Het urencriterium uitgelegd

Als je als ondernemer net start, vliegen waarschijnlijk de termen om je oren die je tot nu toe niet kent. Terwijl sommige termen heel handig zijn, zoals het urencriterium. In deze blog leggen we jou daarom uit wat het is, of je in aanmerking komt en hoe het allemaal precies werkt.

Waarom is er een urencriterium?

De Belastingdienst heeft speciale belastingvoordelen in het leven geroepen om aan te moedigen te beginnen met het zelfstandige ondernemerschap. Maar ze willen natuurlijk niet dat je je inschrijft en vervolgens niks of heel weinig meer doet. Daarom hebben ze het urencriterium bedacht van 1225 uur. Wil je dus in aanmerking komen voor bepaalde soorten ondernemersaftrek, dan moet je minimaal 1225 uur besteden aan jouw onderneming in een kalenderjaar.

Kom jij in aanmerking voor het urencriterium?

Als je aan deze voorwaarden voldoet, dan voldoe je (meestal) aan het urencriterium:

  • Je besteedt in één kalenderjaar 1225 uur aan je ondernemingen. Let op: dit geldt per kalenderjaar. Begin je bijvoorbeeld pas in oktober? Dan heb je tot en met 31 december van dat jaar om de 1225 uur te halen. Als je in januari begint, heb je ook tot en met 31 december van dat jaar om de 1225 uur te halen. Daarom is het verstandiger om in het begin van een kalenderjaar te starten;
  • Je moet meer tijd besteden aan je eigen onderneming dan andere werkzaamheden (zoals in loondienst). Dit geldt niet als je in 1 van de 5 voorgaande jaren geen ondernemer was.

Ook zijn er enkele uitzonderingen. Start jij bijvoorbeeld met jouw bedrijf vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan kom je in aanmerking voor een verlaagd urencriterium van 800 uur. Lees hier op de site van de Belastingdienst de voorwaarden. Een andere uitzondering is als je zwanger bent, dan tellen de niet gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren in het urencriterium.

Wat telt mee voor het behalen van het urencriterium?

Alle uren die je aan je onderneming  besteed, tellen mee voor het urencriterium. Naast de gewerkte uren (directe uren) kun je ook overige uren die je aan je bedrijf besteed (niet directe uren) meetellen in het urencriterium. Denk bijvoorbeeld aan je boekhouding bijhouden, een (online) cursus volgen, het maken van je website voor je onderneming of het voorbereiden van een zakelijk gesprek.

Wat bijvoorbeeld niet meetelt, is als je heel de dag standby staat om de telefoon op te nemen voor bijvoorbeeld een opdracht. Alleen de uren die je werkelijk aan het bellen bent, tellen mee voor het urencriterium.

Hoe bewijs je dat je aan het aantal uren voldoet?

Het is verstandig om alle uren die je maakt ergens te registreren, zodat je bewijs hebt als je een inspectie krijgt van de Belastingdienst. Noteer daarom aan het einde van je werkdag hoeveel uur je aan een bedrijfsactiviteit hebt besteed. Bewaar ook zoveel mogelijk bewijzen, zoals je kilometerregistratie of de kosten van je OV-reis. Ook is het handig om de mails van je opdrachtgevers te bewaren.

Bij Informer hebben wij natuurlijk ook meegedacht aan uren bijhouden. Zo kun je makkelijk je uren bijhouden en raak je nooit meer iets kwijt omdat je alle belangrijke documenten kunt uploaden. Wel zo makkelijk! Probeer InformerOnline 30 dagen gratis en ervaar het gemak.

Probeer InformerOnline nu