Prinsjesdag 2019: veranderingen in 2020 voor zzp’ers

Laatst was weer de derde dinsdag van september: traditiegetrouw de dag van Prinsjesdag. Naast de troonrede, de glazen koets, de hoedjes bij de vrouwen en de veelbesproken baard van koning Willem-Alexander is ook weer het welbekende koffertje overhandigd aan de Tweede Kamer. Hierbij zijn de regeringsplannen voor 2020 officieel bekendgemaakt. Maar wat betekenen deze plannen van het kabinet voor jou als zzp’er? In deze blog geven we antwoord op de vraag door de verandering stap voor stap door te nemen.

Schijvenstelsel op de schop

Ben je eindelijk erachter hoe het vierschijvenstelsel werkt voor je inkomstenbelasting? Dat is balen, want eerder dan verwacht bestaat vanaf 2020 het stelsel nog maar uit twee schijven: een voor laag tarief en een voor hoog tarief. Dit geldt trouwens voor iedereen die inkomstenbelasting moet betalen, dus ook voor bijvoorbeeld werknemers in loondienst.

In 2019 zit het schijvenstelsel zo in elkaar voor mensen zonder AOW:

Schijvenstelsel 2019

In 2020 gaat het schijvenstelsel er zo uitzien voor mensen zonder AOW:

Schijvenstelsel 2020

Zelfstandigenaftrek omlaag, arbeidskorting stijgt

Omdat het verschil in belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen in Nederland groot is, wil het kabinet het verschil nu verkleinen door de zelfstandigenaftrek geleidelijk te verlagen. Deze aftrekpost voor ondernemers gaat vanaf 2020 in acht stappen omlaag. Zo wordt in 2020 de zelfstandigenaftrek verlaagd van € 7.280 naar € 7.030. In 2028 gaat de zelfstandigenaftrek nog maar € 5.000 zijn.

Dit zou betekenen dat zelfstandigen zo’n € 750 netto achteruit zouden gaan. Maar dat gaat niet gebeuren, want de arbeidskorting gaat tegelijkertijd ook omhoog. Deze gaat vanaf 2020 zo hard omhoog dat zowel zzp’ers als werknemers ervan profiteren. Volgens de staatssecretaris gaan zelfstandigen in de meeste gevallen er nog op vooruit.

Nieuw btw-nummer eenmanszaken

Iedere ondernemer met een eenmanszaak krijgt vóór 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer van de overheid. Dit is zo gekomen omdat het burgerservicenummer (BSN) voorkomt in het btw-nummer. Hierdoor is dit persoonlijke nummer makkelijk te vinden van zzp’ers, wat in het ergste geval kan leiden tot identiteitsfraude.

Met het nieuwe btw-nummer voldoet de Belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze autoriteit houdt toezicht op het verwerken van persoonsgegevens in Nederland. Het lukt de Belastingdienst niet om op korte termijn het BSN uit bestaande btw-nummers te halen, dus krijgen alle zzp’ers dit jaar een extra btw-nummer zonder BSN erin verwerkt. Lees onze blog over de nieuwe btw-nummers.

Minimumtarief en zelfstandigenverklaring

Sinds 1 mei 2016 is de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) de vervanger voor de verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Het kabinet heeft de wet DBA meerdere keren opgeschort vanwege onduidelijkheid en paniek in de markt. Het kabinet is momenteel bezig met een nieuwe wet. Deze nieuwe wet moet duidelijkheid creëren tussen de opdrachtgever en zelfstandige. Tot 1 januari 2021 wordt de wet DBA opgeschort. Vanaf 2021 worden er vervangende maatregelen getroffen:

Minimumtarief zzp’ers

Vanaf 2021 geldt er een minimumtarief van € 16 voor zzp’ers. Deze maatregel is in het leven geroepen zodat zzp’ers niet te weinig betaald krijgen en niet rond kunnen komen.

Invoering zelfstandigenverklaring

Als je als zzp’er meer dan € 75 per uur verdient, kun je vanaf 2021 gebruikmaken van een zelfstandigenverklaring. Met deze verklaring toon je aan dat dat je je werk als zelfstandige uitvoert. Hierdoor wordt de kans op naheffingen uitgesloten.

Invoering opdrachtgeversverklaring

Om opdrachtgevers meer zekerheid te geven voordat ze in zee gaan met een zzp’er, kunnen ze testen met een opdrachtgeversverklaring of de zzp’er buiten dienstbetrekking is. Zo weet de opdrachtgever zeker dat hij achteraf geen naheffing hoeft te betalen. Dit gaat schijnzelfstandigheid tegen.

KOR vernieuwd

De kleineondernemersregeling (KOR) gaat vanaf 1 januari 202 op de schop. In plaats van korting kun je vanaf dan ook kiezen voor een vrijstelling op de btw. Vanaf 2020 krijg je een vrijstelling als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent een btw-ondernemer;
  • Je bent als ondernemer in Nederland gevestigd of hebt hier een vaste inrichting
  • Jouw omzet is niet hoger dan € 20.000 per kalenderjaar.

Lees op onze blog alles over de nieuwe kleineondernemersregeling.

 

Altijd up-to-date met Informer

Als ondernemer wil je natuurlijk een boekhoudprogramma die weet wat er speelt in de boekhoudwereld. Bij Informer is dat duidelijk het geval, zo er is elke week een blog te vinden met de laatste ontwikkelingen en is het online boekhoudprogramma altijd up to date. Zo is Informer ontwikkelpartner van de Belastingdienst, waardoor je als ondernemer onder andere in het programma makkelijker je btw-aangifte kunt doen!

Zelf proberen? De eerste 30 dagen zijn gratis en geheel vrijblijvend. Klik op de button hieronder om het te proberen!

Gratis testen!