Zakelijk en privé over op IBAN

Als ondernemer ben je geen nummer, maar je hebt er wel veel: KvK-nummer, BTW-nummer, in contracten, overeenkomsten, jaarcijfers; noem het maar op. Je rekeningnummers heb je vast ook al jaren ‘bij’ je. Daar gaat het één en ander aan veranderen. Want op 1 februari 2014 gaan we in Europa – zakelijk en privé – over op IBAN: het International Bank Account Number.

Deze maatregel is onderdeel van de SEPA standaarden. SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Eenvoudig gezegd komt er straks één gestandaardiseerd Europees systeem voor de betaalmarkt. De bedoeling is dat internationaal handelsverkeer hierdoor makkelijker wordt.

Inspelen op veranderingen

Bedrijfsmatig gezien is het belangrijk om op tijd in te spelen op de veranderingen. Want je administratie en bijbehorende software moeten erop worden aangepast. Op facturen en offertes – denk ook aan je briefpapier en website! – komt voortaan het IBAN-nummer en de BIC-code (= de internationale code van je bank) te staan, in plaats van het oude vertrouwde nummer dat je wellicht al jaren gebruikt.

Wees er op tijd bij

Nu denk je vast; tja, februari 2014: we hebben nog wel even. Klopt. Maar toch raden de experts aan nu alvast over te schakelen. Zonder IBAN-nummer op al je gegevens en in je systemen, is betaalverkeer straks simpelweg niet mogelijk. Het IBAN is vanaf februari 2014 overigens niet alleen je rekeningnummer, maar je hebt het ook nodig voor de machtings- en overschrijvingsformulieren. Daarom is het niet alleen fijn om je zaakjes op orde te brengen, maar ook gewoonweg noodzakelijk.

Doe de check

Begint het je allemaal wat te duizelen als je leest over IBAN, SEPA en BIC? Kijk dan eens op www.overopiban.nl/bedrijven. Via deze site kun je een IBAN Impact-Check doen om te kijken wat er in je onderneming moet veranderen om klaar te zijn voor het IBAN.

Extra kansen met IBAN

Zelf zijn we in mijn bedrijf alvast begonnen. Ons boekhoudprogramma wordt momenteel aangepast, zodat ondernemers die met ons systeem werken er zo min mogelijk omkijken naar hebben. Als ‘man van de cijfertjes’ moet je immers het goede voorbeeld geven. En los van wat extra energie nu, geeft het straks vooral ook veel kansen voor ondernemers. Het is immers een voordeel dat we overal hetzelfde nummer gebruiken; in binnen- en buitenland. Dat kan het zakendoen over de grens alleen maar bevorderen. Het IBAN-nummer wordt vast een succesnummer.