MKB-winstvrijstelling 2014 en 2015

Ben je ondernemer en doe je zelf je belastingaangifte? Dan is het altijd belangrijk om te weten welke belastingvoordelen voor jou van toepassing zijn. In eerdere blogposts heb ik al een aantal onderwerpen met betrekking tot belastingvoordeel besproken. Zo heb ik het gehad over de investeringsaftrek, de zelfstandigenaftrek (waarbij ook de startersaftrek is behandeld) en de kleine-ondernemersregeling. Omdat er natuurlijk nog veel meer voordeel valt te behalen en je jezelf nooit tekort moet doen, wil ik het in deze blogpost over de MKB-winstvrijstelling hebben. Het onderwerp is niet ingewikkeld, maar het is zeker het vermelden waard. Uit eigen ervaring weet ik dat veel ondernemers de MKB-winstvrijstelling niet kennen en dus ook niet weten dat ze er recht op hebben.

Wat is de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling is zoals aangegeven een extra aftrekpost, met als doel de bedrijvigheid van kleinere ondernemers te stimuleren. Sinds 2013 staat het percentage van deze vrijstelling op 14% en ook voor 2014 en 2015 wordt dit percentage aangehouden.

Wanneer kom je in aanmerking voor de MKB-winstvrijstelling?

Je komt in aanmerking voor de MKB-winstvrijstelling als de Belastingdienst je voor de inkomstenbelasting ziet als een ondernemer. Tot 2010 moest je ook nog aan het urencriterium voldoen, maar deze norm is hiervoor komen te vervallen. Elke ondernemer komt dus in aanmerking voor de vrijstelling, ook als je minder dan 1225 uur in het afgelopen jaar als ondernemer actief bent geweest.

Hoe pas je de MKB-winstvrijstelling toe?

De MKB-winstvrijstelling wordt berekend over de nettowinst behaald uit 1 of meerdere ondernemingen, na vermindering van de ondernemersaftrek. Dat wil zeggen dat de 14% MKB-winstvrijstelling pas als laatste van de aftrekposten wordt toegepast, waarna het belastbaar inkomen overblijft.

In formules is dit als volgt:
Nettowinst = omzet – inkoopwaarde – bedrijfskosten
MKB-winstvrijstelling = (nettowinst – ondernemersaftrek) X 0,14
Belastbaar inkomen = nettowinst – ondernemersaftrek – MKB-winstvrijstelling

Het belastbaar inkomen is uiteindelijk het bedrag waar de inkomstenbelasting over berekend wordt. Let op! De gehanteerde bedragen zijn altijd exclusief BTW. Jij bent immers alleen een doorgeefluik van de BTW en dat heeft verder geen invloed op jouw cijfers.

Nadelig bij verlies

Alhoewel de MKB-winstvrijstelling voor winstgevende bedrijven zeer voordelig is, pakt het bij verlieslijdende ondernemingen juist nadelig uit. Bij verlies wordt de MKB-winstvrijstelling in mindering gebracht, waardoor het fiscale verlies lager uitkomt.

Tip voor startende ondernemers

Ben jij een startende ondernemer en wil jij weten voor welke belastingvoordelen, naast de MKB-winstvrijstelling, jij in aanmerking komt? De Belastingdienst heeft een speciale pagina waar je alles zou moeten kunnen vinden.