Nieuw btw-nummer voor zzp’ers

Nog voor 2020 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit besluit is genomen nadat er commotie was ontstaan over het burgerservicenummer (BSN) in het btw-nummer, waarbij nu makkelijk het persoonlijke nummer van zzp’ers te vinden is. Dit kan in het ergste geval leiden tot identiteitsfraude.

Uitleg btw-nummer

Als je zzp’er bent, dan heb je ook een btw-nummer. Hierdoor kan de belastingdienst zien dat je ondernemer bent en omzetbelasting moet betalen. Het vorige btw-nummer bestond uit:

btw, btw-nummer, uitleg, BSN

  1. Landcode: in dit geval is dat NL
    De landcode kan ook van een ander land van de Europese Unie staan, zoals FR voor Frankrijk en BE voor België;
  2. BSN of RSN/fiscaal nummer
    In het 2e gedeelte staat er een RSIN/fiscaal nummer als er sprake is van een samenwerkingsverband of een rechtspersoon, eenmanszaken hebben hier een burgerservicenummer staan;
  3. Toevoeging: loopt van B01 tot en met B99
    De toevoeging geeft aan of het een eerste, tweede of daaropvolgend bedrijf is op je BSN of RSN/fiscaal nummer.

Meer informatie over btw-nummers

Nieuw btw-nummer

Een onderdeel van jouw btw-identificatienummer is nu dus je BSN-nummer. Maar dit mag niet meer met de nieuwe privacywet AVG (Algemene Veroordeling Gegevensbescherming). Door deze privacywet mogen bedrijven en instanties alleen persoonsgegevens delen als het noodzakelijk is. Je BSN is strikt persoonlijk, maar moet je toch verplicht vermelden op je website en facturen. Dit kan leiden tot identiteitsfraude.

Het lukt de Belastingdienst niet om op een korte termijn het BSN uit het btw-nummer te halen, dus komen ze met een tussenoplossing: alle zzp’ers kregen in 2019 een extra btw-nummer zonder BSN-nummer. Op 11 oktober 2019 zijn de eerste brieven ontvangen met een nieuw btw-identificatienummer.

Update: btw-identificatienummer vanaf 2020

Heb jij een eenmanszaak (zzp)? Dan is de nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) ingegaan. Vermeld je nieuwe nummer op je facturen, websites en andere communicatiemiddelen. Gebruik je nieuwe btw-identificatienummer ook bij al je contacten met klanten en leveranciers.

Bewaar wel je oude btw-nummer, want dat is omgevormd tot het omzetbelastingnummer. Het omzetbelastingnummer gebruik je bij contact met de Belastingdienst, bijvoorbeeld als je de BelastingTelefoon belt.

Meer informatie over dit onderwerp vind je in dit artikel van de Rijksoverheid

Nieuw btw-identificatienummer in InformerOnline

In InformerOnline kun je makkelijk je nieuwe btw-identificatienummer toevoegen via de administratie-instellingen. Dan staat het gelijk goed op je nieuwe facturen.

Eigen bedrijf? Bespaar zoveel mogelijk tijd!

Geef aan wat voor ondernemer jij bent en ontdek hoe jij meer tijd kunt besparen.