Gratis boekhoudprogramma, realistisch of een sprookje?

Als je aan je grootste online vriend vraagt of hij op zoek wil gaan naar een ‘gratis boekhoudprogramma’, komt Google met aardig wat resultaten aanzetten. Natuurlijk zijn de eerste resultaten betaalde advertenties van boekhoudprogramma’s die hopen dat je helemaal niet voor een gratis boekhoudprogramma kiest. Maar na de advertenties zijn er toch een hoop resultaten die beweren het beste boekhoudprogramma te hebben, en dat nog gratis ook! Criticasters zullen direct zeggen dat ‘voor niets de zon op gaat’, maar is dat wel zo? Of zijn er echt gratis boekhoudprogramma’s?

Excel is een gratis boekhoudprogramma!

Ja en nee. Allereerst is Microsoft Excel geen gratis programma, maar aangezien het bij veel ondernemers al op de pc aanwezig is, zal dit wel zo aanvoelen. Bovendien is Excel een heel handig programma, ik maak er net als jij waarschijnlijk zelf veel gebruik van, maar een echt boekhoudprogramma is het natuurlijk niet. In feite maak je gebruik van een uitgebreid Excel-sjabloon in plaats van een echt gratis boekhoudprogramma. Zeker voor beperkte administraties klinkt deze oplossing misschien interessant, maar er kleven ook duidelijke nadelen aan. Allereerst bestaat het Excel document uit een grote verzameling formules waar je zelf redelijke kennis van Excel voor nodig hebt en die wellicht lastig zijn aan te passen aan jouw situatie. Bovendien bouw je door de jaren heen een flinke verzameling Excel bestandjes op die je zelf moet back-uppen. Tot slot kun je met een op Excel gebaseerd gratis boekhoudprogramma ook niet profiteren van alle voordelen die de technologieën van online boekhouden tegenwoordig bieden en is het niet gegarandeerd dat je voldoet aan alle eisen van de Belastingdienst.

De addertjes onder het gras

In het lijstje zoekresultaten staan wel degelijk programma’s die claimen een gratis boekhoudprogramma aan te bieden. Je gaat naar de website, maakt vlug een account aan en bent helemaal klaar om je administratie in te voeren. Als je de eerste keer inlogt gaat het eigenlijk ook allemaal prima, maar op het moment dat je echt wilt gaan werken merk je dat je voor bepaalde handelingen extra (betaalde) modules nodig hebt. Jouw mooie gratis boekhoudprogramma blijkt Freemium software te zijn, dat zijn programma’s die gratis (Free) zijn, maar als je alle functies wilt gebruiken heb je toch een betaalde variant nodig (Premium).

Je tijd is om!

Veel aanbieders van online boekhouden bieden een proefaccount aan waarin je een bepaalde periode met alle functies van het programam kunt werken. Dit is erg handig, maar natuurlijk niet een gratis boekhoudprogramma. Immers, als de proefperiode voorbij is zul je toch moeten beslissen of je door wilt gaan in een betaalde variant. En als je dan al een tijdje goed bezig bent geweest met je administratie en alles netjes in het programma is verwerkt, kies je waarschijnlijk wel voor de betaalde variant, want wéér overstappen is ook zo omslachtig.

Is er dan helemaal geen gratis boekhoudprogramma?

O jawel hoor. Maar misschien hebben de criticasters toch gelijk en gaat inderdaad ‘voor niets de zon op’. Bij de meeste ‘gratis’ boekhoudprogramma’s kun je wel alle functies gebruiken, maar zijn deze vaak beperkt of zijn er andere zaken die het werken haast onmogelijk maken. Wat te denken van een gratis boekhoudprogramma boordevol advertenties!? Of een boekhoudprogramma dat iedere dag jouw mailbox volgooit met mailtjes van derden… Of je hier blij van wordt als ondernemer durf ik te betwijfelen.

Kies voor een programma dat bij je past

De conclusie is dat een echt gratis boekhoudprogramma waarschijnlijk toch een utopie is. De kans is heel groot dat er ergens toch een betaalde constructie is en eigenlijk is dat helemaal niet zo gek. Ontwikkelaars van (online) boekhoudsoftware investeren immers in allerlei innovaties en proberen dit natuurlijk op den duur weer terug te verdienen. Dit probeer jij als ondernemer waarschijnlijk ook!

Zoek daarom een boekhoudprogramma dat bij je past. Zo heb je bij InformerOnline al toegang tot facturatie- en boekhoudmodules die jouw enorm kunnen helpen en qua maandprijs alleszins meevallen. Bovendien zijn allerlei belangrijke zaken als back-ups, updates en voldoen aan de eisen van de Belastingdienst dan direct goed geregeld. Je kunt hier een proefaccount aanmaken en direct beginnen met boekhouden. Maar let wel op! Het account is 30 dagen gratis toegankelijk! Ben je enthousiast en wil je doorgaan? Dan moet je een van onze betaalde accounts nemen, check de prijzen hier. Succes!