Hoe bespaar je geld met je boekhoudprogramma?

Als ondernemer leef je vaak tussen twee werelden, die van opbrengsten en kosten. Vragen als ‘Kan ik groeien?’ of ‘Hoe krijg ik meer klanten?’, worden afgewisseld met vragen als ‘Waar kan ik geld besparen?’. Natuurlijk is het belangrijk dat je als ondernemer altijd naar nieuwe kansen en business blijft zoeken, maar soms kan het ook helemaal geen kwaad om op bepaalde zaken te besparen of bezuinigen. Kun je ook geld besparen met boekhouden? Jazeker! In dit artikel laat ik je zien hoe je flink wat geld kunt besparen met je boekhouding.

Kies de juiste software

Sommige ondernemers hebben een zeer complexe boekhouding. Deze boekhoudingen hebben waarschijnlijk de meest uitgebreide boekhoudprogramma’s nodig. Buiten het feit dat deze programma’s voor de meeste ondernemers te uitgebreid zijn, lopen ze vaak ook nog flink in de papieren. De keuze van het juiste boekhoudprogramma kan dus een eerste stap zijn in het besparen van geld met de boekhouding. InformerOnline is geschikt voor de meeste ondernemers die als ZZP’er of in het MKB werken en heeft erg scherpe tarieven. Indien je een beperkte boekhouding hebt kun je voor €10 per maand al uit de voeten en als jouw boekhouding iets groter is ben je voor €20 in principe helemaal klaar. Veel ondernemers kunnen dus veel besparen op onnodig uitgebreide programma’s door een boekhoudprogramma te kiezen wat beter bij de omvang en complexiteit van hun boekhouding past.

Zorg dat je al je geld ontvangt

Het goed beheren van je debiteuren klinkt misschien niet direct als een besparing. Maar als je nagaat dat dit er wel voor kan zorgen dat de post ‘oninbare facturen’ naar beneden gaat, zou je het ook toch wel kunnen zien als een besparing. Als jouw boekhoudprogramma jouw de juiste tools geeft om snel en efficiënt herinneringen en aanmaningen te sturen, is de kans groot dat jouw debiteuren ook sneller jouw facturen zullen betalen. Bij InformerOnline heb je toegang tot de Informer SnellerBetaald™ functionaliteit. Deze tool geeft jouw optimaal inzicht in jouw debiteuren en stelt je in staat om met één druk op de knop de juiste actie te nemen tegen klanten die jouw facturen te laat betalen.

Een andere manier om geld te besparen met je boekhoudprogramma is bijvoorbeeld door de urenregistratie. Veel boekhoudprogramma’s hebben urenregistratie als module beschikbaar. Dankzij een goede urenregistratie zorg je ervoor dat er geen uren ongefactureerd blijven. Hierdoor zorg je dat je daadwerkelijk ontvangt waar je recht op zou hebben en ‘bespaar’ je enorm op je weggegooide uren.

Tijd is geld!

De meest belangrijke manier om geld te besparen met je boekhoudprogramma is toch wel door gebruik te maken van alle slimme innovaties. Moderne boekhoudprogramma’s houden nieuwe trends in bedrijfssoftware nauwlettend in de gaten en implementeren de technieken die de ondernemer kunnen helpen bij het verwerken van de administratie.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van slimme innovaties in InformerOnline die je boekhouding enorm kunnen versnellen:

  • Facturen die je per mail ontvangt kun je direct doormailen naar je boekhouding.
  • Programmeer de FTP-functie van je scanner en stuur gescande documenten direct naar de administratie.
  • Dankzij Foto&Go™ kun je via de mobiele app een foto maken van een bon om deze direct naar de boekhouding te sturen.
  • Importeer je elektronische bankafschriften en verwerk mutaties razendsnel met Informer BankTimeLine™.
  • Koppel categorieën/grootboekrekeningen aan leveranciers om inkoopfacturen sneller te verwerken.
  • Maak gebruik van UBL om razendsnel en bijna automatisch inkoopfacturen te verwerken.
  • Automatische back-ups zorgen ervoor dat je nooit meer zelf handmatig een back-up hoeft te maken.
  • Je kunt altijd en overal inloggen om bij je boekhouding te kunnen.
  • Stuur je verkoopfacturen direct per mail vanuit het boekhoudprogramma.

Alle punten hierboven kunnen jouw boekhouding versnellen en aangezien voor de meeste ondernemers nog steeds geldt: Tijd is Geld!, mogen we dus wel zeggen dat InformerOnline je veel geld kan besparen.

Meer zelf doen!

De slimme innovaties in moderne boekhoudprogramma’s als InformerOnline zorgen er niet alleen voor dat je tijd bespaart, zij zorgen er ook voor dat je als ondernemer meer zelf kunt doen in de boekhouding. Het bijhouden van de dagelijkse administratie zou voor veel ondernemers ineens een reële optie kunnen worden. Door meer activiteiten in de boekhouding zelf uit te voeren heb je allereerst een beter beeld van je bedrijf op financieel vlak, maar daarnaast kan het er ook voor zorgen dat de boekhouder minder hoeft te doen. Door een veranderde samenwerking met de boekhouder zou je als ondernemer ook nog geld kunnen besparen.

Doe waar je je goed bij voelt

Uiteindelijk is het natuurlijk de ondernemer die bepaalt in hoeverre hij de boekhouding zelf doet en welke tools hij hiervoor gebruikt. Feit blijft wel dat voor veel ZZP’ers en ondernemers in het MKB veel geld zou kunnen worden bespaard met de boekhouding, doe er je voordeel mee zou ik zeggen!