Reminder: de nieuwe Belastingregels in 2021!

Ieder nieuw jaar komt de overheid met nieuwe belastingregels die invloed hebben op jou als ondernemer. Dat geldt ook voor 2021. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van nieuwe kortingen, maar moet je ook rekening houden met een verlaging van aftrekposten. Wij reminden je eventjes aan de belangrijke en corona-gerelateerde veranderingen!

1. Zelfstandigenaftrek daalt

Als zelfstandig ondernemer kun je gebruik maken van een aftrekpost die jou minder belasting laat betalen over je winst. Dat is de zelfstandigenaftrek. Misschien weet je wel dat deze aftrek vorig jaar €7.023 was, maar dat is in 2021 dus ietsje minder: €6.670. Hoewel het hierdoor misschien lijkt alsof je er op achteruit gaat, maar door de hogere heffings- en arbeidskortingen en lagere inkomstenbelasting van 2021 valt dat best mee.

Houdt er rekening mee dat de zelfstandigenaftrek jaarlijks daalt, tot €3.240 in 2036.

2. Minder belasting over je loon

Verdien jij maximaal €68.507 per jaar? Dan hoef jij minder belasting te betalen in 2021! Het belastingpercentage daalt namelijk van 37,35% naar 37,1%. Voor inkomens boven het hiervoor genoemde jaarsalaris verandert er niets; dit blijft 49,5%.

Bovendien gaan de heffingskortingen dit jaar omhoog. Dat geldt voor zowel de algemene heffingskorting als de arbeidskorting op inkomstenbelasting. De lagere algemene heffingskorting zorgt ervoor dat mensen in de eerste belastingschrijf minder belasting betalen. Zo betaal je met een jaarinkomen van €40.000, €87 minder belasting per maand. Wat betreft de arbeidskorting, een jaarsalaris van €40.000 per jaar betekent €426 minder belasting.

Zo geldt voor beiden dus dat de hoogte van de korting afhankelijk is van jouw salaris. Hoe lager het salaris, hoe hoger de korting en vice versa.

3. Makkelijker buitenlands personeel aannemen

Nice! Het wordt in 2021 eenvoudiger voor startups om buitenlands personeel met specifieke kennis aan te nemen. Een lager salaris mag je aanvullen met een aandeel in het bedrijf, waardoor iemand sneller een verblijfsvergunning krijgt. Op die manier kun je als jong bedrijf dus snel doorgroeien!

4. Andere belastingregels voor het klimaat

Van plan om dit jaar een zakenreisje met het vliegtuig te boeken, een nieuwe bedrijfsauto aan te schaffen, of je productie op te voeren? Wees dan alert! In 2021 is de belasting op milieuonvriendelijke zaken namelijk hoger. Zo zal je vanaf nu vliegbelasting moeten gaan betalen. Bovendien wordt er een C02 heffing gehanteerd voor de industrie. Tenslotte worden C02 heffingen voor personenauto’s aangescherpt, om zo duurzaam rijden te stimuleren.

Misschien toch maar die elektrische auto aanschaffen dan… ;)

5. Wijziging lage vennootschapsbelastingtarief

Ook voor MKB’s zijn er wijzigingen wat betreft belastingregels. Vanaf nu wordt het lage vpb-belastingtarief namelijk verlaagd van 16,5% naar 15%. Bovendien geldt het lage tarief nu voor winsten tot aan €245.000 per jaar in plaats van €200.000. Het hoge tarief van 25% blijft hetzelfde.

Hierdoor gaan meer MKB’s dus meer winst overhouden!

6. Meldplicht bij belastingontwijking

Vanaf 1 januari 2021 is er een meldplicht bij belastingontwijking en -ontduiking. Maar wat betekent dat precies?

  • Iedere intermediair zoals een belastingadviseur, accountant, of financieel adviseur,
  • die betrokken is bij een fiscale constructie bruikbaar voor belastingontwijking,
  • en waarbij inwoners van verschillende landen betrokken zijn,
  • is verplicht deze grensoverschrijdende constructie binnen 30 dagen te melden aan de Belastingdienst.

Doe je dit niet, dan zitten daar natuurlijk ontzettend hoge straffen aan verbonden, die zelfs kunnen oplopen tot 6 jaar gevangenis. Blijf dus altijd eerlijk en transparant je bedrijf runnen!

7. Nieuwe investeringskorting

De overheid stimuleert investeringen maar al te graag. Vandaar de nieuwe Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Dit houdt in dat bij investeringen in bijvoorbeeld nieuwe machines of computers, je tot €5 miljoen 3,9% korting krijgt. Daarboven is de korting 1,8%. Wel moet de investeringsbeslissing zijn genomen na 1 oktober 2020 en moet de volledige betaling in 2021 of 2022 plaatsvinden. Bovendien moet je het bedrijfsmiddel binnen 6 maanden in gebruik nemen om in aanmerking te komen voor de BIK.

Je kunt de kortingen verrekenen bij de loonheffing. Investeren geblazen dus!

8. Coronacrisis: looptijden belastingmaatregelen

Om ondernemers zo goed mogelijk te helpen gedurende de coronacrisis zijn meerdere belastingmaatregelen versoepeld. Verschillende regelingen blijven beschikbaar in 2021. Bijvoorbeeld de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), en Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL). Daarnaast loopt de terugbetaling uitstel van belastingen vanaf 1 januari 2021 voor maximaal 24 maanden, en is de verlaagde invorderingsrente verlengd t/m 31 december 2021

* Inwerkingtreding van deze wetswijziging is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Al jouw investeringen, aftrekposten en belastingen netjes bijhouden

Iets wat in tegenstelling tot belastingregels nooit zal veranderen is het feit dat je altijd een nette boekhouding bij moet houden. Hierin moet je ook allerlei zaken zoals aftrekposten en investeringen verwerken. Kortom, alle genoemde wijzigingen zijn onderdeel van jouw financiële administratie. Wil jij die nou op een innovatieve en eenvoudige manier zelf bijhouden? Dat kan met een online boekhoudprogramma.

Van veilig online factureren, tot een razendsnelle btw-aangifte en verwerking van kosten: alles wat je nodig hebt als ondernemer vind je bij InformerOnline!