Voorkom boetes bij je BTW-aangifte

Nog even en dan is het zover. Het kwartaal loopt dan op z’n eind en dat betekent dat het weer tijd is voor de BTW-aangifte. In tegenstelling tot de aangifte van inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, kan je hiervoor niet eenvoudig uitstel aanvragen. Zoals de Belastingdienst dat noemt, kan er alleen bij “ernstige calamiteit” uitstel worden gegeven. Wees er dus op tijd bij! Voorkom boetes bij je BTW-aangifte, want ze liegen er niet om!

Verzuimboete

Wanneer je te laat bent met het doen van je BTW-aangifte, spreken ze bij de fiscus over ‘aangifteverzuim’. De Belastingdienst kent hiervoor geen coulance. Ben je te laat, dan krijg je meteen een verzuimboete van € 61,- aan je broek. Zorg dus dat je administratie is bijgewerkt, zodat je altijd snel je aangifte kan versturen. Word je belastingaangifte door een administratiekantoor uitgevoerd? Zorg dan dat ze tijdig over alle benodigde gegevens beschikken.

Betaalboete

Los van een verzuimboete, kan je ook een boete ontvangen voor ‘betaalverzuim’. Deze betaalboete wordt je aangerekend wanneer je te laat bent met het betalen van de af te dragen omzetbelasting of in het geval je de omzetbelasting helemaal niet betaalt. Ook indien je te weinig hebt overgemaakt, kan je een betaalboete verwachten. Echter, bij betaalverzuim kent de Belastingdienst wel enige coulance. Wanneer je binnen 7 dagen na het verstrijken van de deadline alsnog de af te dragen omzetbelasting overmaakt, zal je geen betaalboete ontvangen. Daar zit echter wel een ‘maar’ aan vast. De voorwaarde hiervoor is dat je vorige BTW-aangifte wel tijdig is betaald. Zo niet, dan ontvang je een boete die flink kan oplopen. Het boetebedrag bedraagt 3% van je af te dragen omzetbelasting met een minimum van € 50,- en een maximum van € 4920,-. Extra moeten betalen is altijd zonde!

Voorkom het voorschieten van BTW

De fiscus gaat er vanuit dat jij de af te dragen BTW hebt ontvangen en niet hebt uitgegeven. Als jouw facturen niet op tijd worden betaald en jij daardoor BTW van nog niet betaalde facturen moet voorschieten, zal de Belastingdienst je niet snel tegemoet komen. Ze zijn eerder geneigd om te zeggen dat je een beter debiteurenbeheer moet uitvoeren. Een handige tip om dit te voorkomen, is een factuur niet te versturen vlak voor het eind van een BTW-termijn, maar de factuur mee te nemen naar de volgende periode. Dan maak je jouw factuur bijvoorbeeld niet op 30 september, maar doe je het een dag later, dus op 1 oktober. Hiermee voorkom je dat je zelf de BTW moet voorschieten en je hierdoor in liquiditeitsproblemen komt. Zeker bij grote facturen is dit een aan te raden werkwijze.

Doe je voordeel als startende ondernemer

Als startende ondernemer krijg je van de Belastingdienst een aantal voordelen toebedeeld. Het is verstandig om daar dan ook gebruik van te maken. Per 1 januari 2014 werd het toezenden van de herinneringsbrief BTW-aangifte afgeschaft, maar per 1 juli van ditzelfde jaar werd het voor starters weer in het leven geroepen. Tegenwoordig bestaat er ook een BTW alert app. Alle bedrijven kunnen hier gebruik van maken. Doe je voordeel met dit soort diensten en voorkom die vervelende BTW-boetes!

Herinneringen voor niet-starters

Ook voor niet-starters is er gelukkig een manier om jezelf aan de BTW-aangiftes te herinneren. Los van het feit dat je natuurlijk in je elektronische agenda (zoals die van je mobiel) een doorlopende herinnering kan zetten, kan je via de website van de Belastingdienst jezelf ook inschrijven voor een herinnering per e-mail. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is inloggen als ondernemer en via ‘Gebruikersinstellingen’ een vinkje aanzetten bij deze e-mailberichten voor omzetbelasting. Ook voor de inkomstenbelasting kan je op dezelfde manier een herinnering aanzetten.

Conclusie

Ondanks dat het merendeel van de ondernemers geen herinnering meer ontvangt voor de aangifte van omzetbelasting, zijn er genoeg manieren om alert te blijven. Sommigen zullen geen herinnering nodig hebben, maar het blijft verstandig om je administratie up-to-date te houden. Zo kan je, zoals eerder al aangegeven, zonder te veel inspanning snel de BTW-aangifte invullen. Zoals bij elke boete, baal je achteraf dat je ‘onnodig’ onkosten maakt. Voorkom daarom boetes bij je BTW-aangifte en begin er tijdig aan!