Online factureren anno 2016

Veel ondernemers in Nederland maken al gebruik van elektronisch factureren, oftewel e-factureren. Ondanks herhaalde initiatieven vanuit de overheid en het bedrijfsleven in het verleden, zijn er toch nog veel bedrijven die kiezen voor de traditionele factuur per post. Toch deed Minister Henk Kamp deze week een nieuwe poging op weg naar volledig digitaal factureren.

€10,7 miljoen

Minister Henk Kamp spreekt in zijn kamerbrief van afgelopen week over een lastenbesparing van €10,7 miljoen door e-facturering. Hij wil dat vanaf 1 januari 2017 leveranciers aan de overheid verplicht zijn om een elektronische factuur te sturen in plaats van de traditionele papieren factuur. Zijn verwachting is dat mede-overheden en het gehele bedrijfsleven vervolgens in eigen tempo, maar in ieder geval sneller, zullen volgen. Op die manier zal Nederland versneld over kunnen stappen op volledige e-factureren en profiteren van alle voordelen die e-factureren biedt.

Snelheid door automatisatie

In de kamerbrief spreekt de minister van een aantal voordelen van e-factureren ten opzichte van papieren facturen. Allereerst noemt hij besparingen op aanmaak-, druk- en frankeerkosten. Natuurlijk zijn dit voordelen, maar gelukkig heeft hij ook oog voor het echte voordeel van elektronisch factureren. Hij noemt namelijk de volledige procesautomatisering van bestelling tot betaling en daarmee de vermindering van de administratieve drukte.

Moderne boekhoudprogramma’s kunnen de elektronische factureren namelijk herkennen, waardoor zij veel sneller verwerkt kunnen worden. InformerOnline heeft zelfs een BoekRobot™ die deze elektronische facturen automatisch kan boeken. De factureren worden dan niet alleen herkend door het online boekhoudprogramma, de factuur wordt zelfs geboekt, zonder dat jij als ondernemer er iets voor hebt hoeven doen. Natuurlijk kun je de Informer BoekRobot™ altijd controleren, maar wat je zult merken, is dat er ook veel minder fouten zullen worden gemaakt.

Factureren met Word of Excel

Sommige MKB’ers, maar zeker een heleboel ZZP’er maken nog helemaal geen gebruik van een speciaal facturatiepakket. Zij roepen de alom geroemde kwaliteiten van Word en Excel aan om te factureren. Er zijn een aantal redenen waarom je deze werkwijze eigenlijk zou moeten vermijden. Allereerst is het veel moeilijker om je eigen huisstijl te integreren en bovendien moet je zelf allerlei formules instellen om de berekeningen te laten kloppen. Een ander nadeel is het gevaar van dubbele factuurnummers. In Word of Excel moet je namelijk zelf het factuurnummer intypen en hier ligt het risico dat je per ongeluk een verkeerd of al bestaand factuurnummer gebruikt. Ook op het gebied van data-veiligheid liggen er gevaren. Je zal als ondernemer de data van de verkoopfacturen namelijk zelf moeten back-uppen en opslaan, anders loop je het gevaar op vermiste data en problemen met de Belastingdienst. Een laatste nadeel ligt op het gebied van procesautomatisering. Na het maken van de factuur zul je hem namelijk altijd moeten printen of om moeten zetten naar PDF en vervolgens versturen per e-mail.

Klaar voor de toekomst

Kies daarom ook als MKB’er of ZZP’er voor een specialistisch facturatiepakket als InformerOnline. Je kiest een van de templates, je primaire bedrijfskleur, je voert je logo en checkt je adresgegevens. Vervolgens kun je heel eenvoudig een klant selecteren, factuurregels invoeren en je factuur direct per e-mail vanuit InformerOnline versturen. Wil je een bijlage meesturen of wil je op je factuur de nieuwe QR-code voor sneller betalen invoegen, het kan allemaal met InformerOnline. Doordat InformerOnline in de cloud werkt heb je altijd en overal toegang tot je verkoopfacturen of de rest van je administratie. InformerOnline is bovendien houder van het keurmerk Zeker-OnLine, dit geeft jou als ondernemer de zekerheid dat jouw data veilig is en het programma betrouwbaar.

Met InformerOnline voldoe je aan alle eisen

Er zijn twee belangrijke eisen waar je als ondernemer aan voldoet als je de verkoopfacturen via InformerOnline verstuurt. Allereerst kun je heel eenvoudig voldoen aan de 12 factuureisen van de Belastingdienst. Er zijn namelijk eisen aan verkoopfacturen van ondernemers en als je hier niet aan voldoet, kun je problemen krijgen met de Belastingdienst.

Een tweede voorwaarde waar je aan voldoet is de voorwaarde van e-factureren. Iedere factuur die vanuit InformerOnline wordt verstuurd is een elektronische factuur die geschikt is voor de Nederlandse overheid. Door te factureren met InformerOnline voldoe je dus aan alle eisen en ben je klaar voor de toekomst!

Kies een pakket dat jouw interessant lijkt en probeer het 30 dagen vrijblijvend, geheel gratis.