Online boekhouden als je geen boekhouder bent

Nu steeds meer ondernemers zelf hun boekhouding doen, of in ieder geval het grootste gedeelte ervan, neemt de vraag naar gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware alleen maar toe. Weinig van deze ondernemers zijn gespecialiseerd in het boekhouden en sommige hebben zelfs een bepaalde angst om zelf met de cijfers aan de slag te gaan. Daarom moet de software die ze daarvoor gebruiken niet gericht zijn op boekhouders of accountants, maar op ondernemers die meer verstand hebben van hun eigen vakgebied. InformerOnline is dan ook een online boekhoudpakket voor niet-boekhouders. Een boekhoudpakket gericht op de groep ondernemers die steeds meer zelf wil doen.

Angst voor boekhouden?

Ondanks het toenemend aantal ondernemers dat het boekhouden voor eigen rekening wil nemen, bestaat er ook nog steeds veel onzekerheid binnen deze groep. Men vindt het eng om hun eigen boekhouding te doen. Het is in hun ogen iets waar ze niet veel verstand van hebben en wat jarenlang is uitbesteed aan mensen die er echt verstand van hebben. Echter, is dat gevoel wel gegrond? Is boekhouden eng en moeilijk?

In mijn ogen is dat namelijk absoluut niet het geval. Het enige wat bij boekhouden dat gevoel opwekt, is het gebruik van termen die alleen voor boekhouders en accountants bekend klinken. Boekhouden is eigenlijk een logische en natuurlijke manier om je administratie bij te houden. Als je al die boekhoudkundige termen vervangt door iets wat voor iedereen duidelijk is en het gebruik op een natuurlijke manier laat verlopen, dan maak je het boekhouden voor iedereen toegankelijk. Dat is dan ook precies wat wij hebben gedaan met het online boekhoudpakket van InformerOnline.

Geen boekhoudkundige termen maar begrijpelijke taal

Als je niet spreekt over ‘debiteuren’ en ‘crediteuren’ maar over ‘klanten’ en ‘leveranciers’, dan weet iedereen wat je bedoelt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van ‘categorieën’ i.p.v. ‘grootboekrekeningen’. Als jij je kosten en opbrengsten onderverdeelt in categorieën, dan weet je precies in welke verhouding je geld ergens naartoe gaat of hoe het binnenkomt. Het woord ‘grootboekrekening’ hoeft dan ook helemaal niet te worden gebruikt.

Het zijn maar een paar voorbeelden, maar aan de hand hiervan is het duidelijk dat een boekhoudpakket helemaal niet gecompliceerd hoeft te zijn. Het wordt geschreven volgens de wensen van de gebruiker. Als de gebruiker een niet-boekhouder is, dan moet het online boekhoudpakket ook zonder al te veel moeite te begrijpen zijn. Geen boekhoudkundige termen, maar gewoon begrijpelijke taal voor ZZP’ers en ondernemers.

Boekhouden volgens je gevoel

Naast begrijpelijk taal moet boekhoudsoftware voor niet-boekhouders ook op een logische manier zijn opgebouwd. Dat wil zeggen dat als jij de kosten van een ontvangen factuur wilt boeken, je precies weet waar je moet zijn. Dan ga je naar ‘Inkoop’ en voeg je de inkoopfactuur toe, gekoppeld aan de gewenste kostencategorie. Als je iets verkocht hebt, dan doe je precies hetzelfde, maar dan onder ‘Verkoop’. Als je een klant wilt toevoegen, dan ga je naar ‘Relaties’. Kortom, een logische manier van boekhouden, waarbij je gewoon volgens je gevoel te werk kan gaan. Het online boekhoudpakket van InformerOnline is volgens die denkwijze (en dus gevoel) ingericht. Zonder een cursus kan je dan ook meteen uit de voeten.

Vragen en advies

Ook al maak je gebruik van een gebruiksvriendelijk boekhoudsysteem, op een gegeven moment zal je toch tegen vragen aanlopen. Dat kunnen boekhoudkundige vragen zijn, maar ook vragen met betrekking tot het gebruik van de software. Alleen sta je er in ieder geval nooit voor. Accountants en administratiekantoren zijn er in overvloed, die jou prima kunnen adviseren met betrekking tot jouw boekhouding en bijbehorende vragen. Zij zijn nog steeds specialist op dit gebied en zijn op de hoogte van de meest recente regelgevingen. Wij adviseren dan ook om gebruik te blijven maken van hun expertise. Het overgrote deel van de boekhouding (en kleinere ondernemers misschien wel de gehele boekhouding) kan je misschien zelf doen, maar het is altijd fijn dat je terug kunt vallen op iemand die je net wat verder kan helpen.

Bij vragen over het gebruik van ons online boekhoudpakket, kan je altijd gebruikmaken van het InformerOnline support team . Je kan in ieder geval altijd vertrouwen op goede ondersteuning en op een gebruiksvriendelijk boekhoudpakket. Dat zou toch wel een stuk van die angst weg moeten nemen? Aan InformerOnline zal het in ieder geval niet liggen. Voor een live-demo kun je altijd contact met ons opnemen, of ontdek InformerOnline tijdens een gratis webinar.

 

lees het ebook over zelf boekhouden