Zeker van je...

Btw aangifte - wat is het & hoe doe ik dat?

Ontdek hoe je als zelfstandig ondernemer eenvoudig en snel je btw-aangifte kunt doen en indienen bij de Belastingdienst.

BTW-aangifte doen

Alles wat je moet weten over BTW-aangifte

Ontdek hoe de BTW precies werkt en leer de impact op jouw financiën en bedrijf kennen

Dashboard mockup

Wat is de btw-aangifte precies?

Voordat we je vertellen hoe eenvoudig het is om de aangifte omzetbelasting zelf te doen, leggen wij je de 5 stappen uit die je bij iedere aangifte weer doorloopt.

1 .Belasting over je omzet

Btw (belasting toegevoegde waarde) is een belasting die de klant betaalt over de omzet van producten of diensten. De tarieven variëren meestal tussen 21% en 9%, en sommige producten zijn vrijgesteld van btw.

2. Btw betalen over je inkopen

Als ondernemer betaal je btw bij het inkopen van goederen of diensten, ook wel "betaalde btw" genoemd. Dit is de omzetbelasting die je betaalt over de omzet van je leverancier.

3. Alle omzetbelasting op een rijtje

De btw-aangifte balanceert de betaalde en ontvangen belasting. Met een nauwkeurige boekhouding stuur je het overzicht naar de Belastingdienst om boetes te voorkomen, omdat zij strikt naleving handhaven.

4. Het verschil betalen of terugkrijgen

De btw-aangifte laat zien of je meer btw hebt betaald of ontvangen. Bij een overschot betaalt de Belastingdienst jou terug en bij een tekort moet je het verschil aan hen terugbetalen, meestal op kwartaalbasis.

5. Iets vergeten?

Bij het vergeten van een btw-bedrag kun je een suppletieaangifte indienen om de aangifte omzetbelasting compleet te maken. Hierin vermeld je de vergeten bedragen, zodat de Belastingdienst op de hoogte is van de juiste belastingen.

Dashboard mockup
Altijd een automatisch klaargezette BTW-aangifte

Snel en correct de BTW-aangifte doen

Tegenwoordig kun je als ondernemer binnen 2 minuten de aangifte omzetbelasting regelen met het boekhoudprogramma InformerOnline.

1. Aangifte altijd automatisch bijgewerkt

Automatisch worden btw-bedragen van inkoop- en verkoopdocumenten toegevoegd aan de btw-aangifte, waardoor je altijd inzicht hebt in de aangifte. Een overzichtelijke weergave helpt bij het controleren van de aangifte omzetbelasting.

Als je de aangifte omzetbelasting vervolgens gaat controleren, zie je alles heel overzichtelijk op een rijtje staan!

2. Even nalopen en versturen!

Omdat alle btw automatisch al is klaargezet, hoef je de btw-aangifte aan het einde van een periode alleen nog even te controleren, zelf of met je boekhouder. Vervolgens verstuur je deze met één druk op de knop naar de Belastingdienst, gewoon vanuit je Informer-administratie. Je hoeft dus nooit meer in te loggen op een andere plek!

3. Direct betalen met iDEAL

Dankzij een innovatieve samenwerking tussen Informer en de Belastingdienst kun je het verschil in btw direct terugbetalen met iDEAL na het bevestigen van de aangifte. Dit zorgt voor een snelle en eenvoudige afhandeling van de btw-teruggave.

FAQ

Veelgestelde vragen - FAQ

Je hebt vast nog vragen – hieronder vind je veelgestelde vragen. Wil je toch meer informatie? Je kan altijd vrijblijvend een demo aanvragen en je krijgt een 1 op 1 gesprek met Informer

Wat moet je invullen op de btw-aangifte?
Op de btw-aangifte geef je aan hoeveel btw je ontvangen en betaald hebt over een jaar, kwartaal, of maand. Dit is afhankelijk van hoe jij van tevoren hebt afgesproken aangifte omzetbelasting te doen. Als je meer btw hebt ontvangen dan betaald, moet je dit terugbetalen aan de Belastingdienst. Als je meer hebt betaald dan ontvangen, krijg je het verschil terug.
Hoe moet je btw-aangifte indienen?
Het indienen van de btw-aangifte is erg eenvoudig met een gespecialiseerd boekhoudprogramma, zoals InformerOnline. Hiermee automatiseer je het tijdrovende en moeilijke deel van de aangifte, zodat je aan het eind van een periode binnen 2 minuten klaar bent. Zo kun je dus ook zonder verstand van boekhouding helemaal zelf je btw-aangifte doen, zonder dat je fouten maakt.
Is de btw-aangifte verplicht?
Als zelfstandig ondernemer ben je verplicht btw-aangifte te doen, tenzij je gebruik maakt van de Kleineondernemersregeling. Als je hier geen gebruik van maakt moet je dus wel altijd aangifte omzetbelasting indienen. Je mag wel zelf (van tevoren) kiezen of je dit per jaar, kwartaal of maand wilt doen.
Wat als je de btw-aangifte te laat indient?
Als je te laat bent met het indienen of betalen van de btw-aangifte, krijg je een boete van de Belastingdienst. Deze boete is 3% van het te-laat-betaalde bedrag met een minimum van €50 en een maximum van €5.514. Zorg dus altijd dat je op tijd bent en wees geen dief van je eigen portemonnee.
Wat als ik iets vergeet op de btw-aangifte?
Dat is in principe geen probleem, mits je het corrigeert. Dit kun je doen door een suppletieaangifte in te dienen. Daarin geef je dus aan welke facturen of bonnen je de vorige keer vergeten bent mee te nemen. Door deze aangifte ook in te dienen heb jij het foutje helemaal hersteld. Een suppletieaangifte indienen via InformerOnline is binnen 5 minuten geregeld.
Is btw-aangifte doen moeilijk?
Nee, totaal niet. Het moeilijkste deel is namelijk geautomatiseerd, zolang jij je inkoop- en verkoopfacturen bijwerkt, waardoor alleen de controle en het versturen nog over blijft. Het controleren kun je zelf doen, of zou je kunnen laten doen door een boekhouder. Versturen kun je helemaal zelf, gewoon vanuit je boekhoudprogramma.

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Sneller winstaangifte doen dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer

Dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer upload je eenvoudig een brugstaat van je Informer-administrayie in de aangiftesoftware, dat bespaart veel tijd.
Lees verder

Informer en Advies voor Stichtingen lanceren rekeningschema voor ANBI’s

Waar stichtingen eerst zelf hun rekeningschema moesten aanpassen, is er nu een speciaal rekeningschema voor ANBI-stichtingen beschikbaar gesteld in Informer.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis