Gratis boekhoudprogramma

Ben je op zoek naar een gratis boekhoudprogramma? Kijk dan goed naar de voordelen en nadelen van gratis boekhoudsoftware.

Waarom een gratis boekhoudprogramma?

Als ondernemer verplicht de Belastingdienst je om een goede administratie te voeren. Als je net begint als ondernemer heb je misschien geen zin om direct geld uit te geven aan een boekhoudprogramma. Ook als je boekhouding niet zo groot is lijkt een investering in een boekhoudpakket misschien overbodig. Om als ondernemer een goede keuze te kunnen maken hebben wij een aantal voor- en nadelen van gratis boekhoudsoftware op een rijtje gezet.

Gratis boekhoudprogramma gebruiken

Voordelen van gratis boekhoudsoftware

Het grootste voordeel van gratis boekhoudsoftware is natuurlijk het besparen van geld. Zonder eenmalige aanschaf of maandelijks abonnement bespaar je zo direct op je uitgaven. Veel startende ondernemers of ondernemers met een kleine boekhouding kiezen daarom voor een gratis boekhoudoplossing. Toch hebben gratis boekhoudprogramma’s en oplossingen in Excel een aantal nadelen.

Bekijk daarom ook de nadelen van een gratis boekhoudpakket. Of in andere woorden: de voordelen van een (betaald) online boekhoudprogramma.

InformerOnline Boekhouden Gratis

Nadelen van gratis boekhoudsoftware

De nadelen van een gratis boekhoudoplossing vind je vooral op het gebied van tijd en veiligheid. Ook is een gratis boekhoudprogramma niet altijd wat het lijkt.

Deze ‘verborgen gebreken’ hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Excel als gratis boekhoudoplossing

Er zijn nog steeds veel ondernemers die Microsoft Excel gebruiken om hun administratie bij te houden. Excel is natuurlijk een heel handig programma voor heel veel situaties. Maar ook voor je boekhouding? In feite gebruik je een uitgebreid Excel-sjabloon en geen boekhoudprogramma. Een foutje in de formule van een cel is zo gemaakt. Ook heb je best wat kennis nodig van het programma om het optimaal te kunnen gebruiken voor je boekhouding.

Op het gebied van veiligheid laat Excel ook nog wat te wensen over. Alle spreadsheets van je boekhouding moet je zelf beveiligen, opslaan en bewaren. Daarnaast mist Excel de innovaties en slimme tools van hedendaagse boekhoudpakketten. Zo kun je in Excel de in- en verkoopfacturen zelf niet opslaan en moet je dus alles nog in mappen bewaren. Met een online boekhoudprogramma worden veiligheid en backups automatisch voor je geregeld. En de btw-aangifte? Die stuur je direct vanuit je boekhouding mét een iDEAL betaling naar de Belastingdienst.

Een boekhouding in Excel bespaart je misschien geld, maar zeker geen tijd. Bekijk daarom ook onze blog over de nadelen van boekhouden in Excel. En laat die tijd als ondernemer nu minstens zo waardevol zijn…

Freemium

Misschien heb je deze pagina wel gevonden door in een zoekmachine op internet naar een ‘gratis boekhoudprogramma’ te zoeken. Het is je dan ongetwijfeld opgevallen hoeveel aanbieders zeggen gratis boekhoudsoftware te hebben. Je gaat naar de website, maakt een account aan en kunt direct aan de slag. Je komt er daarna snel achter dat je een aantal basisfuncties mist. En je raadt het al… Om alle functies te kunnen gebruiken moet je upgraden. Jouw gratis boekhoudprogramma is Freemium software gebleken. Dat is software waarbij je in een later stadium alsnog aan kosten vastzit. Maar omdat je jouw administratie al in het programma hebt gezet ga je alsnog overstag. Check dus altijd of je voor de functies die je wilt gebruiken later geen kosten moet maken.

Tijdelijk gratis boekhoudprogramma

Veel aanbieders van online boekhouden bieden een gratis proefaccount aan. In deze proefperiode kun je kosteloos alle functies van het pakket uitproberen. Natuurlijk is dat heel handig, maar nog steeds geen boekhoudprogramma. Als je proefperiode voorbij is zul je toch moeten kiezen voor een betaald account. Een gratis proefperiode is vooral handig om de werking van een programma te testen. Maar laat je niet foppen door lange proefperiodes!

Advertenties

Toch zijn ze er wel hoor. Gratis boekhoudprogramma’s waar je alle functies kunt blijven gebruiken zonder ervoor te hoeven betalen. Het enige dat je zult moeten accepteren zijn de vele advertenties in de software. Deze advertenties verdienen voor de leverancier het geld, maar of jij als ondernemer daar zo blij van wordt? Ook gebeurt het vaak dat dit soort partijen jou allerlei e-mails met advertenties toezenden. Zo’n gratis boekhoudprogramma klinkt aantrekkelijk. Maar is het echt zo prettig?

Kun je gratis boekhouden met InformerOnline?

Jazeker. Met InformerOnline Boekhouden Gratis heb je geen kosten voor je administratie. Er zijn wel wat beperkingen voor het gratis boekhoudpakket. Allereerst kun je niet onbeperkt boekingen maken. Met het gratis boekhoudprogramma kun je per maand 3 inkoopfacturen, 3 verkoopfacturen en 10 bankmutaties verwerken. Je btw-aangifte direct naar de Belastingdienst sturen vanuit je boekhouding maakt ook geen deel uit van het gratis boekhoudprogramma. Als je een proefaccount van InformerOnline start wordt na 30 dagen automatisch het Boekhouden Gratis account geactiveerd.

Gratis Testen!
Gratis Cursus Online Boekhouden

Cursus Boekhouden

Leer eenvoudig en snel de basisprincipes voor het voeren van een online boekhouding.

Gratis Cursus online Boekhouden →

Webinars InformerOnline

Webinars

Bekijk een van onze webinars-on-demand voor een online rondleiding door ons boekhoudprogramma.

Bekijk een Webinar →

Proefaccount InformerOnline

Gratis Proefaccount

Maak geheel vrijblijvend een proefaccount aan en ervaar het gemak van online boekhouden zelf.

Gratis Proefaccount →