Klantenbinding toepassen: 3 stappen!
Bedrijven zijn continu bezig met het werven van nieuwe klanten. Nieuwe klanten betekenen immers meer omzet. Maar klopt die gedachtegang wel? Moet de focus nu liggen op de nieuwe of op de bestaande klanten? De continuïteit van je bedrijf ligt immers bij hetgeen waarop je kan terugvallen in moeilijke tijden. Klantenbinding is daarom niet alleen bedoeld om maximaal rendement te behalen uit je bestaande klantenbestand, maar ook om je bedrijf gezond te houden.
Klantenbinding toepassen
Als ondernemer is het een gezonde drang om nieuwe klanten te willen werven, daar is niks mis mee. De focus moet echter niet alleen liggen bij het binnenhalen van deze nieuwe klanten, maar ook bij het behoud ervan. De grote vraag is natuurlijk, hoe doe je dat? Hieronder volgen een 3-tal voorbeelden van hoe je klantenbinding kan toepassen binnen je bedrijf.
1. Loyaliteitsprogramma
Eén van de meest voorkomende toepassingen van klantenbinding, is het gebruikmaken van een loyaliteitsprogramma. Het loyaliteitsprogramma is niks anders dan het belonen van je klanten voor hun trouwzijn. Kijk maar eens naar de kledingwinkels en hun klantenpassen. Je spaart voor punten en vervolgens krijg je waardebonnen toegestuurd. Klanten maken hier gretig gebruik van, maar ook jij haalt hier voordeel uit. Naast het feit dat klanten terugkomen, wordt ook het (persoonlijke) koopgedrag geregistreerd wat gebruikt kan worden voor marketingcampagnes.
Naast het opbouwen van spaarpunten met klantenpassen en spaarkaarten, kan je bij het loyaliteitsprogramma ook denken aan abonnementen. Net zoals telefoonproviders kortingen aanbieden wanneer jij voor 1 of 2 jaar een telefoonabonnement afneemt, kan jij dat ook doen met jouw diensten. Afhankelijk van je producten of diensten, kan je met het loyaliteitsprogramma voor klantenbinding zelf een beloningssysteem opstellen.
2. Communiceer met je klanten
De enige manier om te achterhalen wat je klanten willen, is door met ze te communiceren. Niet alleen jij als ondernemer blijft je ontwikkelen, maar ook jouw klanten staan niet stil. Smaken en wensen kunnen in de loop der tijd veranderen. Klantenbinding is dus ook weten wat je klanten willen. Af en toe persoonlijk contact geeft je de gelegenheid om hier navraag over te doen. Daarnaast voelt de klant zich ook gewaardeerd.
Een minder persoonlijke, maar wel een efficiënte manier om wensen te achterhalen, is om één keer per jaar een vragenlijst naar je klanten te sturen. Achteraf kan uiteraard alsnog persoonlijk contact worden opgenomen met de klant, om in te spelen op deze wensen.
3. Extra service
Het leveren van een extra service is een simpel gebaar, maar kan een zeer positief effect hebben op de klantenbinding. Iets extra’s hoeft je klanten niet altijd iets meer te kosten. Juist dit gebaar blijft bij klanten hangen en wordt zeer op prijs gesteld. Wanneer jij een aantal kledingstukken aan een klant verkoopt en je doet er vervolgens één t-shirt gratis bij, dan zal zullen ze het zich telkens weer herinneren wanneer ze het shirt uit de kast trekken. De herinnering aan een mooi gebaar.
Afhankelijk van de producten of diensten die je levert, kan je zelf invulling geven aan deze vorm van klantenbinding. Wanneer je bijvoorbeeld software ontwikkelt, kan je een mooie, nieuwe functie kosteloos aan je klanten vrijgeven. Zo timmeren wij met InformerOnline ook continu aan de weg om onze software te verbeteren.
Klant is koning
We horen de uitdrukking vaak, maar bij klantenbinding klopt het ook; “de klant is koning”. Geef je klanten het gevoel dat ze worden gewaardeerd en lever ze de producten en diensten die ze waardig zijn. Dan zullen zij jou ook belonen doordat je ze aan je vaste, trouwe klantenbestand mag toevoegen.