Zelf boekhouden, kan ik dat wel?

Bij iedere ondernemer zal weleens de vraag rijzen of je de boekhouding beter zelf kan uitvoeren of dat het verstandiger is dit uit te besteden aan een accountants- of administratiekantoor. De reden van deze vraag is vaak drieledig:

  1. Het uitbesteden van de boekhouding is vaak een flinke kostenpost.
  2. Zelf boekhouden neemt meestal veel tijd in beslag.
  3. Men twijfelt of ze voldoende kennis in huis hebben om zelf hun boekhouding naar behoren uit te kunnen voeren.

Denkend aan de kleinere bedrijven is punt ‘1’ naar mijn mening een correcte stelling, heb je bij punt ‘2’ met de juiste tools daar zelf volledig invloed op en kun je bij punt ‘3’ altijd nog een beroep doen op de professionals (daar zijn ze immers voor). Kortom, er valt veel geld te besparen zonder verlies van kwaliteit. Dat wil zeggen een besparing van honderden of zelfs duizenden euro’s per jaar, die je beter in je bedrijf kan steken of liever zelfs aan jezelf of je gezin kan besteden.

Zelf boekhouden – ZZP’ers

Tijd

Als ZZP’er is je administratie, gemiddeld genomen, niet al te gecompliceerd. Dat wil zeggen dat je voornamelijk te maken hebt met het maken van facturen en het bijhouden van je kosten (een x-aantal inkoopfacturen en bonnetjes). De benodigde tijd voor je boekhouding is daarbij ook afhankelijk van het uitvoeren van voornamelijk grote of kleine projecten. Als je als ZZP’er voor een langere tijd door een bedrijf wordt ingehuurd, dan zal je minder facturen hoeven te maken dan wanneer je voornamelijk aan kleine projecten werkt. De benodigde hoeveelheid tijd voor het zelf boekhouden valt mee, zeker als je daarbij slim gebruikmaakt van een softwarematige (online) oplossing waarbij veel werkzaamheden kunnen worden geautomatiseerd.

Kosten

Voor €187 per jaar kun jij als ZZP’er onbeperkt facturen verwerken en alle andere belangrijke zaken regelen. Dit met het Boekhouden ZZP pakket van InformerOnline!

Advies en controle

Daar waar nodig kan altijd nog het advies van een account of administratiekantoor worden ingeroepen of kan men een extra controle laten uitvoeren. Wanneer je gebruikmaakt van een bedrijfsauto, dan heb je ook te maken met afschrijvingen. Voor extra ondersteuning hierbij, betaal je hooguit een paar honderd euro per jaar. Doordat je de boekhouding verder volledig zelf bijhoudt en de benodigde tijd alleen gericht is op advies en controle, is dit een voordelige manier om toch gebruik te maken van hun expertise bijvoorbeeld m.b.t. wijzigingen in de wet- en regelgeving. Nog een voordeel is dat online samenwerking met je accountant of boekhouder gratis én heel eenvoudig is.

Zelf boekhouden – MKB (tot ± 20 werknemers)

Tijd

Als kleine MKB’er zal je administratie aanzienlijk zijn, maar nog steeds niet gecompliceerd genoeg om je boekhouding uit te besteden. Zelf boekhouden is daarom een goede optie, waar niet eens al te veel tijd in hoeft te gaan zitten. Het online boekhoudprogramma InformerOnline is door z’n gebruiksvriendelijkheid zeer tijdbesparend. Tijdgebrek zou daarom geen reden mogen zijn om niet zelf je boekhouding bij te willen houden. Het biedt de mogelijkheid om met meerdere personen gebruik te maken van het systeem, waardoor alles centraal en real-time wordt bijgehouden. Zo heb je altijd de juiste cijfers paraat en kan je hier met je bedrijfsstrategie op inspelen.

Kosten

Het InformerOnline Boekhouden MKB boekhoudprogramma is ontwikkeld voor de MKB-er. Voor € 430,- per jaar, is je administratie helemaal perfect geautomatiseerd. Je hoeft geen cursus te volgen om gebruik te kunnen maken van het systeem. Alles is helder en indien gewenst, zijn online help items te vinden met meer uitleg. Kortom, met de kostenbesparing is InformerOnline binnen no-time terugverdiend. Daarnaast hoef je geen back-up bij te houden van je administratie, daar zorgen wij namelijk voor!

Advies en controle

Als kleine MKB’er is het logisch dat je wat vaker advies nodig hebt en is ook een extra controle geen overbodige luxe. Aan advies en controle zal je waarschijnlijk € 1.000,- tot € 2.000,- per jaar kwijt zijn. Alles bij elkaar opgeteld, is dat nog steeds aanzienlijk lager dan wanneer je het ‘zelf boekhouden’ laat varen en het uitbesteedt. InformerOnline is voor boekhouders en accountants geheel gratis. Op die manier kan de boekhouder dus eenvoudig toezicht en controle houden op jouw administratie. Hierdoor kun je eenvoudig gegevens uitwisselen en weten zij ook precies wat je zelf kan doen.

Conclusie

Concluderend is het fijn dat je altijd een beroep kan blijven doen op professionals die net wat meer verstand hebben van boekhouden dan jij, maar ben je niet een dief van je eigen portemonnee als je iets uitbesteedt wat je eenvoudig zelf kunt doen? Zelf boekhouden is echt niet zo ingewikkeld als men vaak denkt, mits je de juiste tools gebruikt. Dus tel op, vergelijk en trek zelf je conclusie!

Vraag je je nog steeds af of online boekhouden iets voor jou is? Download dan ons gratis ebook ‘Zelf Boekhouden’ en ontdek de vele voordelen. Mocht je uiteindelijk tot de conclusie komen dat zelf boekhouden toch nog een brug te ver is, start dan met online factureren.

 

lees het gratis ebook over zelf boekhouden