnen maken.

Bij online boekhouden is juist de ZZP’er of MKB’er de hoofddoelgroep. Dit betekent dat alles zo eenvoudig mogelijk moet worden gehouden; voor iedereen begrijpbare taal en een werkwijze die de ondernemer als natuurlijk ervaart. Dat maakt een wereld van verschil in de gebruikerservaring. Het doel van de online boekhouding is dat de ondernemer in theorie de administratie volledig zelf moet kunnen uitvoeren. Dat is een heel andere benadering dan wanneer de meeste werkzaamheden door een boekhouder of accountant worden verricht. Online boekhouden is dus makkelijker of zelfs makkelijk!

3. Online boekhouden is veiliger

Eveneens een punt waar sommige ondernemers bij online boekhouden zich zorgen over maken, is de veiligheid. Toch is juist een online boekhoudprogramma veiliger dan de offline variant. Aanvullende informatie hierover, kun je vinden in de blogpost ‘Boekhouden in de cloud is veilig; eigen verantwoordelijkheid grootste risico’.

Daarnaast maakt de meerderheid van de ondernemers ook geen back-up van zijn administratie. Of als ze wel een back-up maken, dan bewaren ze de back-up op dezelfde plaats als waar ze de boekhouding uitvoeren. Bij een onverhoopte brand kunnen zo zowel de boekhouding als de back-up ervan verloren gaan. Bij online boekhouden zit het maken van een back-up standaard inbegrepen bij het abonnement. Daarnaast is InformerOnline houder van het Zeker-OnLine keurmerk. Dat maakt een online boekhouding eveneens een heel stuk veiliger!

4. Online boekhouden is efficiënter

Online boekhouden is van ‘nu’ én is gericht op de toekomst. Dit geldt niet alleen voor online boekhoudprogramma’s, maar voor alle softwarepakketten die ‘web based’ zijn ontwikkeld. Doordat al dit soort programma’s ‘online’ staan, is het veel eenvoudiger om deze onderling met elkaar te laten communiceren. Dit betreft zowel externe softwareprogramma’s als verschillende mini-programma’s van dezelfde ontwikkelaar.

Door dit soort ontwikkelingen kan boekhouden veel efficiënter worden uitgevoerd. Niet alleen minder informatie hoeft meer te worden overgetikt, maar wordt zelfs automatisch in- of aangevuld. Daarmee worden steeds grotere stappen gezet naar Robotic Accounting, waarbij de online boekhouding zo goed als of zelfs volledig geautomatiseerd wordt uitgevoerd. Efficiënter boekhouden dan dit kan dus niet!

5. Online boekhouden is leuker

Boekhouden leuk? Het is voor sommigen lastig voor te stellen, maar online boekhouden maakt het doen van de administratie echt leuker voor ondernemers. Een boekhouding die up-to-date is, waarbij je niet achter de feiten aanloopt en je niet de stress hoeft te voelen om op tijd de aangiftes de deur uit te doen, bied je de mogelijkheid om op een heel andere manier tegen de administratie aan te kijken.

De boekhouding wordt dan niet meer gezien als een noodzakelijk kwaad dat bij het ondernemerschap hoort, maar bied je de handvatten tot nieuwe inzichten. Het geeft je realtime informatie over hoe het met jouw onderneming is gesteld. Zo kun je eenvoudig periodes en categorieën met elkaar vergelijken. Je zit dichter op je cijfers, waardoor je betere en goed onderbouwde beslissingen kunt nemen over je bedrijfsvoering. Online boekhouden is echt zo verkeerd nog niet!

Kies het online boekhoudpakket dat het best bij jou past

Jouw onderneming is in beweging en dus ook jouw behoefte naar functionaliteit. Dus verandert jouw behoefte of situatie? Dan kun je natuurlijk altijd wisselen tussen de online boekhoudpakketten. Zo geregeld! Uiteraard zijn wij bij Informer ook continu nieuwe ideeën aan het uitwerken om het online boekhouden voor jou nóg eenvoudiger te maken en dat blijven wij doen!

Boekhouden Basis

10per maand
 • Alle basisfuncties
 • max. 30 banktransacties
 • Directe BTW aangifte
 • 1 administratie
 • 1 gebruiker

Boekhouden Plus

15per maand
 • Alle basisfuncties
 • Alles onbeperkt
 • Directe BTW aangifte
 • 1 administratie
 • 1 gebruiker

Boekhouden Premium

20 per maand
 • Alle basisfuncties
 • Alles onbeperkt
 • Directe BTW aangifte
 • 2 administraties
 • 2 gebruikers

Je kunt ook kiezen voor Boekhouden Gratis. Hiermee kun je iedere maand 3 in- en verkoopfacturen en 10 bankmutaties verwerken.