Hoe vind je de ideale accountant?

In het verlengde van mijn blogpost van 28 januari, “Zelf boekhouden; is een accountant nog nodig?”, is het een logisch vervolg om te achterhalen hoe je nou de ideale accountant vindt. Het doel is uiteindelijk om maximaal rendement te halen uit deze samenwerking. Jij en je accountant moeten een ‘dream team’ gaan vormen waarmee je samen nog vele jaren succes boekt. Het moet een partner zijn waarop je kunt bouwen.

Om je te helpen in je zoektocht naar de ideale accountant, heb ik in deze blogpost een lijst met 6 aandachtspunten opgesteld die je kan gebruiken als leidraad.

1. Zoek een accountant in de buurt

Ook al heb je een online boekhouding en is het eenvoudig deze te delen met elke accountant in Nederland, voor een soepel lopende samenwerking blijft een accountant uit je eigen omgeving een aanrader. Het is altijd prettig om face-to-face contact te kunnen hebben met je accountant, zonder een dagdeel te moeten blokkeren voor de reistijd. Ook voor de verstandhouding werkt persoonlijk contact bevorderend. Je accountant is immers een vertrouwenspersoon. Ben je in de buurt, dan is het ook prettig als je gewoon even naar binnen kan lopen met je vraag.

Een ander voordeel van een accountant in je eigen buurt, is dat de kans groot is dat je mensen kent die ervaring hebben met het kantoor of met die persoon. Als iets helpt om je een goed beeld te geven van wat je van de accountant kan verwachten, dan zijn het wel de ervaringen van anderen. Dat levert waardevolle informatie op die je kunt gebruiken om een beslissing te nemen.

2. Zoek een accountant met wie je een klik hebt

Zeker niet onbelangrijk bij de zoektocht naar de ideale accountant, is dat je een goede klik hebt met die persoon. Jullie moeten allebei op dezelfde golflengte zitten om er een duurzame en succesvolle samenwerking van te kunnen maken. Zoals hierboven ook al aangegeven, een accountant is ook je vertrouwenspersoon. Vertrouw dus ook zeker op je (onderbuik)gevoel. Hoe komt de accountant bij je over? Tijdens het kennismakingsgesprek doe je de eerste indrukken op. Ben je niet volledig overtuigd? Doe het dan niet en zoek verder. Er zijn altijd meerdere accountants in je omgeving te vinden.

3. Zoek een accountant met hetzelfde boekhoudprogramma

Nu de samenwerking tussen ondernemer en accountant steeds intensiever wordt, is het zeker niet onbelangrijk om te weten met welk boekhoudprogramma (of boekhoudprogramma’s) de accountant werkt. Wanneer jullie hetzelfde boekhoudpakket gebruiken, maakt dat de digitale communicatie een stuk eenvoudiger. Informatie kan simpel met elkaar worden uitgewisseld en ook voor toekomstige ontwikkelingen zal het hebben van hetzelfde boekhoudprogramma in jullie voordeel werken.

4. Zoek een betrokken accountant

Misschien ben je bang voor hoge accountantskosten en vind je daarom eens in het kwartaal contact meer dan voldoende, maar vergeet niet dat bij regelmatig contact de accountant beter inzicht krijgt in het reilen en zeilen van jouw bedrijf. De accountant kan op die manier gerichter adviezen geven en bovendien heeft een vraag dan uiteindelijk minder uitleg nodig. Zie je accountant als je rechterhand en overleg als je twijfelt of aanvullende informatie nodig hebt. Door bij de accountant na te vragen hoe hij het contact zelf het liefst ziet, krijg je snel genoeg een duidelijk beeld van de betrokkenheid die hij heeft met zijn klanten.

Let wel, regelmatig contact wil niet zeggen dat het ook lang contact moet zijn. Het is veel effectiever om regelmatig kort contact te hebben dan een paar keer per jaar lang contact. Per saldo hoeft dat niet eens te betekenen dat je hierdoor meer kosten maakt. Het tegenovergestelde zou zelfs waar kunnen zijn.

5. Zoek een accountant met de voor jou relevante specialisatie

Niet alle accountants hebben perse een specialisatie, maar het zijn er wel steeds meer. Hoe fijn is het als je kan overleggen met iemand die precies weet wat er afspeelt in jouw branche? Of precies weet waar de voordelen voor jou als ZZP’er te behalen zijn? (om maar iets te noemen) Met de veranderingen die de accountancy branche doormaakt, zie je steeds vaker dat accountants zich gaan specialiseren om zich te onderscheiden van de concurrenten. Daar kan ook jij je voordeel mee doen, dus doe ook zeker navraag over de specialisaties.

6. Zoek een accountant met wie je duidelijke afspraken kunt maken

Bij een langetermijnsamenwerking is niks fijners dan duidelijke afspraken. Zo weet je precies wat je aan je accountant hebt en kom je nooit voor verrassingen te staan. Wanneer wordt er iets in rekening gebracht? Wanneer neemt wie contact met wie op? Zijn er ook mogelijkheden voor vaste prijs afspraken en wat valt er dan precies onder? Hoe wordt ermee omgegaan als iets meer tijd kost? Van duidelijkheid worden beide partijen alleen maar wijzer en dat kan de samenwerking met de accountant alleen maar ten goede komen.

Conclusie

Uiteraard zijn er nog meer aandachtspunten te bedenken om aan deze lijst toe te voegen, maar dit zal zeker een goede richting geven aan de zoektocht naar de ideale accountant. Hou altijd in je achterhoofd dat de samenwerking iets moet zijn waar jullie je beiden prettig bij moeten voelen. Kies daarom nooit voor de eerste de beste accountant, maar ga gericht op zoek. Neem alleen genoegen met de optimale samenwerking!