Mkb’ers: deze wetten worden of zijn net gewijzigd

Ben jij mkb’er? Onlangs zijn er een paar wetten gewijzigd en er komen nog een paar wetswijzigingen aan vanaf 1 oktober. We zetten ze voor jou als mkb’er op een rijtje, zodat je alles op een rijtje hebt. Dat scheelt weer uitzoeken!

Recente wetswijzigingen

1. Minimumjeugdloon omhoog
Heb jij personeel in dienst die nog onder het minimumjeugdloon vallen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een stijging van loonkosten. Vanaf 1 juli 2019 krijgen werknemers vanaf 21 jaar het volledige minimumloon, en gaat het loon van 18 tot 21 jaar ook omhoog. Er zijn meerdere aanleidingen waarom het minimumloon is verhoogd. Zo wonen steeds meer 21-jarige op zichzelf, hebben veel jongeren van 21 al een diploma en hebben ouders een wettelijke onderhoudsplicht tot 21 jaar.

Hieronder staan de verhogingen gemeld:

  • 21 jaar: van 85% naar 100% minimumloon;
  • 20 jaar: van 70% naar 80% minimumloon;
  • 19 jaar: van 55% naar 60% minimumloon;
  • 18 jaar: van 47,5% naar 50% minimumloon.

2. Anonieme aandelen op naam
Als je een naamloze vennootschap hebt en aandelen aan toonder uitgegeven of misschien zelf in bezit? Vanaf 2020 moeten deze anonieme aandelen op naam staan. Doe je dit niet, dan worden deze aandelen ongeldig verklaard. Je hebt tot 31 december 2019 om de statuten bij de notaris te wijzigen.

3. E-facturen naar overheidsinstanties
Als je zaken doet met overheidsinstanties, dan kun je facturen digitaal naar de overheid sturen. Sinds 18 april 2019 is het namelijk verplicht voor overheidsinstanties om digitale facturen te kunnen ontvangen en verwerken. Het is makkelijker, sneller en nauwkeuriger en scheelt veel papier, waardoor het milieubewuster is.

4. BIG-nummer zorgverlener verplicht vindbaar
Zorgverleners die BIG -geregistreerd (BIG= Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) zijn, moeten sinds 1 april 2019 hun BIG-nummer actief bekend maken. Dit is zo gekozen zodat patiënten makkelijker kunnen vinden of een zorgverlener in het register staat. Het BIG-nummer moet vermeld worden op bijvoorbeeld websites, rekeningen en e-mailhandtekeningen.

5. Zorgverlener valt onder tuchtspraak
Voor zorgverleners geldt ook sinds 1 april 2019 onder tuchtspraak. Dit houdt in dat patiënten een klacht kunnen indienen, waar het in het uiterste geval; kan zijn dat diegene een beroepsverbod krijgt.

Wetswijzigingen vanaf 1 oktober 2019

1. Kenteken- en APK-plicht trekkers en tractoren
Mocht je als mkb’er gemotoriseerde (en getrokken) voertuigen bezitten die sneller dan 25 km per uur en op de openbare weg rijden, dan geldt er per 1 oktober een kentekenplicht. Hier vallen de volgende voertuigen onder:

  • Mobiele machines;
  • Motorrijtuigen met een snelheidslimiet;
  • Landbouw- en bosbouwtractors;
  • Verwisselbare getrokken aanhangwagens en machines;
  • Getrokken voertuigen boven 750 kilo (die in combinatie met tractor sneller dan 25 km/u rijdt).

Ook wordt een APK-keuring verplicht voor trekkers die sneller gaan dan 40 km per uur.

2. E10 benzine vaker aanbieden
Als je een tankstation bezit, dan moet je vanaf 1 oktober vaker E10 benzine aanbieden. Dit soort benzine is minder milieuvervuilend, omdat het meer (bio)ethanol bevat en dus minder CO2 uitstoot. Als je minstens 2 benzinepompen hebt, dan moet vanaf 10 oktober minimaal de helft geschikt zijn voor E-10 benzine.

Wetswijzigingen vanaf 1 januari 2020

1. Wegwerpplastic verboden
Mocht je een horecabedrijf hebben of produceer je plastic producten (inclusief verpakkingen), dan krijg je vanaf 2021 te maken met het Europese verbod op plastic wegwerpartikelen. Hier vallen bijvoorbeeld plastic bekers, rietjes en borden onder. Dit besluit is gekomen om milieuvervuiling tegen te gaan. Begin dus nu alvast met het zoeken van alternatieven.

2. Tabakswaren niet meer in zicht
Bezit je een supermarkt en verkoop je tabak? Dan mag je vanaf 1 januari 2020 ze niet meer uitstallen voor consumenten. Alle andere verkooppunten en speciaalzaken die tabaksproducten verkopen mogen vanaf 1 januari 2022 ze niet meer in zicht hebben. Door deze wetswijziging hoopt de overheid dat mensen minder in de verleiding komen om te gaan roken.

3. Verschil tussen de vof, cv en maatschap verdwijnt
Heb je een vof, cv of maatschap? Dan gaat er voor jou wat veranderen vanaf 1 januari 2020. Deze personenvennootschappen verdwijnen en komt terug als één vorm. Dit heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid. De overheid heeft met deze wetswijziging als doel om het samenwerken aantrekkelijker te maken.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste wetswijzigingen over nieuwe wetten voor jouw bedrijf? Houd dan deze website van de Kamer van Koophandel in de gaten.