Van Offline naar Online

Boodschappen doen, fotoalbums bekijken en daten. Drie voorbeelden van activiteiten die we voorheen face-to-face deden en tegenwoordig steeds meer via het internet doen. Maar niet alleen in de consumentenmarkt, ook in de zakelijke wereld is het internet niet meer weg te denken.

Wat begon als een militaire uitvinding in de jaren zeventig en tachtig kende in de jaren negentig haar definitieve doorbraak: het internet. Tegenwoordig krijgt steeds meer wat we doen op de een of andere manier een online karakter.

Online shoppen

Nederland telt op dit moment zo’n 95.000 fysieke winkels. Desondanks koopt de consument steeds meer producten online. Het is dan ook niet voor niets dat Cesengo, een bedrijf dat ieder jaar de Webwinkel Monitor samenstelt, verwacht dat dit jaar het aantal online winkels het aantal fysieke winkels zal overstijgen. De brancheorganisatie voor online winkels (Thuiswinkel.org) stelt in eerste instantie dat het aantal online shops met zo’n 50.000 ietwat mee zal vallen, maar als ook alle hybride winkels met zowel een offline als een online shop worden meegerekend gaat het wel oplopen  in de richting van het eerder genoemde getal. Een andere trend die zichtbaar is in de wereld van online winkels is dat er weliswaar steeds meer bijkomen, maar dat ook steeds meer webwinkels hun virtuele deuren moeten sluiten.

Andere afdelingen veranderen mee

Waar steeds meer bedrijven hun core business een online tintje geven, blijven ook de ondersteunde afdelingen niet achter. Marketingafdelingen en MKB’ers proberen de online vindbaarheid continu te vergroten en zelfs ZZP-ers willen graag ‘bovenaan staan’ als interessante opdrachtgevers de bepaalde zoekwoorden gebruiken. De HR-afdeling screent sollicitanten via social media en als een apparaat niet werkt helpen de helpdesks je graag verder via de live chat.

Boekhouder gaat ook online

Uiteraard blijft ook de financiële afdeling niet achter en kiezen steeds meer bedrijven of ZZP-ers voor online software om hun financiële administratie in te richten. Op deze manier hebben ondernemers overal toegang tot de financiën en houden zij beter zicht op de financiële performance.

Ook overheidsinstanties volgen de online trends op de voet en proberen steeds beter aansluiting te vinden bij de manier van werken van bedrijven. Zo heeft de Nederlandse overheid in 2011 bij alle rijksoverheden het gebruik van digitale UBL-facturen verplicht en stimuleert het bedrijven dit voorbeeld te doen volgen.

Online gevaren

Veel ondernemers en ZZP-ers zien nog veel beren op de elektronische snelweg en besluiten om de stap van offline naar online nog even uit te stellen. Vanuit de zakelijke markt wordt hier op ingespeeld door met een aantal standaards en procedures te laten zien welke online oplossingen verantwoord zijn. Stichting ZekerOnline is een voorbeeld van zo’n standaard en laat zien welke online producten verantwoord omgaan met bedrijfsgegevens en deze bovenal veilig houden.

Twijfelt u als ondernemer of ZZP-er over bepaalde online diensten? Laat u dan vooral goed inlichten en kies goede, maar bovenal betrouwbare online partners.